in , ,

Kedden 15 óra 12 perckor elkezdjük a visszaszámlálást Tokióig: Hajrá, Bence!

Dombvári Bence (Fotó: Szalmás Péter)
Dombvári Bence (Fotó: Szalmás Péter)

Négy évre elvették az esélyét annak, hogy Szarvasnak kajakos olimpiai bajnoka lehessen. Három olimpiai kvóta megszerzésében volt része a kajakos sportpályafutását Szarvason kezdő Dombvári Bencének. Az jól jött. Az már nem, hogy bizonyítani akarta, három számmal is megbirkózik majd az olimpián. A szép szóból nem értett, jött a sportdiplomácia magyar módra. Június elején sztanozololt mutattak ki a mintájából, ezzel kizárták az olimpián való részvételből.

Bence tiltott szer használatának volt előzménye, ugyanis 2015 elején pozitív drogtesztet produkált az edzőtáborban. Kokaint használt. Elismerte hogy hibázott, de kategorikusan kijelentette, hogy nem csalt. Válogatottbeli kerettagságát felfüggesztették sportolóhoz nem méltó magatartás miatt, valamint eltiltották az Európai Játékokon és az augusztusi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon való részvételtől.

Az idén július elején felröppent a hír, hogy ismét a szarvasi kajakos lehet az, akinek a mintájában tiltott szer nyomait mutatták ki. A Magyar Antidopping Csoport 2016. július 5-én értesítette a szövetséget, hogy Dombvári Bence 2016. június 9-én pozitív doppingmintát produkált. Sztanozololt mutattak ki a mintájából. Bence kérte a B minta elemzését, de július 12-i jegyzőkönyv szerint abban is kimutatták a sztanozololt.

A stanozololt még Ben Johnson tette ismertté még 1988-ban. Ma épeszű sportoló nem használ ilyet. A kanadai futó a szöuli olimpia 100 méteres síkfutás fináléjában megverte a legendát, az amerikai Carl Lewist. Azt a döntőt minden idők legmocskosabb futamaként is emlegetik. A nyolc indulóból hatan keveredtek doppingbotrányba.

Bence tagadta a doppingvádat, feljelentést tett a rendőrségen, mert a kulacsait nem úgy találta, ahogy hagyta. Hazugságvizsgálatot kért magával szemben, ami őt igazolta. Mint kiderült, azon a versenyen más sportoló táplálékkiegészítőjével is manipulált valaki. Ő is feljelentést tett.

“A Honvéd versenyzőjét a MACS és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavaly május óta összesen 45 alkalommal ellenőrizte, korábban minden mintája negatív lett. Dombvári Bence 2015 augusztusa óta minden hazai versenyén győzni tudott, és idén májusban olimpiai kvótát szerzett a pótkvalifikációs viadalon is”, áll a Magyar Kajak-kenu Szövetség közleményében.

Ez a közlemény ebben a formában egy kicsit megtévesztő, de dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője egy interjúban pontosította azzal, hogy ezek közül 39-et az MKKSZ kérésére végeztek még a kokainügy folyományaként, és többségük kábítószerellenőrzés volt. Mind a 45 alkalommal negatív mintát produkált.

2015 óta minden hazai versenyén győzni tudott. Miért pont egy olyan verseny előtt használt volna doppinglistás szert, amit szinte biztosan behúz, és tisztában volt azzal, hogy fokozott figyelem irányul rá?

Az eltiltás mértékétől függ, hogy van-e értelme folytatni sportpályafutását, mondta. Nehéz dolog. Az eltiltás ugyanis nem csak a versenyekre szól, hanem arra is, hogy edző segítségével vészelje át, maradjon csúcsközeli formában. Ha ezt megszegi, bajt hoz magára és az őt edzőre is.

Ugyanakkor ”a nem szándékos doppingvétséget a január elsejétől életbe lépő új jogszabályok megrovástól két évre terjedő eltiltással büntetik”, mondta dr. Tiszeker Ágnes az ATV-nek adott interjújában. Ehhez “Dombvári Bencének harcolnia kell igazáért, bizonyítania kell, hogy nem volt szándékos a tiltott szer használata”, hangsúlyozta. Ő egyébként annak ellenére, hogy ezt a kifogást elég gyakran hallják, hisz a fiatal sportolónak, ugyanakkor nem hiszi, hogy ilyen mértékű harc legyen a szakágon belül.

Pedig a hírek szerint van, aminek egyik áldozata lett Bence, ill. Szarvas. Négy évre elvették az esélyét annak, hogy Bencének, és általa Szarvasnak olimpiai bajnoka lehessen. Mert lesz, ha nem kényszerítik sportpályafutása befejezésére Bencét.

Ezt a négy évet már féllábon is kibírjuk, írtam korábban. Sokan jelezték, hogy azonosulni tudnak véleményemmel. Akkor fogalmazódott meg, hogy szervezünk egy villámcsődületet a K1 1000 méter férfi döntőjének idejében. Ide vártuk volna Dombvári Bencét. Ez a mintegy négy perc az olimpia hivatalos menetrendje szerint augusztus 16-án, kedden 15 óra 12 perckor kezdődik. Erre az időre szeretnénk kérni azokat a szarvasiakat, akik hasonlóan gondolják, és meg tudják tenni ebben a kora délutáni időpontban, erre a négy percre fussunk össze egy villámcsődület erejéig a Vízi Színházban, hogy fél lábon állva közösen kezdjük el a visszaszámlálást, ill. adjunk erőt Bencének a küzdelméhez, a kajak-kenu sportnak meg a tisztánlátáshoz. Teszünk ki egy tévét, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a futamot, de ha valakinek van ötlete kivetítése, szívesen fogadjuk.

Tudjuk, hogy több szempontból is nehéz időszakon mész át, de ki fogod bírni. Hajrá, Bence!

Vélemény, hozzászólás?

Citerás képzés a szlovák hagyományaink megőrzéséért

Betyárvilág Szarvason a Rackajammel