in , ,

Több mint nyílt nap – szakmai börze és bemutató a Székelyben

Igencsak zsúfolttá vált október 28-án iskolánk, a GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Szarvas) épülete: közel 300 diákkal, érdeklődővel bővült az amúgy is igen magas kihasználtsággal működő iskolánk. Ezen a napon tartottuk pályaválasztási nyílt napunkat, melyet az idén nem a „klasszikus forgatókönyv szerint” rendeztünk meg a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány támogatásával, melyet ezúton is köszönünk. Mindig is fontos szempontnak tartottuk, hogy a lehető legkörültekintőbb tájékoztatást adjuk meg a 8. évfolyamos diákoknak egyik legnehezebb, életüket is meghatározó döntésük meghozatalában. Így a környékbeli iskolákból idelátogató általános iskolások számára nemcsak azt igyekeztünk bemutatni, hogy milyen szakképesítést szerezhetnek nálunk, hanem meghívott vendégeink közreműködésével konkrét segítséget is kaphattak a még tanácstalanok.

A nyílt nap teljes időtartama alatt a Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya munkatársai pályaorientációs tesztek kitöltésére biztatták a megjelenteket, melyet utána természetesen ki is értékeltek. Az aula adott otthont az „Egészségszigetnek”, ahol Hegyi Gáborné iskolai védőnő és a szociális gondozó és ápoló képzésben részt vevő diákok rögtönzött egészségfelmérést végeztek; itt volt látható az „ERASMUS+” és a „Határtalanul” pályázatokon részt vett diákok által készített kiállítás. Egy-egy standon a pedagógia, valamint a környezetvédelem és a vízügy ágazatba járó diákok szakgimnáziumi képzésében együttműködő partnerként részt vevő Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara és a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Tessedik Campusa képviseltette magát. A partner szervezetek közül a Szarvas Kenyér Kft. állított ki. A délelőtt folyamán a megjelentek láthattak hologram és harmonográf bemutatót, kipróbálhatták az „Ökomatát”, a kaleidoszkópot, tájékoztatást kaphattak iskolánk kollégiumáról, az ott folyó kollégiumi életről.

A nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer volt tájékoztató. Mindkét alkalommal megtelt a könyvtár, ahol Kohut Andrásné igazgató asszony mellett köszöntötte a megjelenteket Babák Mihály polgármester úr, Jancsurák József, a GYSZC főigazgató-helyettese, Gál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője. Megtisztelje jelenlétével rendezvényünket Lovász György osztályvezető úr, valamint Gombár Györgyné önkormányzati képviselő, Szülői Szervezetünk elnöke és Dr. Egri Zoltán egyetemi adjunktus, aki a Szent István Egyetem képviseletében az új szakgimnáziumi ágazattal (vízügy) kapcsolatban szólt a megjelentekhez.

Igazgató asszony a köszöntések után bemutatta az intézményünk által kínált szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzéseket. Kiemelte, hogy az iskola mindig megújulásra törekszik, ezért a képzési paletta a 2017/2018-as tanévtől kezdődően szakgimnáziumban a turisztika és a vízügy ágazatokkal, szakközépiskolában a pék és a cukrász szakképesítésekkel bővül. Beszélt az érdeklődőknek, hogy milyen lehetőségei vannak a szakképző iskolába jelentkező diákoknak: aki szakgimnáziumi képzést választ, a szakmai érettségi bizonyítványa mellé munkakör betöltésére jogosító bizonyítványt is kap, majd egy év után technikusi végzettséget szerezhet. Szakmai tárgyból emelt szintre készít fel az iskola, ami javítja a felsőoktatási intézménybe kerülés lehetőségét – amennyiben tovább szeretne tanulni. Az érettségi utáni képzésben heti 4 nyelvórában nyelvvizsgára készülhetnek fel a diákok. A szeptembertől szakközépiskolában tanulmányukat megkezdők sem kell, hogy lemondjanak az érettségiről: 3 év után megszerzik szakképesítő bizonyítványukat, melyet beszámítva további 2 év után érettségi vizsgára felkészítő oktatás követhet.

A tájékoztatást óralátogatások követték. Fontos volt számunkra, hogy az idelátogatók “testközelből” lássák az oktatást. Éppen ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy a kevesebb aktivitást igénylő közismereti órák mellett aktívan is részt vehessenek a gyakorlati foglalkozásokon, mellyel – nagy örömünkre – sokan éltek.

Az építőipar iránt érdeklődők megismerkedhettek néhány díszítőtechnikai fogással, illetve megtekinthették a MAPEI termékbemutatóját. Akik a faiparban képzelik el leendő szakmájukat, betekintést nyerhettek a legújabb CNC technológiákba, illetve részt vehettek a HARN nyílászáró vasalat bemutatóján. Az ügyvitelesek a kommunikáció, a protokoll világába kalauzoltak el, és persze a gépírás rejtelmeibe vezették be a megjelenteket, meghívókat, névjegykártyákat is készítettek. A kereskedőktől díszcsomagolás-technikákat leshettek el az oda látogatók, ami – így a közelegő ünnepek előtt – mindenképpen hasznosnak bizonyult, de ruházati és kereskedelmi ismeretek órákra is beülhettek. Akik az informatika bemutatón voltak megtapasztalhatták, hogy ez nem csupán játék, annál sokkal mélyebb ismereteket feltételez. A pedagógia ágazatba járó diákjaink „Csodaországba” hívogatták a pályaválasztás előtt állókat, mint fogalmaztak: „Egy kicsit kizökkentjük őket a virtuális világból a mesék országába”. Nagy érdeklődés volt a szépészetesek foglalkozásai iránt, akiktől fodrász és kozmetikai fortélyokat leshettek el a fiatalok, sőt stílustanácsadást tartottak számukra. A vendéglátás iránt érdeklődők több helyszínen leshettek be a szakma rejtelmeibe, zöldséget faraghattak, szakmai idegen nyelvi kommunikációt hallgathattak, de több interaktív foglalkozáson is bizonyíthatták a „szakma iránti elkötelezettségüket”. Az udvaron kemencében kenyérlángos sült, amit persze meg lehetett kóstolni, utána pedig mindjárt „le is lehetett dolgozni a felszedett kilókat”, mert megismerkedhettek a Street Workaut edzésmódszerrel, kipróbálhatták magukat a húzódzkodó, tolódzkodó korlátokon. A felsorolás nem teljes, csak egy kis betekintést enged abba, aminek részesei lehettek vendégeink.

Bízunk benne, hogy ezen a napon segítséget tudtunk nyújtani a pályaválasztás előtt álló diákoknak a döntés meghozatalában, hiszen:

„Ahhoz, hogy valaki
elérje az életben, amit akar,
első lépésben el kell döntenie:
mit akar!”

Kohut Andrásné

 

Vélemény, hozzászólás?

Mert játszani mindenki szeret

56 Szarvason: A vezetők a törvényes kormány utasításait próbálták végrehajtani