in ,

Szarvas vehette át a Civil Találkozó hivatalos zászlaját

Mihalczné Kovács Mária
Mihalczné Kovács Mária

Hagyományosan zenés-táncos felvonulással kezdődött a 14. Körös-szögi Civil Napok, amely idén Kardos község életét pezsdítette fel. A 2007-ben kistérségi szinte emelkedett rendezvény szervezési jogát minden évben más-más település kapja meg, előtérbe helyezve a közösségért végzett áldozatos munkát.

– Mindenki civilnek születik, de hogy kiből lesz igazán civil, az életében, fejlődésében dől el – kezdte megnyitó beszédét Gaál Roland, az egész napos program védnöke. Már az 1500-as években arról írt egy gondolkodó, hogy egyre inkább elmagányosodik a társadalom. A 21. század a technikai eszközt is a kezünkbe adta, és egyre inkább csak magunkkal foglalkozunk, elszigetelődünk másoktól. Ezért is nagyon fontos, hogy vannak még olyanok, akik viszik a lángot, és képesek a közösséget egy cél érdekében megmozgatni.

Brlás János, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke rámutatott, nagy szükség van a civil szervezetekre. Sajnos azt is látják, hogy nem könnyű a működési feltételeiket előteremteni, de igyekeznek számukra minden segítséget megadni.

Hévízi Róbert, a Körös-szögi Civil Fórum Egyesület vezetőjeként üdvözölte a rendezvényt, amely nemcsak hozzájárul a kistérségi civil szervezetek megismeréséhez, hanem találkozási pontként is szolgál. Ellenben szomorúan számolt be arról a tendenciáról, hogy egyre kevesebb a fiatalokat tömörítő civil szervezet és a közért önzetlenül tevékenykedő közösségek száma.

A civil nap programjaihoz Kardos község falunapja is csatlakozott. A színpadon a települések közösségei váltották egymást, bemutatva helyi kulturális értékeiket. Fellépett többek között a Tessedik Táncegyüttes kamaracsoportja, a Csabacsűdi Hagyományőrző Citerazenekar, a Békésszentandrási Dalkör és a Vértessy Tánc-Sport Egyesület és a kondorosi Elektroakusztik Band.  Derzsi György színművész operettcsokorral kedveskedett a közönségnek, a Körös-szögi Hagyományőrző Csikós Egyesület tagjai és a szarvasi lovas tornászok pedig látványos bemutatóval kápráztatták el a megjelenteket. A nap sztárvendégei a Sógorok voltak, akik „mezítlábas” lagzis slágereiknek köszönhetően még a vendégeket is megtáncoltatták.

– A civil élet olyan önkéntességből fakad, ami belülről kell, hogy jöjjön. Akinek hajlandósága mutatkozik rá, akár több szervezet tagja is lehet, de olyanok is akadnak, akik távol tartják magukat ettől a világtól. Szerintem hozzátartozik az élet teljességéhez a közösségi élet, bízom benne, hogy mindenki eljut egyszer oda, hogy ezt belátja – vallja Dr. Dezső István, aki a baráti kör egykori vezetőjeként oroszlánrészt vállalt a civil napok elindításában.

A délutáni órákban ünnepélyes keretek között hirdették ki Kardos első díszpolgári címét, amit Dr. Sárkány Angyalka érdemelt ki. A doktornő évtizedeken keresztül látta el a térség betegeit, és szívügyének tekintette a külterületeken élők sorsát. Betegsége miatt sajnos személyesen nem tudott jelen lenni, ezért a díjat fia vette át.

A rendezvény hivatalos zárásaként átadásra került a Civil Találkozó zászlója is. Az éves programsorozat jelképét Mihalczné Kovács Mária, a Szarvasért Alapítvány titkára lobogtatta meg, jelezve, hogy 2017-ben a kezdeményezés visszatér a járási székhelyre.

Vélemény, hozzászólás?

Kisuczki Kinga lett a csabacsűdi Anna-bál szépe

Az utolsó húsz percre elfogyott az erő