in , ,

Új szezon, új csapat, új célkitűzések

Hanzel Zoltán
Hanzel Zoltán

Szeptembertől  férfi kézilabdázóinknál is becsengettek így a HC Szarvasnál is elkezdődött a munka hiszen a bajnokság itt korábban kezdődik az NB-s bajnoksághoz képest. Sajnos a csapat játékosállománya egyenlőre nem tette lehetővé a felkészülés korábbi elkezdését,  de remélhetőleg sikerül mihamarabb lemaradásukat pótolni a fiúknak, hiszen az ősz folyamán nyolc igen kemény mérkőzés vár csapatra, amiből a három fordulós bajnokság sorsolási szeszélyének köszönhetően ősszel  csak három mérkőzés kerül hazai pályán megrendezésre.

Az új szezon új csapatot, és új célkitűzéseket is hozott, hiszen az elmúlt évek inkább az utánpótlási rendszer felépítéséről szóltak, hiszen megfelelő hátország nélkül nem volt értelme komolyabb álmok szövögetéséhez. Most viszont már egyértelmű cél a bajnokság megnyerése,amelynek érdekében a keretben is változások történtek.

Kihasználva a versenykiírás lehetőségeit három PICK Szegedtől érkező kettős játékengedéllyel rendelkező fiatal játékossal erősödött a keret. Így húzhatott szarvasi mezt ifjabb Almási László, akinek édesapja évekig meghatározó játékosa volt az egyesületnek, a szintén szarvasi Molnár Sebestyén, valamint egy tehetséges kapus Kiskunhalasról Horváth Marcell. További erősítés a Gyuláról érkező irányító Kiri Csaba. A szegedi tanítványokhoz pedig a szarvasi kispadon csatlakozott az utánpótlás szakmai vonalon már második éve az egyesületnél dolgozó Velkyné Bisján Éva is.

A bajnokság első fordulójára Gyulán került sor, ahol a fürdővárosiak korábbi NBII-s játékosok csatasorba állításával próbálnak minél előkelőbb helyezést elérni a bajnokságban.

Viszont már a mérkőzés elején nyomatékosította a szarvasi együttes győzelmi szándékát, a határozott védekezés mögött a Horváth kapus nagyszerű védésekkel  igazolta tehetségét, illetve támadásban is szinte minden poszton sikerült utat találni a hazai kapuba, így már az első félidőben eldőlni látszott a mérkőzés. A második játékrészben a fáradtságnak köszönhetően becsúszott néhány rossz döntés a szinte csere nélkül játszó vendégeknél, ezért kicsit szorosabb lett a mérkőzés, de a holtponton átbillenve a végjáték ismét szarvasiaké volt, így nagyon fontos két ponttal nyitották a bajnokságot.

Gyulai SE – HC Szarvas  23-29 (10-16)
Gyula: 100 néző,  Vezette: Moldován, Ökrös
HC Szarvas: Horváth – Molnár 4, Lestya-Goda 8, Kiri 2, Domján 2, Almási 8, Hanzel 4,
Csere: Sinka
Edző: Velkyné Bisján Éva, Tusjak János

A második fordulóban viszont már igazi rangadó várt szarvasi fiúkra, hiszen a tavalyi bajnokságról a Kondoros mögött mindössze egy ponttal lemaradó Volent János által írányított és ismét a feljutásra pályázó Békéscsaba DKSE csapatát fogadták az Alkotmány utcai sportcsarnokban.

A mérkőzést a vendégek kezdték és már az első támadásból sikerült bajnoki mérkőzésen is felavatni a felújított kaput, de szarvasiak sem maradtak el a válasszal, sőt Almási gólja után azzal tipikus Hanzel góllal, már 2-1 volt a vendéglátóknak. Néhány perc gólváltás következett (2-2, 3-3), majd az egyre jobban összeálló védekezés és a pontosabb támadás befejezésekből  elhúzott a hazai együttes  (4-3,5-3,6-3).

A nagy akarás olykor kissé meggondolatlan megmozdulásokat is eredményezett, néhány elkapkodott ziccer, kissé túlbuzgó védekezés mind meghozta a maga büntetését, hiszen a támadásban elkövetett hibákat rögtön gyors kontrával büntették a vendégek, a túlzott keménységet pedig a játékvezetők jutalmazták egy-egy kétperces pihenővel. A rendszeres emberhátrány pedig nemcsak előny az ellenfélnek, hanem extra energiákat is felemésztett, így nem csak felzárkózott, hanem a végjátékra át is vette a vezetést a vendég csapat, így lett a 11-10 után 11-12, 11-13.

A második játékrészt a Szarvas kezdte, rögtön egy Hanzel góllal, majd ismét gólváltások a félidő harmadáig amelyben a helyiek Almási Laci szép góljainak tapsolhattak, a másik oldalon pedig a szintén felsőbb osztályból kettős engedéllyel játszó Csonki Bálint talált rendszeresen utat a kapuba. (13-14, 14-15, 15-16).

Horváth kapus büntető hárítását követően pedig  13.percben Lestyan-Goda Zsombi büntetőjével egyenlített a Szarvas (16-16). Aztán egy buta szabálytalanságnak köszönhetően Molnár Sebi kapott idő előtt végső pihenőt, összegyűjtve harmadik két percét. Az előnyt pedig ismét kíméletlenül kihasználta az ellenfél  és nem csak visszavette, de folyamatosan növelte előnyét az egyre fáradó vendéglátókkal szemben  (16-17, 16-18, 16-19). Viszont ezzel nem volt vége a mérkőzésnek, az átszervezett szarvasiak Ardai két szélső góljával előbb megkezdték a felzárkózást (17-19, 19-20), majd a 23.percben Almási góljával ismét egalizálták az eredményt  (20-20). Mindehhez persze szükség volt a védekezés talpra állására és Horváth kapus védéseire.  Az utolsó hétpercen, mindössze két-két gól esett, a vendégek csak két büntetőből tudtak a kapuba találni, hazai oldalon pedig Hanzel két gólja volt csak a válasz, így egy harcos és küzdelmes mérkőzésen igazságosnak mondható pontosztozkodás született a három fordulós bajnokság döntőnek is beillő első felvonásán.

HC Szarvas – Békéscsaba DKSE   22-22 (11-13)
Szarvas, 60 néző,   Vezette: Moldován, Ökrös
HC Szarvas: Horváth – Molnár, Letyan-Goda 4, Kiri, Domján, ALMÁSI 7, Hanzel 8
Csere: Sinka (kapus), Sztankovits 1, Raffai, Ardai 2, Dina
Edző: Velkyné Bisján Éva, Tusjak János

A következő fordulóra ismét Szarvason kerül sor, ahol a szintén jó erőkből álló, nyáron megerősödő Kétsopronyi RSE lesz az ellenfél az Alkotmány utcai sportcsarnokban vasárnap 16.30 órától.

Tusjak János

Vélemény, hozzászólás?

Gyakran a gyerekek tanítják a felnőtteket a helyes közlekedésre

Derzsi György

Derzsi György hangos búcsúja zárta a Szilvanapokat