in ,

Gyakran a gyerekek tanítják a felnőtteket a helyes közlekedésre

A bringák ugyan felsorakoztak, de a kedvezőtlen időjárás miatt a tesztlapokat és az ügyességi feladatokat sorversenyre váltották a szervezők. Az Európai Mobilitási Hét apropóján rendezett hétfői „Közlekedésbiztonsági Napon” leginkább a Szlovák Általános Iskola felső tagozatosai aktivizálták magukat, cseppet sem bánkódva a kisebb módosulás miatt. Különösen, mert a kerékpáros közlekedéssel már korábban is több alkalmuk volt megismerkedni, a szabályok betartását pedig a napi rutin során gyakorolják.

– Nagyon figyelek arra, hogy mi van körülöttem, főleg, amikor az autók gyorsan mennek. A szabályokat az iskolában a D.A.D.A programon tanultam meg, amit a rendőrök szinte havonta tartottak nekünk – mondja a 8. osztályos Mravik Gabriella, akinek szilárd meggyőződése, hogy Szarvason nincsenek nagyobb problémák a közlekedés terén.

Jakli Szabina – noha több évvel fiatalabb nála – ezt egészen másképp látja. Bevallása szerint ő maga is olykor áttekert már a zebrán, sőt, szemtanúja volt egy balesetnek is.

– Alig néhány hete én is majdnem áldozattá váltam. Épp fagyiztunk, amikor mellettünk nem sokkal két autó összeütközött. Már csak a zajra lettünk figyelmesek. Azóta mindig leszállok a kerékpárról, mikor zebrához érek – számol be a sokkoló élmény részleteiről.

Alapvetően pozitív tapasztalatokról számol be Osztroluczki Henrik is. A pedagógus szerint a kerékpártárolók zsúfoltsága azt igazolja, hogy a gyerekek többsége reggelente autó helyett bringára pattan, különösen jó idő esetében.

– A gyerekeink az általunk felállított pályán is gyakorolhatnak az iskola udvarán, de azt szeretnénk, hogy ha a felsősük egyedül indulnak útnak, ők se legyenek veszélyhelyzetben. Elég nagy ugyanis a forgalom a reggeli órákban az iskolák környékén, ezért ha ilyen lehetőség adódik, igyekszünk megragadni – jelenti ki.

A vegyes életkorú csapatoknak bójával és labdával nehezített pályán kellett minél gyorsabban végighaladniuk. A Szarvasi Rendőrkapitányság és a Polgárőrség munkatársai segítettek a délelőtt lebonyolításában, olykor mosolyogva egy-egy érdekes feladatmegoldáson.

– Nagyon sokat jelent, hogy a gyerekekkel folyamatosan foglalkozunk – állítja Kovács György polgárőr. Eljutottunk oda, hogy talán most már ők nevelik a szülőket. Rászólnak anyára, apára, hogy ezt nem így kellene, és kijavítják a hibákat. Fontosnak tartom, hogy minél fiatalabb korban kezdjenek el ismerkedni a gyerekek a közlekedési szabályokkal. A rohanó világunkban ugyanis nem nagyon figyelünk oda a gyalogosokra és a kerékpárosokra, pedig a legkisebbek épp ebben a két közlekedési nemben vannak a leggyakrabban jelen.

A mobilitási hét folytatásaként kedden sport napra, szerdán véradásra kerül sor, 22-én pedig „Autómentes Napra” várják az érdeklődőket a Városi Könyvtárhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Földesi Zoltán

Földesi: Aki október 2-án otthon marad, az Európára, az európai Magyarországra szavaz

Hanzel Zoltán

Új szezon, új csapat, új célkitűzések