in , ,

Magyarkanizsán is jól szerepeltek serdülő kajakosaink

A dobogó tetején Keller Gergő és Bakula Illés Boldizsár
A dobogó tetején Keller Gergő és Bakula Illés Boldizsár

44 éve járnak Magyarkanizsára a szarvasi kajakosok. Sándor Tamásnak volt egy évfolyamtársa még a hatvanas évekből, amikor edzői tanfolyamra járt. Akkor ismerkedett meg az ottani lövészklub egyik tagjával. Rajta keresztül kezdődött a sportbarátság, ami azóta rendületlenül tart.

– 1972-ben kajakkal mentünk ki először. Végig eveztünk a Körösön Csongrádig, és Szentesen aludtunk. A következő nap Szegedig jutottunk, majd harmadik nap átléptük a határt és ott vártak minket a magyarkanizsaiak – emlékszik vissza a kapcsolat kezdeteire Bátor György, Doxy.

Vízen még egyszer – és utoljára – 1981-ben mentek ki. Akkor az áradások miatt a visszaút többeknek könnyesre sikeredett. Azóta autóval járnak.

Attól kezdve, hogy 42 éve megrendezték az első és azóta hagyományossá váló kanizsai Kajak Regattát, amire mindig meghívják a szarvasi kajakegyesületet és viszont várják őket a Körös Kupa – Sándor Tamás emlékversenyre is. Ebben az évben is itt voltak. Kisebb megszakítást csak a balkáni háború tudott okozni, de akkor is volt olyan év, hogy külön ENSZ engedéllyel tudták eljutni. Rengeteg barátság született és maradt meg azóta is, mondta Doxy. Minden évben nagyon nagy szeretettel fogadják a szarvasi kajakosokat.

Az elmúlt évek legrangosabb versenye volt. Akik Szerbia részéről nem vettek részt az olimpián, de az ország élmezőnyéhez tartoznak, ott voltak. Mindenki szabadon nevezhet a versenyre, csak annyi megkötés van, hogy klubonként maximum két ember indulhat egy számban. Ott előfutamok nincsenek, mert a Tisza szélessége engedi a nagy létszámú mezőnyök indítását. Volt olyan futam, amin 14-15 versenyző is rajthoz állt.

Tőlünk az idén a kisebbek mentek ki. Az idősebbek pihentek.

A hírekből kimaradt, de Kuli Pisti a világbajnoki ezüstje után még gyorsan elment az ifjúsági magyar bajnokságra. Számában, a K1-200-on indult, amit meggyőzően megnyert. Második egy korábbi párostársa lett, míg a harmadik Kirkov Valentin, aki a K2-es számban jelenleg is a párja. Pisti megérdemelten pihent.

Három versenyző indult szarvasi színekben. Ott másként nevezik a korosztályokat, így mindhárom szarvasi sportoló a gyermek kategóriában indult. Keller Gergő MK-1 500 méteren első lett, míg az ugyanabban a számban rajthoz álló Bakula Boldizsár a második. A párost megnyerték. Czinkóczki Dzsenifer MK-1 500-on a korosztályában második lett.

Ott egyfajta ünnepi jelleggel bír a magyarkanizsai verseny. Ilyenkor összejönnek a klubok a Tisza partján, és egy fogadásjellegű megnyitóval veszi kezdetét a hétvégi verseny, aminek a végén a vendéglátók mindenkit megvendégelnek. Nagy babgulyásos közös ebéd után a számok sorrendjében hirdettek eredményt. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Minden jó volt, a szállás, a gondoskodás, a hangulat, a verseny.

Vélemény, hozzászólás?

Mozivarázslat a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral

A dzsungel könyve bábokkal elmesélve