in , ,

Korrekt: Ábrahám Attila a férfi kajakosok szerepléséről és a Dombvári-ügyről

A kép bal szélén Ábrahám Attila. Szemben vele Dombvári Bence.
A kép bal szélén Ábrahám Attila. Szemben vele Dombvári Bence.

Az m4 Sport stúdiójának ma délelőtti vendége Ábrahám Attila volt. A riporter épp férfi kajakosaink riói szerepléséről faggatta, amikor Ábrahám Attila, a szám korábbi olimpiai bajnoka tisztességesen elmondta a véleményét. Szemmel láthatóan a Török Olivér sem számított arra, amit hallani fog.

Török Olivér (M4 Sport): Attila, neked személy szerint mekkora fájó pont a férfi kajak négyes szereplése?

Ábrahám Attila: Nyilván a szám egyik olimpiai bajnokaként azt mondom, hogy ennél többet vártam, de látva itt az olimpiai előtti eseményeket, nem eshet rossz zsó erről a négyesről, mert amit tudtak, kihoztak magukból. És mit várhat egy versenyző, minthogy a benne levő legjobbat kihozza az olimpián, az eredendő hiba, vagy ősbűn, én azt gondolom, hogy ott követődött el, hogy Kati néni szerintem elrontotta az idén a kajak négyes, a Kammerer-négyesnek a felkészítését, tehát azt, hogy egy olimpiai ezüsttel és vb-ezüstökkel a hátuk mögött sorozatos kudarc és vereség volt ez az idei év, én ezt a felkészítésbeli problémának gondolom.

Aábrahám Attila 1988-ban Szöulban Csipes Ferenccel, Gyulay Zsolttal és Hódosi Sándorral a K4-es tagjaként, 1000 méteren olimpiai bajnoki címet szerzett. Ezen túl még van még két olimpiai érme és három világbajnoki címe. 2012 februárjától 2014 augusztusáig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára volt.

ÁA: A következő hiba az volt, hogy ezt minthogyha a szövetség szakmai vezetése nem reagálta volna le és mindenáron azt szerették volna, hogy a Kati néni által felkészített négyes menjen, ami csak még megalázóbb helyzeteket hozott, mert a végén már alig volt ember a parton, aki ne ült volna be egy négyesbe, és ne verte volna meg a Kammerer féle négyest. Tehát ez olyan kicsit olyan keserű szájíz volt a Dombvári-üggyel még fűszerezve. Meggyőződésem, hogy ő nem szedett szatnozololt, amivel gyanúsítják, de hát az hogy a hazugságvizsgáló kiderítette, hogy ő nem hazudik, mikor azt mondja, hogy ő nem vette be, ez nem passzol a WADA szabályzathoz. Ugye, ott az van, hogy a versenyző fellelős a szervezetében levő anyagért és nem tudja megmondani, hogy hogy került bele. Én biztos vagyok benne, hogy valami külső erő, ember, személy az, aki ezt a becstelen cselekedetet vele szemben elkövette. És innentől kezdve én úgy gondolom, hogy a férfi 1000 egyes, 1000 páros és ezer méteres négyes zárt pályára került. Tehát ha ezeket összevesszük, akkor nagy köszönettel tartozunk ennek a négyesnek, amit itt teljesített az olimpián.

TO: Komoly dolgokat említ, viszont nem is szeretnék erre reagálni, de vegyük azt figyelembe, hogy legutóbb 2004-ben, az athéni olimpián azért addig ez sikerszám volt ez a férfi kajaknégyes és Kammerer Zoli benne volt ebben a csapatban Vereckei Ákossal és…

ÁA: … Horváth Gáborral és a mostani szövetségi edzővel, Storc Botonddal… ők címvédők voltak, mert Sydeny után nyerni tudtak Athénben is. Úgyhogy a magyar 1000 négyes versenyszám legendásan erős számunk, ez most idénre picit kipukkadt. Sajnálom.

TO: Közrejátszott az, hogy a Hufnágel–Czeiner páros csütörtökön versenyzett? Azért egy A döntőben volt érdekelt és hetedikek lettek.

ÁA: Itt zárt volt a kvóta, amit meg lehetett szerezni, tehát ezekkel az emberekkel kellett megoldani. Én úgy gondolom, hogy a magyar férfi csapatban személyi összetétel versenyzői állományban sokkal több volt, mint amennyit sikerült kihozni. Nem biztos, hogy minden egységben ezeknek az embereknek kellett volna ülni és indulni, de külső kényszerek, a válogatási elvek, a lobbitevékenységek erre sodorták a szakágat.

A műsor itt tekinthető meg.

Képeink a szarvasi kajakosok évzáró rendezvényén készültek 2014. február 7-én. Erre hivatalos volt Ábrahám Attila és Dombvári Bence is.

Vélemény, hozzászólás?

Kenyéráldás, lampionos felvonulás, tűzijáték és koncertek államalapításunk ünnepén

Különleges koncert a Fugato Orchestrával