in , ,

55. évüket zárták a szentandrási kajakosok

Csikós Gyuri bácsi
Csikós Gyuri bácsi

Sinka Péter köszöntötte azokat a sportolókat, sporttársakat, akik eljöttek a békésszentandrási kajakosok 55. évének záróvacsorájára. Különös szeretettel köszöntötte Csikós Gyuri bácsit, aki egyik alapítója volt az egyesületnek, valamint Kovács Tamás szakmai koordinátort az országos, ill. Szabó Ágnest a megyei szövetség képviseletében, valamint a község megjelent vezetőit.

Sinka Péter visszaemlékezett az elmúlt 55 évre. Voltak vészterhes idők, de túllendültek rajta, mondta. Azóta töretlen a fejlődésük, tervekben sincs hiány. Nosztalgiával emlékezett a kiserdei edzőtáborokra, aminek a hangulatát szeretné visszacsempészni a klub életébe. Ennek beindítója januárban egy egynapos januári összegyesületi kirándulás lesz a Mátrába.

1968-ban kezdték a pontszerzést. Attól kezdve magyar és nemzetközi bajnokokat nevelt ki az egyesület: Hrncsjár Andrást, Pálinkás Andrást, Szító Ákost, Kovács Lászlót, Bodonyi Dórát. 2016-ban 14 versenyen vettek részt, aminek 28 arany, 14 ezüst, 12 bronz az eredménye. Pontjaik alapján tavaly 96,5 ponttal a 45. helyen szerepeltek ez egyesületi rangsorban. Az idén 135 pontot szereztek, ami jónéhány helyes előrelépést jelenthet, bizakodott Petár.

Pálinkás András és Kiss Gergely értékelte az éves munkát, és szólították meg név szerint is a versenyzőket. Először a mastersek közül Bencsik Imre, aki 21. aranyéremnél tart, Nikoletti Gábor, Barcsik Gábor, Molnár Mátyás, Nagy Károly, Tóth Tibor, Bagaméri László, Fazekas Gábor, Gyarmati Zsolt, Kovács László, Tóth Róbert állhatott a többiek elé. A fiatal versenyzők közül a legeredményesebb Petrovic Maja, Szekeres Tünde, Csontos Andrea, Kanti Anna, Szekeres Zoltán, Ficzere Ferenc, Csépai Barnabás volt. A legkisebbek, Szopka Kitti, Szopka Renáta, Gugolya Réka, Szécsi Róbert, Pálinkás Hunor, Lestyán-Goda Nándor, Füzeséri Richárd, Szabó Kornél, Kalmár Ádám, Bagdi Nándor, Veronika, Tóth Balázs, Szabó Szilárd, Csípai Márk, Csípai Nóra, Romhányi Roland, Romhányi Dominik, Nagy Dominik, Füzeséri Lujza, Demcsák Noémi nevét is felsorolta edzőjük. Szabó Ágnes egy-egy kupát, a megyei sportszövetségek tiszteletdíját adta át az egyesület két legjobb versenyzőjének, Petrovic Majának és Csépai Barnabásnak.

Sinka Péter megkérte Kuli István ifjúsági világbajnokot, hogy egy kis kedvcsinálóként mesélje el sportpályafutását a világbajnoki aranyig.

Pisti kiemelte, hogy egy ilyen kisvárosokban is megvan minden lehetőség, hogy eljussanak arra a szintre, hogy ifjúsági világbajnokságot nyerjenek, ill. az innen való továbblépésre is. Ő szeptembertől Hűvös Viktorékkal készülhet már, amit megtiszteltetésnek vesz.

– Igazából csak rajtam múlik, hogy meddig juthatok el – zárta Kuli Pisti, aki után Csikós Gyuri bácsi emelkedett szólásra.

– Nekem nagyon megható az, hogy itt most ilyen nagyon sok ember összejött, és mind jeles, kitűnő emberek. Ilyet nem mindenki tud felmutatni. Nagyon örülök, hogy Békésszentandrás nagyon komolyan vette, hogy elkezdjük ezt a sportot – mondta Gyuri bácsi, aki alapítóként 55 éve kíséri figyelemmel az egyesület munkáját, és nagyon boldog, amikor együtt látja a társaságot. Visszaemlékezett az első, saját készítésű csónakjuk, az 5,2 méter hosszú és 90 centi széles, kenu formájú Árpád vezér vízre tételére, és első útjára, a szarvasi testvéregyesület Sándor Tamás általi alapítására.

– Itt nem csak szívek vannak, nem csak izmos emberek vannak, itt lelkek is vannak. Itt lelkek vannak – zárta gondolatait Gyuri bácsi.

Az évzáró a jól megérdemelt vacsorával és sok bravóval folytatódott.

Vélemény, hozzászólás?

Közlekedésbiztonsági műszaki nap lesz 11-én, pénteken 13 órától

Bartus Beatrix

Műkörömdíszítésben az ország legjobbja Bartus Beatrix