in ,

Nagy sikerrel zárult az első Megyenap

A Békés Megyei Önkormányzat első alkalommal szervezett Megyenapot, amelyre szerte a megyéből érkeztek résztvevők és érdeklődők, de még határainkon túlról is köszönthettünk látogatókat, hiszen a rendezvény díszvendége Székelyföld volt. Az óriási érdeklődést jelezte, hogy a békéscsabai főtér zsúfolásig megtelt, egész nap hömpölygött a tömeg a sátrak, faházak között.

A nap szlogenjéhez – Hagyomány, érték, közösség – hűen megjelentek a nap során mindazon kézműves hagyományok, amelyek jellemzőek a megyére, mint a fazekasság, a szövés, vagy akár a kosárfonás. A Békés Megyei Értéktárban szereplő értékek is bemutatkoztak, a hungarikum csabai és gyulai kolbász mellett mind a 22 tétellel megismerkedhettek az érdeklődők, legyenek azok szellemi, épített vagy gasztronómiai értékek. A rendezvény közösség építő szerepe abban nyilvánult meg, hogy a Megyenapra érkezők lehetőséget kaptak a találkozásra, a kapcsolatok építésére, erősítésére, egy színes programokkal teli napon való részvételre.

A rendezvény egy színes, zenés felvonulással vette kezdetét: a „kisdobos” vezette menetet hagyományőrzők, óriásbáb, nemzetiségek, magyar nemesi ruhába öltözött lányok színesítették. A felvonulás ütemét a Tótkomlósi Fúvószenekar diktálta.

Az ünnepélyes megnyitóban Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte: fontos tudatosítani az emberekben azt, hogy itt, Békés megyében, a Kárpát-medence szívében milyen fontos értékek vannak, legyünk erre büszkék, ahogyan arra is, hogy mi, Békés megyeiek összetartozunk. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a rendezvény fővédnöke elmondta, hogy a Megyenap hozzájárul ahhoz, hogy Békés megye fejlődjön, bemutassa értékeit, ezen felül pedig – a szórakozáson keresztül – a közösség összetartson. Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: Békés megye az a hely, ahol sok-sok érték van, és ezek az értékek is összekötik a magyarságot határon innen és túl.

A Megyenap délelőttjén a színpadon a Békés megyei nemzetiségek mutatkoztak be, zene, tánc, ének, vers követte egymást a németek, romák, szlovákok, románok, szerbek tolmácsolásában. Délben a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Rongy Elekről mesélt a gyerekeknek, majd ünnepélyes esemény következett: értéktár okleveleket vettek át azok a polgármesterek, akik településén létrejött már helyi értéktár, amelyik érték pedig bekerült a megyei értéktárban, azt díszoklevéllel ismerte el a megyei értéktár bizottság.

Délután a megye kulturális értékei kerültek színpadra, táncos, zenés produkciók váltották egymást, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda standup comedivel szórakoztatta – nem kis sikerrel – a közönséget. A vidám vendégsereget zárásként a Balassi Táncegyüttes táncháza várta, kicsik és nagyok követték ifjabb Mlinár Pál utasításait, és próbálták a frissen tanult tánclépéseket minél tökéletesebben produkálni.

Mindeközben Békés megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca vonultatta fel a megye értékeit, melyek között a kézzel készített használati és dísztárgyak, szőttesek, faragott eszközök, szappan, kosarak mellett gasztronómiai finomságok, méz, lekvár, pálinka, sajt, kolbász, illatos fűszerek, szörpök is megtalálhatók voltak. Aki pedig városnézésre vágyott, azt nóniusz fogatok vitték körbe Békéscsaba belvárosában.

A gyerekek egy jókora sátorban érezhették jól magukat, ahol kézműves foglalkozások, különböző játékok várták őket, és polgármesterektől hallgattak mesét. A sátor mellett ugrálóvár, kosárhinta és sok-sok léggömb várta őket ezzel téve teljessé a Megyenapot.

Vélemény, hozzászólás?

Idenézz, újra együtt vagyunk már…

Óvatosságra inti a rendőrség a tűzifa vásárlókat