in , ,

Samu Tamás Gergő: Minden kommunista csökevénnyel felvesszük a harcot

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének dátumához, november 4-hez kapcsolta megemlékezését a Jobbik helyi szervezete. Egy maroknyian állták körbe a kommunizmus áldozatainak emlékére állított kopjafát, akik közül Gajdos Attila elnök külföldi tartózkodása miatt igazoltan hiányzott.

Samu Tamás Gergő választókerületi elnök emlékeztetett, az emlékoszlop a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetének kezdeményezésére, közadakozásból valósult meg, kereken tíz évvel ezelőtt. A mementót Rácz Sándor, a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke avatta fel, de már tiszteletét tette a helyszínen Wittner Mária és Murányi Levente is.

Hangsúlyozta, minden évben két alkalommal, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján és az ’56-os forradalomhoz összegyűlnek, hogy fejet hajtsanak a hősök és áldozatok előtt.

– 60. évfordulója van a forradalomnak, ami jelenleg is közbeszéd tárgya. Annak ellenére, hogy ellenzéki párt vagyunk, el kell ismernem, hogy a kormány a nemzeti ünnep kapcsán az igazi harcosokat, a Korvin közben küzdőket és a fegyveres ellenállókat emelte ki óriásplakátjain, és nem Nagy Imrére, Mécs Károlyra vagy Göncz Árpádra helyezték a hangsúlyt, akik más oldalt képviseltek. A valódi forradalmat többségében azok a névtelen hősök vívták, akik utcára vonultak a kommunista elnyomás ellen – foglalta össze a párt álláspontját a jubileummal kapcsolatban.

Utalt arra is, hogy ennek ellenére több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, ami méltatlan az évfordulóhoz. Egyike ezeknek az MSZP-s politikus, Havas Szófia kijelentése, aki arról beszélt, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a zsidókat és a kommunistákat, és azt mondta, a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.

Helyi anomáliákra rámutatva elmondta, a közösségi portálon Babák Mihály polgármester nevében az ellenforradalomra hívták emlékezni az itt élőket. Mint mondta, ilyen hibákat nem szabad elkövetni, a Jobbik egészen másképp áll a kérdéshez.

– Amikor a Jobbik párttá alakult, Pongrátz Gergely, korábbi Korvin közi főparancsnok is jelen volt, átadta a lyukas zászlót, és a pártra bízta ’56 szellemiségének megőrzését. Mi ezt képviseljük, és minden olyan kommunista csökevénnyel, ami itt maradt, legyen az Havas Szófia vagy Babák Mihály, felvesszük a harcot – zárta gondolatait.

A megemlékezés a Himnusz soraival és mécsesgyújtással ért véget.

Vélemény, hozzászólás?

Varga József

A Szarvasi Csibészek vitték el a pálmát a Csabai Kolbászfesztiválon

Névadó Székesfehérváron