in , ,

A Szarvasi Szilva Pálinka kicsit több mint egy pálinka, ez maga az összefogás

Hovorka András, Szabó Norbert, Berki Tamás és Babák Mihály
Hovorka András, Szabó Norbert, Berki Tamás és Babák Mihály

Szilvapálinka ősidők óta van Szarvason, pusztán legalizált formában nem tudott megjelenni, jelentette ki Babák Mihály polgármester azon a pálinkabemutatón ma délelőtt, amikor a sajtó képviselőit ismertették össze a legújabb szarvasicummal, a Szarvasi Szilva Pálinkával.

Szarvason óriási dokumentált előzménye van a szilvapálinka készítésének. A gyulai levéltárban írott anyag őrzi a nálunk főzött pálinka mennyiségét már az 1800-as évek elejétől kezdődően. A Körösök szabályozásának köszönhetően az 1800-as évek végétől kezdődően létrejöhettek a zártkertek, olyan gyümölcsösök, amikben szilvát termeltek. Ez mintegy 1100 parasztholdnyi terület volt az 1900-as évek elején. Az akkori mezőgazdasági technikum bikazugi majorjában készített pálinka felkerült a Parlamentbe is, sorolta a szarvasi szilvapálinkával kapcsolatos kutatásainak eredményét Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, egyben a Szarvasi Szilvanapok főrendezője.

– Próbálkoztunk már a korábbi években a szarvasi pálinkafőzdéket bevonni abba a folyamatba, hogy legyen szarvasi szilvapálinka is. Ez mostanra sikerült. Úgy látszik, most érett be a helyzet arra, hogy zárjegyes, önálló címkével rendelkező szarvasi szilvapálinkát mutathatunk be a XIX. Szarvasi Szilvanapok kapcsán – mondta Csasztvan András.

Reményét fejezte ki, hogy nem csak a vendégek körében lesz kelendő, hanem egyfajta pálinkamárkává válik. Az, hogy Szarvas protokoll ajándékcsomagjában is megjelenik majd, nagyon fontos tényező lesz a megismertetés folyamatában. Arról, hogy állandóan azt az ízvilágot kapjuk, pedig garancia az a cég, amelyik ezt gyártja, a Penta Drink Minipol Kft.

– A pálinka az a legmagyarabb ital, azt hiszem, ezzel mindenki egyetért. Ez a Szarvasi Szilva Pálinka a legszarvasibb magyar ital, s ezt azért merem kijelenteni, mert sikerült egy nagyon komoly és nagyon baráti összefogás révén helyi vállalkozókat ebben a palackban megjeleníteni – fejezte ki elismerését a pálinka létrejötte körüli összefogással kapcsolatban a Penta Drink kereskedelmi igazgatója, Berki Tamás.

A szilva Szabó Norbert gyümölcsösében a napfény és a Maczó segítségével termett. A címkét Hovorka András családi dekoros-dizájner cége, a Memoart Stúdió tervezte a csapat többi tagjával összhangban. Szarvas a címerét adta hozzá. Egyelőre még a főzést nem sikerült helyben megoldani. Az első Szarvasi Szilva Pálinkát Érpatakon, ahogy Berki Tamás jellemezte, az ország legjobb pálinkafőzdéjében készítették el, mert megérdemli. Ha találnak helyben olyan főzdét, ami tudja minőségben, elismertségben ezt a minőséget, akkor ott fogják főzetni.

– Kicsit több ez mint egy pálinka, ez maga az összefogás – jelentette ki a sajtótájékoztató hivatalos része után kérdésünkre Berki Tamás. – Ez egy kis közösség itt Szarvason és környékén. Ha össze tudunk fogni, akkor olyan fantasztikus sikereket lehet elérni, mint a szilvanapok, az Esküvő Kiállítás, vagy a “Minden, ami Szarvas” rendezvényének a kibővítése. Ide szívesen jönnek az emberek.

Maga a pálinka 40 fokos. Egy félliteres üveg árfekvése 3000 forint alatt lesz, mondta a Penta Drink kereskedelmi vezetője. Árban igyekeztek a 8-9000 forintos kategória alatt maradni úgy, hogy azok minőségét hozzák. Ehhez mindenkinek, aki részt vett a megalkotásában, az önnön érdekei elé kellett helyezni a közösség érdekeit. A pálinkát XIX. Szarvasi Szilvanapokon 12 vendéglátós 16 standján fogják árusítani, mind zárjegyes, üveges, mind kimért formájában.

Vélemény, hozzászólás?

121 kg húsból készült pörkölttel búcsúztatta a nyarat az Aranykor

Őrizetben: Új pszichoaktív anyagokat árult a 66 éves nő és 33 éves lánya