in , ,

Mert játszani mindenki szeret

Nomen est omen – a klasszikus kijelentés igaz a Zsibongóra keresztelt szünidős játéknapokra is. November 2-a és 4-e között megtelt gyermekzsivajjal a Cervinus Teátrum egyébként csendes hétköznapokhoz szokott előcsarnoka. Az intézmény összekötötte a kellemest a hasznossal, és vidám, kreatív időtöltésre invitálta az unatkozó csemetéket. A délutáni órákban kézműves foglalkozások, társasjáték parti és családi mozifilmek várták a betérőket, a legkisebbeket pedig a Biztos Kezdet Gyerekház munkatársai szórakoztatták.

– A rendezvény kulcsszava szerintem a könnyed családi kikapcsolódás – vélekedik Kugyeláné Décsei Mónika főszervező. A tapasztalat ugyanis az, hogy szülők gyerekekkel, nagyszülők unokákkal térnek be hozzánk, és előre tervezetten indulnak el erre a programra. A legfőbb oka ennek talán az, hogy itt három-négy órán keresztül azt csinálhatják, amihez kedvük van: ha mozizni szeretnének, beülnek egy általuk kiválasztott filmre, de akár előadásban közben is kijöhetnek, és játszhatnak egy jót valamelyik társasjátékkal.

Ez utóbbiból idén különösen széles választékkal készült a Talizmán Játékbolt. Közel harminc klasszikus és modern játékot lehetett kipróbálni, köztük izgalmas gondolkodtatót, logopédiai fejlesztőt, memóriafejlesztőt és logikait is.

– Évek óta az a trend, hogy az élet felgyorsulásával párhuzamosan a játékoktól is ezt várják el – foglalja össze a piaci jellemzőket Vidács Jenő tulajdonos. A vásárlók előnyben részesítik a rövid játékidejű, gyors, pörgős társasjátékokat.

Mindazonáltal a valamikori nagy kedvencek sem merültek teljesen feledésbe. A jól ismert Ki nevet a végén vagy a Gazdálkodj okosan éppúgy megtalálható a polcokon, igaz, egyre nehezebb lépést tartaniuk az évről évre bővülő kínálattal.

Az üzletvezető szerint választáskor fontos, hogy a játék ne csupán szórakoztasson, hanem tanulási, nevelési célokat is szolgáljon. Ilyen tekintetben szerencsére csak ritkán lehet mellényúlni, hiszen az újgenerációs társasjátékok nagy hangsúlyt helyeznek erre a szempontra is. Ezzel együtt mind gyakrabban összekapcsolódik a manuális termék a digitális világgal, amelynek révén szeretnék felhívni a figyelmet a hagyományos értékekre, ill. megfelelni a kor követelményeinek.

– Lassan két órája vagyunk itt. Eddig háromféle társasjátékot próbáltunk ki, közben találkoztunk ismerősökkel, nagyon jól érzi magát a kislányom. Otthon is rendszeren leülünk játszani. Nagyon szereti pl. az activityt és a jengát is, és azt vettem észre, hogy inkább a hagyományos tevékenységek kötik le az érdeklődését – mondja egy édesanya, aki hatéves gyermekével érkezett.

A kézműves sarokban ezalatt még „utóhalloween”-i érzetet keltettek, hiszen az ünnepre utaló színezők mellett pálcikákból pókokat, fonalból pedig tököt készíthettek a gyerkőcök.

A játéknapokon két nap leforgása alatt több mint kétszázan fordultak meg, és az utolsó napon is hasonló dömpingre számítanak. 14 órától a Kubu és a varázshúrok című filmet, 15.40-től pedig a Pizsamapartit vetítik, zárásként pedig fél hattól a Trollok című 3D-s animációs filmet mutatják be.

Vélemény, hozzászólás?

Kiss János képes útibeszámolója Beregszász cigánytelepétől a Vereckei-hágóig

Több mint nyílt nap – szakmai börze és bemutató a Székelyben