in , ,

Színházi élménnyel ajándékozta meg a nézőket a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

Csak az utolsó sorok maradtak üresen október 21-én, pénteken a csabacsűdi Művelődési Ház nagytermében. Sokan felvették legszebb öltönyüket, a hölgyek pedig alkalomhoz illő ruhába bújtak, jelezvén, a színházi előadás ünnepnapnak számít a településen. Az éves rendezvénytervtől eltérően ugyanis az épület átmenetileg kőszínházzá alakult, műsorra pedig Brandon Thomas örökzöldjét, a Charley nénje című vígjátékot tűzték.

Mint arról korábban beszámoltunk, hosszas utánajárás után sem lehetett arról pontos adattal szolgálni, hogy mikor költözött be utoljára színház az intézmény életébe, annyi azonban bizonyos, hogy legalább három évtized telt el az említett dátum óta. A helyzeten a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat változtatott, akik közül többen meghívást kaptak egy gerendási bemutatóra. Ott merült fel először a gondolat, hogy ismételten játékkal, zenével és humorral töltsék meg a színpadot.

– Ugyanezt az előadást láttam a diószegi Hahota színjátszó csoport közreműködésével, és már akkor is nagyon tetszett – idézi fel az eseményeket Válkovszki Mihály, a kisebbségi önkormányzat elnöke. Eszembe jutott, hogyha egy Csabacsűdhöz hasonló méretű településen sikerült megvalósítani a bemutatót, miért ne lehetne nálunk is. Még a helyszínen felvettem a kapcsolatot a társulat vezetőjével, aki pozitívan reagált, a későbbiekben pedig megbeszéltük a részleteket.

Az előadás anyagi fedezetét a központi költségvetésből biztosították, ami lehetővé tette, hogy a helyi lakosok ingyenesen tekinthessék meg a darabot. A helyszínt az önkormányzat ajánlotta fel, vagyis minden akadály elhárult a megvalósítás útjából.

A több mint 20 éve működő társulat magját 6-7 fő alkotja, de az évek során folyamatosan bővült az amatőr színjátszók száma. A Charley nénje című zenés vígjáték eddigi legnagyobb lélegzetvételű előadásuk, amelyben olyan nagy elődöktől tanulhattak, mint Gálvölgyi János, Straub Dezső, Sinkovits Imre, Haumann Péter vagy Almási Éva.

– Nagyon nehéz összehozni egy új darabot. A fiatalok főiskolára járnak, sokan dolgoznak, ezért nem könnyű úgy hangolni a próbákat, hogy mindenkinek jó legyen. De a tapasztalat az, hogyha összefog a társaság, akkor meg tudjuk csinálni. Természetesen nem úgy, mint a profik, akik három hónap alatt raknak össze egy előadást. A Charley nénjét pl. több mint egy évig próbáltuk, mielőtt 2014-ben végül debütálhatott – avat be a társulat életébe Srejner Attila vezető.

Lord Frank Babberley oxfordi diákot, az előadás során Charley nénjét, ezzel együtt a legtöbb kacagtató jelenetet okozó karaktert Recska Tamás alakította. A színjátszó csoport tagja nem köntörfalazott arra a kérdésre, hogyan találta meg a szerep. Mint mondta, nem volt más választása, „munkaköri kötelességének” érezte az események szórakoztató áldozatává váló figura megformálását.

– Féltem ettől a szereptől, még most is félek, pedig sokan azt mondják, jól csinálom – árulja el a függöny felgördülése előtt néhány perccel.

A kijelentést a közönség reakciói is megerősítették. A három felvonásos darabot stílszerűen nagy hahoták és hálás tapsvihar kísérték.

Vélemény, hozzászólás?

Arany, ha csabacsűdi citera pendül

Járjatok nyitott szemmel! – helyismereti nap a Főtériben