in , ,

Szarvason járt Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete

Tirják László, Ezer Ádám és Colleen Bell
Tirják László, Ezer Ádám és Colleen Bell

A természeti értékek megóvására és a globális környezeti problémákra hívta fel a figyelmet országos körútja során Colleen Bell. Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Nemzeti Park Szolgálat megalakulásának 100. évfordulója alkalmából döntött úgy, hogy felkeresi hazánk valamennyi nemzeti parkját, közöttük nyolcadik állomásként a Körös-Maros Nemzeti Parkot is.

– Úgy vélem, hogy a nemzeti parkok kiválóan megtestesítik a közös nemzeti demokratikus és kulturális értékeinket, egyben lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyan aktuális problémákon munkálkodjunk, mint a globális felmelegedés, a természeti sokszínűség és értékeink megőrzése. Ezek  a helyek a kikapcsolódást, oktatást és a kultúrát is magukban hordozzák, és a környezeti rendszerünk meghatározó részei – fogalmazta meg a látogatás mögöttes szándékát körútja 8. állomásán.

A nagykövet asszony néhány órás látogatása során előadást hallgatott meg a Körös-Maros Nemzeti Parkról, majd megismerkedett a Körösvölgyi Állatpark élővilágával is. Az egyórás, interaktív séta ideje alatt megetette a látogatóközpont vízi állatait, kukoricát szórt a vaddisznóknak.

– Amerikában több mint 400 nemzeti park működik, amit a Nemzeti Park Szolgálat üzemeltet. Másik ország példáját látni mindig nagyon tanulságos, számunkra pedig nagy megtiszteltetés, hogy kíváncsi arra a tevékenységre, amit itt, Magyarország dél-keleti csücskében igyekszünk megmenteni az utókornak – mutatott rá a látogatás jelentőségére Tirják László igazgató.

Nyomatékosította, a nemzeti parkok nagy szerepet játszanak abban, hogy megismertessék a látogatókkal természeti értékeinket, anélkül, hogy azok sérülnének. Az amerikai példát szem előtt tartva pedig azt is megtanulhatjuk, milyen úton kell haladnunk ahhoz, hogy örökségünk megmaradjon.

A nagykövet asszony találkozott Babák Mihály polgármesterrel is, és röviden tapasztalatot cseréltek az érintett kérdésekben. Hangsúlyozta, minden ilyen látogatás fontos, különösen, mert egy mindenkit foglalkoztató témában emelt szót.

– Nagy traumák vannak Amerikában és Európában is a környezettel kapcsolatos atrocitások oldaláról. Nagyon fontos, hogy egy nagykövet valós képet kapjon arról az országról, ahol dolgozik, és ezek a diplomáciai látogatások ezt erősítik. Szeretnénk, ha a béke és nem a békétlenség lenne az uralkodó, és nem a nyugati sajtó manipulatív vélekedéseiből ítélnének. Ez ugyanis kihat a gazdaságunkra is, hiszen ha tudják, hogy Szarvas egy európai város, ahol jó termékeket gyártanak, akkor a piaci lehetőségek is megnyílnak – vonta le a látogatás konklúzióját a város vezetője.

A nagykövet asszony kérdésre válaszolva elmondta, a legfontosabb a fenntarthatóság elérése, amihez globális erőfeszítésekre van szükség. Sürgető lépéseket kell tenni a károsanyag-kibocsátással kibocsátással kapcsolatban, ez azonban csak összefogással valósítható meg.

Colleen Bell a délután folyamán még felkereste a dévaványai Réhelyi Látogatóközpontot, ahol a túzokvédelmi állomáson történő munkával ismerkedett meg.

Vélemény, hozzászólás?

Fél lábon állva vállaltak szolidaritást Dombvári Bencével a szarvasiak

Mozivarázslat a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral