in ,

Ezerkétszázan kóstolhattak a látványkonyha szilvás ételeiből

Ízek kavalkádja – Lázár Zsolt esperes szerint frappánsan így lehetne jellemezni a szilvanapok keretében készülő kulináris fogásokat. Azt ugyanis csak a legritkább esetben lehet tudni, hogy pontosan milyen alapanyagokat tartalmaz az étel, ill. milyen fűszerezésű lesz.

– Kicsit emlékeztet a ciklusprogramra a főzés: mindig eltervezünk valamit, de az élet egészen mást hoz ki belőle. Az biztos, hogy nagyon ízletes falatokat osztunk szét. Mindegyikbe van egy kis szilva, a polgármester pedig amíg tehette, rakott bele egy kis fahéjat is, de ez a fűszer épp most fogyott ki. Összegezve úgy tűnik, fahéj nem lesz benne, de szilva mindenképpen. A többit pedig majd az élet hozza – mondja jókedvűen a főzéshez istentisztelet után csatlakozó önkormányzati képviselő.

A vendégcsalogató programelem 18 éve zajlik. Kereteiben gondolnak a járás településeire, a testvértelepülésekre, zárásként pedig a városvezetés veszi ki a részét a fakanálforgatásból. Az idei forgatókönyv szerint szeptember 10-én délelőtt a települések képviselői tüsténkedtek, a délután során Poprád, Bucine, Keuruu, Szilágysomlyó, Szentegyháza, Barót, Zirc, a Szarvasi Járási Hivatal, valamint Dankó Béla csapatkapitány koordinálásával a parlamenti labdarúgó válogatott adták egymásnak a stafétabotot.

– A fő alapanyagoktól, a csirkétől, a pulykától, a sertéstől, a kacsától és libától nem térünk el – avat be a részletekbe két étel készítése között Prohászka Béla mesterszakács. A zöldségek közül többek között cukkinit, paprikát, paradicsomot használunk, és variálunk különböző receptúrák alapján, de természetesen a szilva és annak válfajai nem maradhatnak ki – teszi hozzá, miközben a serpenyőbe épp füstölt szalonnacsíkok kerülnek.

Kiemelte, a főzéssel több céljuk is van. Egyrészt szeretnék a háziasszonyokat kísérletezésre ösztönözni, és arra biztatni, hogy nem féljenek kipróbálni kevésbé ismert recepteket. Kérdés esetén az összesereglett közönséget kisebb instrukciókkal is segítik, amiket a gyakorlatban alkalmazhatnak. Mindenekelőtt azonban a szilva felhasználásának sokszínű módját szeretnék reprezentálni, a lekvártól kezdve egészen a szilvás sörig bezárólag.

Babák Mihály polgármester mindkét nap a tűzhely körül sürgölődött. A késő nyári hőség miatt nemcsak a fogásokkal, hanem a hőmérő az egyre magasabbra kúszó higanyszálával is meg kellett birkóznia, de úgy tűnt, kitartása megingathatatlan.

– Elárulok egy titkot: jó alapanyagból nem lehet rossz ételt csinálni, csak ha az ember nagyon ügyetlen. Arra azért kell ügyelni, hogy nem vigyük túlzásba a fűszerezést, de teljesen más ízeket is egymás mellé lehet tenni. Én magam az ismeretlen ételt csak nehezen fogadom el. Vannak alapvetéseim, mint a birkapörkölt, a sült húsok vagy a húsleves, de az újdonságot úgy szeretem, ha én készítem, vagy látom, hogyan készül – árulja el a maratoni főzés végéhez közeledve.

Szombaton összesen 16 serpenyős finomságból kóstolhattak a XIX. Szarvasi Szilvanapok résztvevői, vasárnap pedig 8 alkalommal cseréltek hozzávalókat a szakácsok és kuktáik. Átlagosan egy-egy adagból kb. 50 főnek jutott, vagyis valószínűsíthető, hogy mintegy 1200-an kóstoltak a gyorsan elkészíthető szilvás ízekből.

Vélemény, hozzászólás?

Reggelivel mondtak köszönetet a bringázóknak

Nagy Dávid

Nagy Dávid 9, csapatunk 15 gólt lőtt