in ,

A Szarvasi Csibészek vitték el a pálmát a Csabai Kolbászfesztiválon

Varga József
Varga József

Minden eddiginél több, összesen 750 csapat gyúrta a kolbászt a Csabai Kolbászfesztiválon. A jubileumi 20. rendezvényen a számítások szerint több mint 5 km hosszú kolbász készült, összesen három sátorban. A csarnokban, a Mokry Sándor sátorban és a Csabagyöngye borsátorban közel azonos létszámban sorakoztak fel az elszánt nevezők, köztük a Szarvasi Csibészek névre keresztelt, rutinos ötösfogat is.

A baráti társaság tagjai közül ketten böllérként dolgoznak, de a többiek ízérzéke is legalább annyit nyom a latban. Először ebben a felállásban 2013-ban mérettették meg magukat, rögtön elhozva a fesztivál aranyérmét. Egy évvel később nem termett babér a számukra, tavaly azonban egy tihanyi wellness hétvégével lettek gazdagabbak. A csapat idén sem remények nélkül vágott neki Békés megye legrangosabb kolbásztöltő versenyének, de azt álmukban sem gondolták volna, hogy a zsűri nekik ítéli az első helyezést.

20161103-tn_11_01 006

– Amikor meghallottuk a nevünket, bevallom, az örömkönnyek kicsurrantak a szememből – ismeri el Varga József, a csapat mozgatórugója. Nagyon büszke voltam a csapattársaimra, hogy sikerült ezt az eredményt összehoznunk.

A szarvasiaknak ezúttal az 554-es sorszám hozott szerencsét. A csapatkapitány elárulta, hosszú évek rutinja áll a hátuk mögött. Az „ideiglenes böllérek” szinte mindegyike apáiktól, nagyapáiktól leste el disznóvágás fortélyait, időközben pedig némileg finomítottak rajta. Ma már kicsit más arányokkal dolgoznak, és nagyobb gondot fordítanak a részletekre. Jó példa erre, hogy nyolcas daráló helyett ők a hatosat használják, hogy még márványosabbá váljon az alapanyag. Ezáltal könnyebb vele dolgozni, és még finomabb kolbászt tudnak készíteni.

Emellett kizárólag minőségi hozzávalókkal dolgozik. A fűszerpaprikát Varga József pl. kizárólag egyetlen helyről vásárolja, és minden téren a maximumra törekszik. Disznótorokon kisebb fortélyokat is bevet. Egyike ezeknek a kenőmájas készítése, amibe egy kevés citromot és mustárt is csepegtet, hogy még harmonikusabb legyen az íze.

Praktikái közül csupán egyetlen egyet, a díjnyertes kolbász receptjét nem árulta el, noha már a fesztiválon is nagy volt rá a kereslet. Szerencsére azonban a győzelemhez erre nem is volt szükség, az ízek magukért beszéltek.

A Varga Zoltán, Kőrösi László, Sindel János, Kondacs Zsolt és Varga József alkotta formáció jutalma bőséges volt: 15 szál vastagkolbásszal, 12 üveg Vass borászatból származó borral és egy félmillió Ft értékű, Zalakarosra szóló wellness hétvégével jutalmazták a 2016-os év legjobbjait.

A csapattagok elárulták, mindenekfelett a közös pihenésnek örülnek. A legnagyobb fejtörést egyelőre az időpont egyeztetés okozza, mert szinte minden hétvégén tele a naptára újabb díjnyertesnek induló disznóvágásokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Nyolc székely érték felvételéről döntöttek

Samu Tamás Gergő: Minden kommunista csökevénnyel felvesszük a harcot