in

Rendkívüli testületi: több kisebb fejlesztés előtt a város

Babák Mihály és dr. Melis János
Babák Mihály és dr. Melis János

A július 14-i rendkívüli testületi ülés döntéseiről számolt be sajtótájékoztató keretében Babák Mihály polgármester és dr. Melis János jegyző. Az összesen 10 napirendi pont és 3 zárt ülésen tárgyalt döntés közül elsősorban a pályázatokkal kapcsolatosan volt sürgető szükség előrelépésre.

Elsőként a helyi foglalkoztatási együttműködéseket tárgyalták a képviselők, melynek kapcsán a beérkezett árajánlatokat mérlegelték. A legkedvezőbb ajánlatot szem előtt tartva, bruttó 9,9 millió Ft értékben az Eubility Group Kft.-vel készíttetik el a megvalósíthatósági tanulmányt. Ezt az összeget a nyertes pályázatban elszámolható költségként tüntetik fel. A projekt elsődleges célja a foglalkoztatottság bővítése, melynek keretében lehetőség nyílik többek között oktatásra és képzésekre, ill. átképzésekre is.

Szó esett az M44-eshez kötődő régészeti feltárásokról is, ami a közbeszerzés egyik feltétele. Az önkormányzat három cégtől kért árajánlatot a közbeszerzés lebonyolítására, akik közül a Juratio Zrt. tette a legkedvezőbb ajánlatot. Babák Mihály hozzátette, egyelőre még nincs szó megbízásról, azonban az előzetes jelzések alapján járási székhelyként Szarvasnak jelentős szerepe lehet a részletes régészeti feltárásokban.

Érintettek egy tanyás térségek megőrzésére és fejlesztésére vonatkozó pályázatot is, ami az ott élő lakosok vagyonbiztonságát és a kültéri közvilágítás kialakítását is elősegítené. Az önkormányzat – 10%-os önerőt biztosítva – két részben ragadta meg a pályázatot. Az első, a lakosokat célzó lakó-és vagyonbiztonsági eszközök, ill. a biztonságot fokozó kommunikációs eszközök beszerzése és telepítése bruttó 4 millió 953 ezer Ft-ba kerül, míg a második, ami a közterületi közvilágítást célozza meg, 4 millió 320 ezer Ft-os költséggel jár.

Tanyagondnoki szolgálat fejlesztését illetően önerő biztosításáról határozott a testület, amely eszközfejlesztésre irányul. A fejlesztés teljes összege 1,2 millió Ft, amihez 10%-os önerőt biztosít az önkormányzat.

A település jegyzője beszámolt a Magyar Államkincstár nemrégiben lefolytatott vizsgálati eredményéről, mely szerint az óvodapedagógusok és az őket közvetlenül segítők részére járó bértámogatás nem megfelelően történt. A hibát egy kétértelmű jogszabály miatt vétette az önkormányzat, melynek következményeképp mintegy 1 millió 256 ezer Ft-ot kamatostul vissza kell fizetnie.

A Szarvasi Komép Városgazdálkodási Kft. részére további 10 millió Ft-ot szavazott meg az önkormányzat, amiből járdaépítés valósul meg.

A 7. napirendi pontban újabb önerő biztosítását szavazták meg az EMMI által kiírt pályázatra, amely a közművelődési intézmények fejlesztését szolgálja. Ennek a terhére oldanák meg a városi könyvtár mennyezetének, fűtésrendszerének és világításának javítását, ill. a múzeum homlokzatának kismértékű felújítását. A forrás a költségvetésben 500 ezer Ft összegben áll rendelkezésre, amelynek maximum kilencszeresét lehet elnyerni.

A bejelentések között szerepeltek szerződésmódosítások és kötések, ajánlatkérés az „Év sportolója” és a „Jó tanuló, jó sportoló” díjak serlegeinek elkészítésére, ill. a sportpark telepítésére való pályázat benyújtása.

Zárt ülésen két, ingatlanvásárlással kapcsolatos kérdésről döntöttek. Az egyik a Bolza sétány 2. szám alatt ingatlan volt, amelyet illetően 12 millió Ft-os vételárban állapodtak meg. A másik a Kossuth tér 2. szám alatt épület – ALFÖLDVÍZ Zrt. épületének – megvásárlására vonatkozott. A több évig húzódó tárgyalás eredményeképpen az önkormányzat végül 57,5 millió Ft-os ajánlatot tett, amit elfogadtak, és már az adásvételi szerződés is aláírásra került.

Vélemény, hozzászólás?

Ittas vezetővel szemben intézkedtek a szarvasi rendőrök

Minikiállítás az I. Szarvasi Ruzicskay Művésztelep alkotásaiból