in , ,

Szilvanapok: XIX-re lapot húztak a rendezők a nyitónapon

Valószínűleg minden évben leírjuk, hogy ilyen erősen még sohasem kezdett a Szarvasi Szilvanapok rendezvénysorozata. Az idén tizenkilencre lapot húztak a szervezők, a Cervinus Teátrum munkatársai, akik nagyon erős nyitóprogramot állítottak össze kevés politikussal, sok zenésszel. Az összes politika talán egyedül Pataky Attila közelgő népszavazásra két szám között tett utalásában merült ki egy mondatban. Az arány jó, csak sikerüljön tartani!

A XIX. Szarvasi Szilvanapok teljesen új elrendezésben várta a vendégeket. A Benka elé került a fesztiválsátor, ami eddig a főszínpad volt. Most nagyszínpadként egy kisszínpad került az Evangélikus Ótemplom elé, valamint a programsorozat nagyobb koncertjei a Vízi Színházba kerültek.

Ahogy a Vízi Színház megépülte óta mindig, az ünnepi felvonulás is innen indult a fesztiválsátorig, ahol a város legnagyobb gasztrokulturális eseményét a Muslincák dalai nyitották. Őket a vendégek követték köszöntőikkel. Dankó Béla országgyűlési képviselő gasztronómiai csodának nevezte a szilva alapú ételeket.

Zalai Mihály az évről-évre egyre professzionálisabb szervezést emelte ki.
– Én úgy gondolom, hogy bármelyik Békés megyei rendezvénynek van mit tanulnia a tavaly nagykorúvá lett Szarvasi Szilvanapoktól – mondta a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.

Polgármesterünknek, Babák Mihálynak volt egy olyan javaslata felé, hogy jövőre társítsák a Megyenapot a Szilvanapokkal. Meg fogják fontolni a kecsegtető ajánlatot, jelentette ki Zalai Mihály.

Gaál Roland azt az urban legendet elevenítette fel, amikor a nagy háború után fináncok érkeztek a városba, és feltették a kérdést kvázi elődjének, az akkori “járás” alszolgabírójának, hogy mutassa meg azokat a házakat, amelyekben pálinkát főznek feketén. Wiegland Sándor el is vezette őket arra a térre, ahol most a Szilvanapok zajlanak, és rámutatott az Ótemplomra.

– Én nem tudom megmondani, hogy melyek azok a házak, ahol feketén pálinkát főznek, de itt talán nem – idézte fel az alszolgabíró szájhagyomány útján fennmaradt szavait utódja, Gaál Roland.

Polgármesterünk három díszpolgárunk, Mótyán Tibor, Domokos László és Erdélyi István nevében kívánt mindenkinek jókedvet, jó szórakozást. A delegációk képviselőinek üdvölete után a főszervező Cervinus Teátrum képviseletében Csasztvan András nyitotta meg a XIX. Szarvasi Szilvanapokat.

Ettől kezdve elszabadultak a programok. Míg a nagyszínpadon a sportdíjak átadója folyt, addig fesztiválsátorban a szarvasiak nagy kedvence, a Cimbaliband adott koncertet, aminek hirtelen felindulásból ki is osztottuk a XIX. Szarvasi Szilvanapok koncertje díjat. Korai volt. A dobogó legfelső fokára csak a pénteki este folyamán még két évtizedek óta a színpadon élő formáció is felküzdötte magát.

Este héttől Pataky Attila és az EDDA töltötték meg a Vízi Színházat, és csináltak olyan hangulatot, amilyet a Vízi Színház még nem látott. Elvégre vagy negyven éve gyakorolják. A bemelegítésben előzenekaruk, a Pataky Művek segített. Koncertjükre messziről is eljöttek. A színpad előtt csápoló ultrák közül többet név szerint ismertek. Pataky Attilával készített interjúnkat később olvashatják.

Késő este Tatrai Tibor és Szűcs Antal Gábor latin duóját hallgathatták meg az akusztikus gitár kedvelői. A Templomtéren felállított nagyszínpad környéke megtelt rajongókkal, hogy a fülükön át élőben tölthessék le azt a zenét, amit legtöbben csak a Youtube-ról, vagy jó esetben CD-ről élvezhettek. A Tátrai Tiborral készült interjúnkat szintén később olvashatják majd.

Ha a XX. Szarvasi Szilvanapok programjának összeállítása közben a szervezők kicsúsznának az időből, és azt mondják, hogy hívjuk meg a Cimabalibandet, az EDDÁt és a Tátrai-Szűcs duót a nyitónapra, senki sem hányná a szemükre. Garantáltan kétszer ennyien jönnének el Szarvasra egy ilyen hármas koncertsorozatért.

Természetesen a programok nem merültek ki ennyiben. Az este folyamán fellépett még a szarvasi Apropó Zenekar, a vendég szentegyháziak zenekara, átadták a legszebb konyhakertek művelőinek a díjakat, ill. a sportdíjakat is, de minden nyitott udvarban zajlott valamilyen evős-ivós-zenélős program.

A “Jó tanuló – jó sportoló díjakat az idén Monostori Panna, Kohut Gyöngy, Szécsi Edina és Litauszki György Erik kapta. 2016-ban az év sportolójának Fábri Jánost választották. Utána elsőként lépett a színpadra Kuli István, aki által az idén a szarvasi sportolók közül az egyik legnagyobb sikert érte el.

Ma Varga Miklós Időgéppel érkezik. Fellép a Körös Party Band (fesztiválsátor 19:00) , a Csűrdöngölő zenekar (fesztiválsátor 21:00), a Suttyomba zenekar a szentegyházi táncosokkal (nagyszínpad 15:00), Balczó Balázs és zenésztársai (nagyszínpad 17:00). A Vízi Színházban Csemer Boglárkát és az Alpok Adria Szépségverseny döntőjét láthatjuk 19 órától. És ez csak a töredéke. Minden nyitott udvar, klub éjszakába nyúlóan programdömpinggel várja a fesztiválozókat.

Vélemény, hozzászólás?

Ötödik tanév kezdődött a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Ha a fesztiválozókon múlna, az éjjel soha nem ért volna véget