in , ,

Földesi: Aki otthon marad, Európában marad

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

A megszokott negatív előjelű témák helyett egy jó hírrel kezdte nyár végi sajtótájékoztatóját Földesi Zoltán. Az MSZP helyi tagszervezetének elnöke a közvéleményt az elmúlt hetekben leginkább formáló olimpiai játékokra utalt, ahol hazánk ismét szépen szerepelt.

– Ez a kicsi ország megint megmutatta a nagyvilágnak, hogy vannak nagyon tehetséges sportolói – fogalmazott.

Hozzátette, a sorból különösen két hölgy, Kozák Danuta és Hosszú Katinka emelkedett ki, akik 3-3 aranyérmet gyűjtöttek.  Ha ők nem lettek volna, elég szegényes lett volna az olimpia.

Sajnálattal szólt a szarvasi kötődésű Dombvári Bence ügyéről, és együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Meggyőződése szerint „nagyon mocskos” dolgok történnek ezen a területen is, a háttérben pedig mozgatórugóként a pénz és a teljesítmény áll.

Zárójelben megjegyezte, a kormány minden rést kihasznált, hogy felhasználja a direkt politika eszközeit. Hetek óra reklámokkal bombázza a választópolgárokat, ami számszerűsítve eddig 10 és fél ezer spotot jelentett.

Említést tett néhány újabb botrányról, amit néhányan már a párton belül is kezdenek megelégelni. Többek között Kövér László is szóvá tette a kialakult helyzetet, és megnevezett néhány gyorsan gazdagodó személyt, mint pl. Rogán Antal, Habony Árpád vagy Mészáros Lőrinc.

–  Kedves Mészáros Úr, a fél ország zokog önért, főleg az a 4 millió ember, aki nem tudja, hogy ossza be a fizetését, a jövedelmét, a nyugdíját a következő hónapig – üzent kamerán keresztül a gázszerelőből néhány év alatt hatalmas vagyonra szert tett vállalkozónak.

Véleménye szerint a rendszerváltás óta a legkorruptabb kormány regnál jelenleg. Ezt erősíti a földeladások ügyében kezdeményezett népszavazásuk is, amiben megszűntették a nyomozást. Hozzátette, az MSZP nem tesz le az ügyről, a kúriához fordulnak jogorvoslatért.

A közeledő migránsokkal kapcsolatos népszavazásról szólva elmondta, legfőbb üzenete, hogy a kormány bármit megtehet, amit akar, csupán két cél által vezérelve: ez pedig az EU-s források megszerzése és az erődemonstráció.

– Aki otthon marad, Európában marad – szögezte le álláspontját. Vagyis nem szabad, nem kell részt venni ezen a népszavazáson. Értelmetlen kérdésre ugyanis nincs értelmes válasz. Senki nem akarja, köztünk mi se, hogy ide több tíz vagy százezer migránst telepítsenek, de nincs is erről szó.

Hangsúlyozta, az október 2-i népszavazás a 2018-as országgyűlési választások főpróbája, a kormánypárti mozgósítás pedig már megkezdődött. A jelenlegi politikusok számára a magas részvételi arány és az eredményesség jelentheti a következő országgyűlési mandátum előszobáját.

Előrevetítette, egy eredményes népszavazást követően a vasárnapi boltzár kérdése is újra terítékre kerül, amit a Fidesz a visszavonás óta lebegtet.

Kitért arra, hogy ezzel szemben érdemes lenne a belpolitikai helyzetet szemügyre venni. A gazdasági mutatók csökkenése, a magyarok külföldre történő vándorlása, az egészségügy és a szociális szféra helyzete ugyanis elkeserítő képet fest a hazánkban végbemenő folyamatokról.

A helyi ügyeket érintve beszámolt az augusztus 20-i városi megemlékezésről. Felháborodását fejezte ki az ügyben, hogy az ünnepi beszédet tartó Babák Mihály polgármestertől eltekintve mindössze ketten – Giricz Katalin és személye – voltak jelen az Ótemplomban a testületből.

– Hol vannak azok a képviselők, akiket megválasztottak egy közös nemzeti ünnepen? – tette fel a kérdést. Hol vannak az intézmények vezetői, a pedagógusok, akiknek példát kellene mutatni?

Említést tett a nemrégiben rendezett I. Magyar Örökség Kupáról is, amely négy határon túli válogatott részvételével zajlott. Hiányérzetének adott hangot, mivel alig néhányan látogattak ki a mérkőzésekre, ami a város vezetése szerint azzal magyarázható, hogy Szarvas csupán a helyszínt biztosította.

Szót ejtett a testületi előtti bejárásról is. Megtekintették az épülő tűzoltó parancsnokságot, a templomkerttel kibővült gimnáziumot, ill. megemlékeztek Novák Istvánról, a város korábbi főépítészéről is.

A rendkívüli testületi ülésen több beszámolót is meghallgattak, köztük Szarvas város Óvodái és Bölcsődéje, a Szarvas és Vidéke önkormányzati hetilap és a Szarvasi Gyógy-Termál Nonprofit Kft. vezetése is összegezte az elmúlt időszakot. Míg az előzőekkel kapcsolatban elégedettségének adott hangot, az utóbbi kapcsán csalódottan jegyezte meg, hogy sajnos nem javult a gyógyászati részleg kihasználtsága. Épp ezért kérte a lakosságot, hogy lehetőség szerint minél gyakrabban vegye igénybe a helyi szolgáltatásokat.

Zárszóként újbóli reményét fejezte ki az épülő M44-esre vonatkozóan. A beruházás ugyanis lényegesen lecsökkentené a napi 11 ezer városon keresztül dübörgő gépjármű létszámát, ill. hosszú távon a fiatalok elvándorlására is kedvező hatással lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Gubik Petra és Szomor György

Esővé vált könnyek…

A befejezés előtti hadiállapotban van már az új tűzoltólaktanya