in , ,

Wing Tsun már Szarvason is: Önvédelem magasfokon

Két pont közt a legrövidebb út az egyenes – ezt a mottót alkalmazza a kung-fu egy legősibb ága, a Wing Tsun. Több száz stílus közül ez az egyetlen, amelyet nő alapított. Kiindulópontja az volt, hogy az általa korábban gyakorolt technikát idősebb korábban már nem tudta hatékonyan alkalmazni. Épp ezért kifejlesztett egy olyan módszert, ami a puszta fizikai erő helyett az értelemre, a koncentrációra és a gondolkodásra helyezi a hangsúlyt.

A Wing Tsun kung-fu több mint 30 éves magyarországi múlttal rendelkezik, Szarvast pedig a tavalyi év tavaszán hódította meg. Meglapítója és vezetője Si-fu Máday Norbert volt, aki elsőként kezdte el tanítani a kung-funak ezt a válfaját. Nálunk egyelőre még csak egy szűk csoport kötelezte el magát a sportágnak, akik a Vasút utcai székházban heti két edzésen vesznek részt.

– Ezt a stílust az 1700-as években hozták létre, és az volt a fő kritérium, hogy egy kisebb testtömegű gyermek, nő vagy szerzetes meg tudja magát védeni erősebb, több vagy fegyveres támadóval szemben. Úgy fejlesztették ki, hogy a gyakorló művészi szintre juthasson el a mozdulatok által, de emellett van egy jellemformáló és egy magas önvédelmi értéke is – foglalja össze lényegre törően a Wing Tsun alapjait Tihanyi Mihály 3. fokozatú mester.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az edzések során önvédelmi akciókat sajátítanak el az érdeklődők, melyeket megfelelő előképzettség után konfrontáció esetén is hatékonyan bevethetők.

A hatfős csoport összetétele is bizonyítja, a harcművészet kortól és nemtől függetlenül bárki számára ajánlott. Szűcs Attila 51 évesen adta a fejét tanulásnak, mindenféle előképzettség és különösebb sportmúlt nélkül.

– Az elmúlt évben sokat javult a kitartásom, és egyre jobban bírom a fizikai megterheléseket is. Bevallom, az első pár edzésen ki voltam dőlve, de most már könnyedebben veszem az akadályokat. Nálunk a Wing Tsun családi programmá vált, mivel két kisebb gyermekem és az egyik nagyobb is jár – mondja elégedetten a legidősebb tanítvány.

A „kortalan” sportág fogalmát erősíti az a tény is, hogy a gyakorlatokat úgy fejlesztették ki, hogy legfeljebb hasmagasságig kell felrúgni, vagyis a hétköznapi ember erejét és állóképességét sem haladja meg.

Tihanyi Mihály vallja, aki kung-fut tanul, megismerni önmagát, a környező világot, később pedig megtanul békében élni mindezekkel. A harc kizárólag akkor kerül előtérbe, ha valaki ezt a harmóniát meg akarja bontani, a harcművészet segítségével ugyanis helyreállítható az eredeti állapot.

Aki élőben szeretné látni és kipróbálni a stílust, szeptember 12-én megteheti. 18 órától egy bemutató edzésre várják az érdeklődőket, a Vasút utca 67. szám alá.

Vélemény, hozzászólás?

Ha a fesztiválozókon múlna, az éjjel soha nem ért volna véget

Aradszky László

Szilvanap zárás: Vasárnap minden árnyék elfogyott