in ,

Új könyvtári bútorok beszerzéséről is döntött a csabacsűdi testület

A helyi építési szabályzat módosításáról, a könyvtár részére bútorbeszerzésről, munkaruha-beszerzésről, ill. a nevelési és iskoláztatási támogatásokkal kapcsolatos korábbi határozatának esetleges változtatásával kapcsolatos kérdésekben döntött a csabacsűdi képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén.

A helyi építési szabályzat módosításáról szóló határozatot 7 igennel egyhangúlag elfogadta a testület. Ennek módosítására azért volt szükség, hogy a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségek kapcsán ne veszítsenek időt a helyi gazdálkodók, ha a vidékfejlesztési pályázatokon ingatlanfejlesztésre is akarnak esetlegesen indulni. A testület ezzel próbálta segíteni a gazdákat, mert várhatóan rövid ideig lesz nyitva a lehetőség.

A második téma a könyvtár bútorbeszerzéséhez kapcsolódott. Csabacsűd egyéb külső forrásból kapott másfél millió forintot, amihez 463999-et saját erőből hozzá kell tennie. Azaz 50 ezerrel kevesebbet, mert a korábbi könyvtáros, néhai Kiss Illésné lánya, Rigóné Kiss Éva Mária egy ekkora összeggel támogatta édesanyja egykori munkahelyét, ami így a megújítás önerejének részét képezi.

A harmadik téma a munkaruháról szóló szabályzat mellékletét érintette. Néhány ruházati cikk, a fehér póló, a fehér nadrág, ill. a konyhán használt fehér védőcipő árának emelkedése indolja a változtatást, jelentette ki Molnár József polgármester. Ez a napirendi pont is egyhangúlag elfogadásra került.

Utolsóként a beiskolázási, óvodáztatási támogatásokkal kapcsolatos határozattal érkezett szülői észrevételeket figyelembe vevő előterjesztés került a testület elé. Ebben a napirendi pontban egy ellenszavazat ellenében hatan az eredeti határozat változatlanul hagyása mellett voksoltak, miszerint csak az kaphatja alanyi jogon a támogatást, akinek csabacsűdi intézménybe jár a gyermeke. Természetesen iskolalátogatási igazolást, ill. keresetigazolást mellékelve továbbra is lehet a támogatásért folyamodni azoknak is, akik nem helyben iskoláztatják be a gyermeküket.

A bejelentések között elsőként az október közepe és december közepe időszakban végzendő szeizmográfos mérésekről szóló anyag került a képviselők elé. Ezek elvégzése során taposási kár érheti a gazdálkodókat. Ha történik ilyesmi, akkor a gazda menjen be, jelentse a kárt! Személyes találkozóra, megegyezésre is lehetőség lesz a projekt koordinátorával. Hamarosan felkerül a falu honlapjára, hogy mikor és hol lesz az ügyintézőnek a fogadóideje.

A vidékfejlesztési pályázatok keretében erőgép és külterületi földutak karbantartására alkalmas gépek beszerzésére, ill. tanyai külterületi utaknak a szilárd útburkolattal való ellátására nyílik lehetőség. Maximum 100 millió forintnyi beruházás 15% önerőt igényel az önkormányzat részéről. Rövid időn belül ki kell alakítani a települési koncepciót, hogy amikorra megjelenik a pályázat, legyen kész terv, mert a hírek szerint rövid ideig lesz nyitva a lehetőség.

A rendkívüli testületit közmeghallgatás követte, amin elsőként a 2016. évi munkáról számolt be a polgármester. 28 ülésen 14 rendelet 215 határozat született. 280 milliós költségvetéssel indult az önkormányzat januárban. Jelenleg ez 328767000 forintnál tart.

Legjelentősebb bevételek a működési célú támogatás 179 milliója, a felhalmozás célú bevételek 19 milliója, adóbevételek 51 milliója, ill. a működési bevételekből 44 millió.
Jelenleg 80 százalékos a bevételi, és 65%-os kiadási oldali teljesítés.

A 2017-es fejlesztési tervek ismertetéséből kiderült, TOP-os siker esetén sor kerülne az egészségház felújítására, a belvizes pályázatnak ismét nekifutnak, konyha felújítására is adnának be pályázatot. A piactér kialakításával és a közös önkormányzati hivatal felújításával is próbálkoznak.

– Mindenre pályázunk, amire lehetőségünk van, illetve ami a rendelkezésre álló minimális önerő igénybevételével megtehető, de leginkább azokat a pályázatokat részesítjük előnyben, amelyek 100 százalékban támogatottak – jelentette ki Molnár József.

A lakosságtól egy kérdés érkezett a testület felé. Ez a vasúti peron korábban felszedett járólapokkal való megemelésére vonatkozott. Körbe járták a témát, de sajnos csak ez nem oldaná meg azt a szintemelést, ami az idősebbek fel és leszállását megkönnyítené, mondta a polgármester.

Vélemény, hozzászólás?

Lezárt ügy: kukákat borogatott és rongált

A székelyes tanárok KÁPOSZTANSZÉKe