in , ,

Rejtőzködő kincseink: Négy vajdás csapat jutott be a protestáns középiskolák országos versenyének döntőjébe

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Református Tehetséggondozó Alapítvány és a Reformáció Emlékbizottság pályázatot hirdetett a protestáns, azaz a református és az evangélikus iskolák diákjainak. A feladat az volt, hogy egy-, két- vagy háromfős csoportokban a diákok mutassanak be olyan értéket vagy hagyományt, amit az iskola őriz, de a tágabb környezet nem ismer.

Az egy előzetes elbírálás után a 12 legjobb pályamunkát hívták Debrecenbe, ahol a református kollégiumban lesz most hétvégén az országos döntő. Az egy tucatnyi legjobb közé öt evangélikus iskolából érkezett, egy az aszódi gimnáziumból és a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból, a további hét pedig református gimnáziumokból érkezett.

“Miután mi több mint 200 évesek vagyunk, nem csak ez a négy téma lett volna, hanem jóval több is”, mondta Kitajkáné Szántai Mária, a gimnázium igazgatója, de a júniusi tanév végi hajtásban ennyire jutott energia.

A hétvégi háromnapos döntőn a diákoknak elő kell adniuk prezentációikat, válaszolni az ezekkel kapcsolatban esetlegesen felmerülő kérdésekre. A legjobban teljesítők egy németországi utazáson vehetnek majd részt.

Ennek a döntőnek a “főpróbájaként” tegnap délután egy hagyományőrző délután keretében a Vajda és a Vajdás Öregdiákok Baráti Köre közös rendezvényén mutatták be a diákok prezentációikat. A Vajdás Öregdiákok Baráti Köre az idén 90 éves. Ennek apropóján igyekeznek minél több közös rendezvényt szervezni. Ebbe illeszkedett ez a délután is, ami alkalmat adott arra, hogy a generációk megismerkedjenek egymással.

Dombi Bettina és Pribelszki Zsófia a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium ásvány-, kőzet- és őslénytárának újrarendszerezését, Urbancsok Anett Koren István életét és munkásságát, kiemelt figyelemmel a Koren-herbáriumra, Lajtos Krisztina és Osztroluczki Nóra a Nádor-jegyzéket, Uhljar Janka a Hősök Falát mutatta be prezentációjában. A hétvégi versenyen Dombi Bettinához és Pribelszki Zsófiához csatlakozik majd Ábrahám Rella is. A rejtőzködő kincsek megtalálásában Kituljak Eszter, Kéri Bernadett, dr. Laukóné Adamik Edit és Pécsváradi Antal segített nekik.

– Vajdás kincseket ismertünk meg, vajdás kincsekről szóló ismereteinket újítottuk és frissítettük néhányan. Hallottunk hagyományokról, hallottunk őseinkről, a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti köre egyik nagyon fontos alapelve az, hogy a hagyományok feltárását, a hagyományok tiszteletét és továbbvitelét a jelenlegi diákságban is tudatosítsa, és segítsünk nekik, nektek abban, hogy ezeket a hagyományokat átvegyétek, és őseinkhez, őseitekhez méltóan folytassátok, hiszen az az 1802-ben alakult gimnázium, az a nagyon nagykorú gimnázium akkor maradhat fenn, és akkor fog fennmaradni, ha olyan diákok vannak az iskolapadokban, mint ti, akik keresik a rejtőzködő kincseket, segítenek abban, hogy minél szélesebb körben megismerjék az emberek a vajdás kincseket, a rejtőzködő kincseket – mondta Tóthné Jansik Erzsébet, a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének elnöke a bemutatók után.

A hagyományőrző délutánt Tóth Orsolya iskolalelkész és egy kis szeretetvendégség zárta.

Legközelebb a generációk találkozására október 20-án, a Mendöl-szobor avatásán kerül majd sor.

Vélemény, hozzászólás?

Új helyre költözött az iskolatörténeti kiállítás

Indián nyár a Körösvölgyi Állatparkban