in , ,

Muzsikával búcsúztatta a nyarat a Szarvasi Kamarazenekar

Aggódva pásztázták az eget a kamarazenekar tagjai, bízva abban, hogy a muzsika hangjai ezúttal is elűzik a felhőket. Az indiánnyár szerencsére kitartott, és még szeptember 25-én is napsütéssel és kellemes kirándulóidővel örvendeztette meg az Arborétum közönségét. A Pepi-kert vasárnap a séta mellé kísérőzenét is kínált, a Szarvasi Kamarazenekar jóvoltából.

– Tavasszal mindig anyák napjához kapcsolódunk. Ez egy kicsit meghittebb, hiszen ajándékot adunk az anyukáknak. Ősszel szeptember utolsó hétvégéjére koncentrálunk, mivel ez a hónap általában egyfajta utónyárként jelenik meg. Innentől kezdve jöhet az ősz, kezdődhet a levelek színesedése – vázolja a zenei program tematikáját dr. Hanyecz Katalin igazgatónő.

A délutánt hagyományosan Harsányi Botond egy rövid versikével nyitotta, majd a zenéé lett a főszerep. Mozart Divertimentoja után egy magyaros blokk következett, végül a könnyedebb műfajok, a keringő, tangó és a filmzenék is helyet kaptak az egy órás koncerten.

– A fülünk az évek során már ráállt erre a kültéri akusztikára. Szabadtéren ugyanis nem a legszerencsésebb ez a vonós összeállítás, de amikor elkezdünk játszani, egy kicsit megszűnik a külvilág, minden elcsendesedik, és talán a közönség is kicsit jobban figyel – magyarázza a fellépés szakmai oldalát Vas István koncertmester.

A zenekar a hangversennyel nemcsak a nyarat zárja le, hanem egyúttal egy rövid pihenőt is beiktat. Október végétől azonban újult erővel készülnek az adventi hangversenyükre, amely már több mint két évtizedes múlttal rendelkezik. A pontos éves menetrendet bizonyítja, hogy már az időpontot is kitűzték: december 11-én 17 órakor várják a zenekedvelő hallgatóságot.

– Az egész országban keresünk még egy kottát – árulja el az előkészületekről. Egy kedves zongorista kolléganőm ugyanis egy Mozart zongoraversenyt játszana, ami nagyzenekarra íródott. Mi megpróbáljuk úgy kivitelezni, hogy ne nagyon sérüljön a mű. Rajta vagyunk tehát az ügyön, és szinte biztos, hogy fel fog csendülni ez a zenemű.

Emellett egy régi hagyományt is felelevenítenek. Korábban ugyanis a zeneiskola kórusa lépett fel a koncerten, idén pedig az intézmények felé nyitnak. Decemberben várhatóan a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola gyermekkórusa közreműködik az eseményen.

Az arborétum fái hét végén ugyancsak újabb attrakciót tartogatnak az érdeklődőknek. Szeptember 30-án, a Kutatók éjszakájához kapcsolódva játékos túrára várják az 5-10 fős csapatokat. „Barangolás a fák csendjében” címmel ügyességi, elgondolkodtató feladatokat kell a vállalkozóknak megoldani, amiért cserébe apró jutalmakkal lehetnek gazdagabbak.

Vélemény, hozzászólás?

Rangadót nyertek női kézilabdázóink

Kis nebulóink nagy küzdelme