in , , ,

Különleges koncert a Fugato Orchestrával

Augusztus 20-án ismét különleges koncertre hívta a nézőket a Magyar Teátrumi Társaság nevében a Békéscsabai Jókai Színház. Elhozták Szarvasra a Fugato Orchestrát a Ha ezt Bach hallaná című koncertanyagukkal. Az este vendége Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésznője volt.

Zenéről írni lehetetlen vállalkozás, mert a zenét hallani és főleg érezni kell minden pólusban. A Fugato Orchestra Alpár Balázs vezetésével igazi kuriózum, nem csak azért, mert zenészeik magasan képzett fiatal művészek, akik hangszereik mesterei. Hanem azért is, mert úgy ötvözik a régi muzsikát az újjal, hogy mindkettő értéke még magasabb szintre emelkedik.

Az együttes nevében lévő fugato jelentése: „kisebb zenei műforma, vagyis korlátoltabb kidolgozású Fuga-tétel, mely önállóan ritkábban fordul elő.” … A fúga pedig „a latin fugere (kergetni) szóból vette eredetét, mert lényege abban áll, hogy többféle ének vagy hangszerszólam egy fölvett melodikus frázist vagy hosszabb-rövidebb tételt több száz taktuson keresztül, minden – főleg pedig – rokonhangnemben ismétel; úgyszólván egyik a másikat pihenés nélkül kergeti, hajszolja, mialatt a többi szólam hozzájuk a kíséreti szólamfutamokat szolgáltatja.” – olvasható a Pallas nagylexikonban. Az Orchestra pedig zenekart jelent. A tizennégy fős Fugato Orchestra tizenöt éve alakult, zeneakadémiát végzett fiatal zenészekből és képzett jazz-muzsikusokból. Két lemezük jelent meg, mindkettő zeneileg különleges hangzású. Saját megfogalmazásuk szerint: „A komolyzene igényessége, a világzene frissessége, a jazz szabadsága és a rock ereje.” – érződik játékukon. Éppen ezért a műfaj, amit a zenekar játszik meghatározhatatlan. Hangszereik a klasszikus hangszereken kívül a mai kor vívmányait is felsorakoztató, dob, basszusgitár, elektromos hegedű, és elektromos cselló is színesíti, bár az utóbbit tegnap nem hallhattuk Szarvason. Zenéjük egyszerre klasszikus és mai. Alpár Balázs az együttes vezetője nyilatkozta: „Nincs komoly- és könnyűzene, csak igényes és igénytelen.” Este a régies, jazzes hangzás hatott rám leginkább. De hallható volt rockos, és klasszikus muzsika is. Alpár Balázs saját szerzeményeit és feldolgozásokat is hallhattunk a koncerten.

A zenekar és Tompos Kátya elröpítettek egy messzi világba, a zene szárnyán. A legtöbb dalnak nem volt szövege, de a színművésznő olyan eredeti módon dúdolta, énekelte szöveg nélkül, ami a jazz és a komolyzene keverékeként egyszerre volt régi hangzású és egyszerre volt nagyon is mai. De elhangzott Hrutka Róbert zenéje is, amihez Tompos Kátya írt szöveget.

A zenekar, akik szombaton este játszottak: Lukács Krisztina – fuvola, Jelenik Krisztián – fuvola, Scheich Dávid – oboa, Ambrus Szabolcs – trombita, Puss Ferenc – hegedű, Gazda Bence – hegedű, Jekl Dóra – brácsa, Farkas Áron – cselló, Györfi Anna – ének, Veisz Gábor – basszusgitár, Madai Zsolt – dob és a zenekarvezető Alpár Balázs – billentyű.

Gazda Bence (aki a Budapesti Klazmer Band tagja), tegnap este elektromos hegedűn Bach d-moll toccata és fúgáját interpretálta virtuóz módon saját és az elektromos hegedű minden tudásával, különleges módon. A zeneművész az együttes hegedűse Farkas Izsák helyett játszott ezen az estén, és nem volt itt Simkó Várnagy Mihály sem, aki szintén tagja az együttesnek.

Szombaton este igényes zenét hallhattunk nagyszerű fiatal zenészek tolmácsolásában. Egységüket kifejezte külső megjelenésük is farmer, fehér felső és piros vászoncipő, ami külsőség ugyan, de az igényes megjelenés is fontos része egy fellépésnek. Az örömzene, amit játszottak magával ragadott, elvarázsolt. Bach nyugodtan aludhat, mert vannak fiatal zenészek, akik tisztelik művészetét, kiválóan képzettek és továbbviszik a zene szeretetét, többek között Bachét is.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Vélemény, hozzászólás?

A kép bal szélén Ábrahám Attila. Szemben vele Dombvári Bence.

Korrekt: Ábrahám Attila a férfi kajakosok szerepléséről és a Dombvári-ügyről

Áttáncolta a nyarat a Tessedik Táncegyüttes