in , ,

Kétszázötvenen barangoltak éjszaka a Pepi-kertben

Zseblámpák fényei villantak fel a sötétben, és elszánt csapatok masíroztak az állomások felé a Szarvasi Arborétumban. S bár ilyen fényviszonyok mellett az egyedi növényfajoknak csak a sziluettjét lehetett kivenni, az iskolai közösségeket és családokat szeptember utolsó napján egészen más célok vezérelték: a Kutatók éjszakája keretében az éj leple alatt összesen tíz állomást kellett végigjárniuk térkép segítségével, amelyek mindegyikénél ügyességi, logikai és ismeretterjesztő kérdések vártak rájuk.

– Legutóbb három éve, az előző osztályommal vettem részt a programon – számol be élményeiről Révész Éva pedagógus, aki 16 gyermeket és 4 felnőttet mozgatott meg a program kapcsán. Akkor nagyon emlékezetes volt, ezért úgy gondoltam, hogy a mostani hetedikeseimmel is kipróbálom. Nagyon jól érezték magukat, különösen az a feladat tetszett nekik, amiben feltalálókat kellett a találmányaikkal összepárosítani, mert ezt az anyagot nemrég tanulták történelemből. Ráadásként az estét egy kis túrázással is összekötöttük, és biciklivel érkeztünk a helyszínre.

Dr. Hanyecz Katalin, az Arborétum igazgatója elmondta, az előzetes várakozásokhoz mérten sokan kaptak kedvet az éjszakai kalandtúrához. Összesen 33 csapat, vagyis mintegy 250 fő vágott neki a „kincskeresésnek”, köztük több távolabbi település is képviseltette magát.

– Nagyon szeretnek az emberek játszani – valószínűsíti az esemény népszerűségének okát a Pepi-kert vezetője. Nagyon sok család és baráti társaság érkezett, vagyis olyan csapatok, akik együtt érzik igazán jól magukat. Emellett a késői időpontnak és a zseblámpa használatának is különleges vonzereje van, hiszen ilyen formában a látogatóknak csak ritkán van lehetőségük felfedezni a kertet.

A feladatok között volt növényfelismerés, keresztrejtvény, logikai feladat, ill. a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó ismereteket megcélzó feladvány is. A legtöbb fejtörést a hatodik állomás kérdéssora okozta, ahol csillagászatból kellett jelesre vizsgázniuk a kalandoroknak.

– Két feladat volt nálunk. Először aprócska, kivágott műanyag figurákból kellett kiválogatni a madarakat 15 másodperc alatt. Ezt követően 10 kérdésből álló csillagászati tesztet oldottak meg a versenyzők. Mindkettő sikere nagyban függött a csapatok korosztálybeli összetételétől. Volt, aki csak a felére tudott helyesen válaszolni, de találkoztunk maximális pontszámmal is – újságolja Balczó Judit, az intézmény munkatársa.

A túra nemcsak izgalmas volt, de időigényes is. A csapatok átlagosan két órát barangoltak a kertben, de tempótól és a gyermekek életkorától függően akadt, aki három órán keresztül sétált az állomások között. A jutalom élmény és apró ajándékok formájában érkezett, a végleges sorrendet – az erkölcsi diadal fejében – pedig a játékosok hamarosan megtalálhatják az Arborétum honlapján is.

Vélemény, hozzászólás?

Akkreditált Tehetségpont lett a Trefort

Kovács József csillagász

Csillagok között: A film és a ma ismert valóság viszonya egy csillagász szemével