in , , ,

Mozivarázslat a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral

Szerda este a Vízi Színház színpadán a Cervinus Teátrum szervezésében köszönthettük ismét a szolnoki szimfonikusokat. Az idén ötvenéves jubileumát ünneplő zenekart ezúttal művészeti vezetője, Izaki Maszahiro japán karmester vezényelte, aki immár nyolcadik esztendeje vezeti őket. Szarvasra tegnap 60 – 70 fővel hozták el „Cinemagic” című előadásukkal.

A műsort Danyi Zsuzsanna, a Szolnoki TV szerkesztője, és Ladoniczki Dániel, az Aktív Rádió munkatársa vezette. Ők a filmekről, a zeneszerzőkről meséltek a számok megszólalása előtt.

A kezdő zene A hét mesterlövész című western, zeneszerzője: Elmer Berstein. Ezt követték a 007-es filmek dallamai. A filmen az összes 007-est láthattuk. Utánuk a rózsaszín párduc zenéjének fő hangszere a szaxofon szólalt meg. Az ismerős dallamot mindenki örömmel fogadta. A Rocky című filmek zenéjét Bill Conti szerezte, amelynek lüktető dallamai alatt a nagy futást, majd a pattogó zene a boksz ütéseinek ritmusát jól érzékeltette. A Karib tenger kalózai, a fuvola jellegzetes hangjával varázsolt lágy fuvallatott, majd hallhattuk a tenger morajlását. A vonósok, az ütősök és a fúvósok is szerepet kaptak ebben a nyüzsgő zenében, ami a mozgalmas jeleneket hivatott még tovább fokozni. Zeneszerzője Hans Zimmer német zeneszerző.

A meseblokkban három Walt Disney produkció dallami szólaltak meg A szépség és a szörnyeteg zeneszerzője Alain Menken és Howard Ashman. Az oroszlánkirály zenéjét ismét Hans Zimmer írta. Az Aladdin ugyancsak Alan Menken zenéjével varázsolta el a nézőket.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar életében először fordult elő, hogy egy feldolgozást játszottak el. „A Most múlik pontosannál kevés dal jellemzi jobban a magyar néplelket, a sírva vigadást, a lemondás romantikáját. Azonban a Quimby 2005-ös dala ma lehet, csak egy lenne a sok közül, ha nem jön egyszer csak a Csík Zenekar, és egy váratlan feldolgozással örök slágerré változtatja. Lévai Balázs Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmje ennek a dalnak a hátterét dolgozza fel a létező összes oldalról.” – hallhattuk Danyi Zsuzsától. (forrás: Sajó Dávid INDEX cikk, 2015.05.13). Ezúttal Finta Zoltán énekelte el a dalt, kísérte a nagy létszámú Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

Következett a Marvel – Bosszúállók zenéje, a képregényhősök filmre álmodott alakjaival.

Az utolsó blokkban az öt Oscar-díjas zeneszerző, Jhon Williams három zenéjét hallhattuk: az E.T., az Indiana Jones és a Star Wors dallamait, de a zeneszerző számos sikerfilmhez szerzett zenét. (Schindler listája, Hét év Tibetben, Jurassic Park, Cápa, a Harry Potter első három filmje, de a teljes sorozat Star Wars és Indiana Jones filmek zenéje is a nevéhez fűződik többek között.) Alkotói pályája során 47 Oscar jelöléssel Walt Disney után a legtöbbet jelölt művész.

A ráadás első zenéje szintén Jhon Williams zeneszerző által jegyzet Superman című filmzene, majd a második a Star Wors újabb epizódjának dallamai csendültek fel. A szűnni nem akaró taps újabb ráadást „követelt”. Ez a Híd a Kwai folyón című film indulószerű dallama volt, ami Malcom Arnold szintén Oscar-díjas alkotása, a közönség tapsolva „segített” a zenészeknek. Ezzel a dallal búcsúzott a zenekar.

Amit még meg kell említenem, az az este háttere volt. A mocsári ciprusokat megvilágították, így a kellemes zene, a mozi és a háttér egyvelege egy csodálatos estét nyújtott nem csak dallamban, hanem dupla látványban is annak, aki kiment a Vízi Színházba szerdán este a Cervinus rendezvényére.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Tirják László, Ezer Ádám és Colleen Bell

Szarvason járt Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete

A dobogó tetején Keller Gergő és Bakula Illés Boldizsár

Magyarkanizsán is jól szerepeltek serdülő kajakosaink