in ,

Kenyéráldás, lampionos felvonulás, tűzijáték és koncertek államalapításunk ünnepén

Szarvason új helyszínen, új templomtéri koreográfiával várták a rendezők az ünneplőket szombat délután. Ezúttal a Letelepedési emlékműnek és az Evangélikus Ótemplomnak háttal állították fel a fedett színpadot, amin a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar indulókkal mutatta az irányt az érkezőknek. Ez az új elrendezés egyúttal a szeptember második hétvégéjén esedékes XIX. Szarvasi Szilvanapok koreográfiájának a főpróbája is volt.

Nagy szeretettel köszöntött mindenkit a kenyáráldó istentiszteleten Horváth Z. Olivér és Cairns-Lengyel Henriette lelkész az Ótemplomban. Hálaadó istentiszteletük után és polgármesterünk ünnepi beszéde előtt Nádházy Péter énekét hallgathatta meg az ünneplő közönség.

– Az ünnepek koronként és időnként más-más tartalmat kapnak, mint ahogy ez a nap is sok minden fogalmat és elnevezést megélt. Nemzeti ünnep. Ezen a napon emlékezünk Szent Istvánra, és azokra a magyarokra, akik történelmünk során elszántan védték az országot, a magyar államiságot. Szent István törvényeiből Magyarország keresztény államként született meg, amelynek megvannak a saját intézményei, törvényei, határai. A törvények betartása tett minket nemzetté és állammá – mondta Babák Mihály polgármester, majd megkérte Korbely Zsombort, hogy idézzen Szent István Imre herceghez intézett intelmeiből.

– A mű, amelyet élete létrehozott, áll. Ezer esztendeje áll. Annyi balszerencse közt és sok viszály után, minden baj, háború, pusztulás dacára, de áll. A művet úgy hívják, Magyarország. Ezeréves történelmünk megmutatta azt is, hogy nem dönthetnek mások helyettünk, mert azzal megszűnik a nemzet függetlensége, azt is nagyon jól tudjuk, mivel jár, ha Európa feladja alapvető érdekeit. A magyarság, legyen államhatáron innen és túl, azt is tudja, milyen tragikus következményei vannak, ha megváltozik egy állam etnikai, vallási kulturális összetétele – emlékezett, majd a közelgő népszavazásra utalva kijelentette, “kikerülhetetlen egy ünnep kapcsán is a hétköznapok gondjainak megfogalmazása”, és nyilvánvalóvá tette a nyilvánvalót, hogy fog voksolni.

Összefoglalta Colleen Bellel a hét közepén történt találkozását. Ezen gyorstalpalón megismertette a nagykövetasszonnyal a magyar történelem legfájóbb eseményével, az ország feldarabolásával, és hogy miért tekintjük Szarvast Magyarország közepének, de szerinte Colleen Bell nem is értette mit mond.

Őt Cairns-Lengyel Henriette és Horváth Z. Olivér közös imádsága, majd a kenyéráldás követte. Az ünnepi istentiszteletet a kis, nemzeti színű szalaggal átkötött cipók kiosztása zárta.

Az Ótemplom előtt felállított színpadon ekkor már a Cervinus Teátrum négy művésze, Bardon Ivett, Szemerédi Bernadett, Nádházy Péter és Polák Ferenc várta a zenerajongókat.

Az este hátralevő részében lampionos felvonulást, tűzijátékot és a Fugato Orchestra koncertjét tekinthették, hallgathatták meg a szarvasiak. Vendégük Tompos Kátya volt, de a koncertről majd külön cikkben szólunk. A napot hajnalig tartó utcabállal zárhatták az ünneplők.

Vélemény, hozzászólás?

Pikali Gerda és Kautzky Armand

A vörös bestia elszabadult Szarvason

A kép bal szélén Ábrahám Attila. Szemben vele Dombvári Bence.

Korrekt: Ábrahám Attila a férfi kajakosok szerepléséről és a Dombvári-ügyről