in ,

Béni bácsi 90 éves lett

Duda Benedek – Béni bácsi – sokak jó ismerőse Szarvason. Alig is hihető, hogy néhány napja betöltötte a 90. életévét. Október 3-án, hétfőn a város nevében érkezett delegáció, hogy otthonában, felesége és lányai társaságában köszöntse fel a jeles születésnap alkalmából.
A Polgármesteri Hivatalból Uhljárné Lestyán Edit idézte fel a kilenc évtizedes életutat, majd Babák Mihály polgármester és dr. Melis János c. főjegyző gratuláltak, s nyújtották át Orbán Viktor és a városi képviselő testület oklevelét.

Duda Benedek 1926. október 3-án született Endrődön, néhai Duda Lajos és Juhász Erzsébet kilencedik gyermekeként. Édesapja csizmadiamester volt, 3 lány- és 4 fiútestvér mellett nevelkedett nagy családi szeretetben.

Az elemi és polgári iskola elvégzése után kereskedősegéd lett Szolnokon, majd Szentetornyán. Itt ismerkedett meg Sebők Erzsébettel, akivel 1949. augusztus 20-án kötöttek házasságot és immár 67 éve élnek együtt szeretetben. A házasságkötés után Békéscsabára költöztek, ahol először az ÁFÉSZ-nál dolgozott kereskedőként. 52-től nyugdíjba vonulásáig a békéscsabai Agroker volt a munkahelye. Raktári munkásként kezdte, raktárvezető, körzeti felügyelő lett, majd 1962-től nyugdíjba vonulásáig kereskedelmi főosztályvezető volt. Főosztályvezetőként a megye mezőgazdasági üzemeinek gépekkel való ellátásáért felelt. Élete részévé vált a vállalat, a mezőgazdaság, kapcsolattartás a megye mezőgazdasági üzemeivel, azok vezetőivel. Nagyon könnyen alakított és alakít ki jó viszonyt az emberekkel. A még élő régi kollegákkal, barátokkal, szomszédokkal a mai napig tartja kapcsolatot, névnapján 50-60 telefonhívást szokott kapni.

Két lányuk született, Éva és Edit. Mindkettőjük előtt követendő családi példamutatás volt szüleik élete, munkája. 1993-ban Szarvasra költöztek, de régebbi szálak is kötik Szarvashoz. Sok éven át a szarvasi főiskolán előadóként, vizsgabiztosként tevékenykedett, majd a Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület aktív tagja volt. Mindig büszke volt endrődi kötődésére, a mai napig kapcsolatban van az endrődi baráti körrel.

Mindkét lánya és két unokája is Szarvason él. Népes család: lányai, vejei, 4 unoka, azok házastársai és 8 dédunoka teszi teljessé életét. A dédunokák is szívesen látogatják Mamit és Tatit, napi vendég náluk valamelyik családtag.

Hét éve komoly betegségen esett át, de – hála Istennek – köztünk maradt, felépült.

Élete, munkássága, segítőkészsége, kedvessége, közvetlensége követendő példa (nem csak) gyermekei, unokái és dédunokái előtt.

Tatai László

Vélemény, hozzászólás?

Péterfy Gergely

Péterfy: Sok minden romlott és javult a 18. század óta, de a problémák gyökere változatlan

Sonkoly Pali bácsinak gratulál Molnár József polgármester

Vidám műsorral várták az időseket Csabacsűdön