in ,

Műkörömdíszítésben az ország legjobbja Bartus Beatrix

Bartus Beatrix
Bartus Beatrix

A hölgyek számára a köröm az ápoltság és a nőiesség egyik szimbóluma. Míg néhányan megelégszenek egy szolid körömlakkal, olyanok is akadnak, akik élénk színekkel, esetleg feltűnő motívumokkal vagy meghosszabbított, épített körmökkel fejezik ki egyéniségüket. A műkörmösök olykor ennél is továbbmennek, és a szakma határait feszegetik. Ennek adott teret november 6-án a szépségipar legnagyobb eseményeként nyilvántartott Beauty Szakkiállítás és Vásár, amely több országos versennyel fonódott össze.

A Millenárison megrendezett programnak szarvasi érdekeltsége is volt. Bartus Beatrix hat éve méretteti meg magát különböző versenyeken, az elmúlt időszakban pedig több rangos díjat is elnyert. A Beauty Forum számára idáig mumusnak számított, mivel – ugyan már öt alkalommal indult – eddig még nem sikerült felállnia a dobogó legtetejére.

– A döntőt egy komoly előválogató előzi meg – mesél a Budapestig vezető útról a szakember. A verseny előtt három hónappal megjelenik a kiírás, ill. a témát is ismertetik. Az idei évben ez Halloween volt, amiben azonnal nagy fantáziát láttam. Ezt követően mindig elképzelem, mit szeretnék megvalósítani, majd elkészítem műanyag körömalapokon, ún. TIP-eken. Később ezeket a motívumokat egy modell kezére is felfestem, és egy profi fotós lefotózza. A képekkel lehetett pályázni, akik közül kategóriánként a legjobb 7-8 főt hívták be a végső megmérettetésre.

Betti tapasztalt versenyzőként idővel azt is belátta, hogy az első gondolatot minden esetben el kell hessegeti. Halloween ünnepét ugyanis leggyakrabban a narancs-fekete színvilággal, a tökökkel és a szellemekkel kapcsolják össze. Egyediségre törekedve a lila-fekete kombinációt választotta, a sztereotip ábrázolás helyett pedig zombikat és szokatlan természetfeletti lényeket épített meg porcelánból.

A körmök mellett a versenyzők a kézfejet is díszítik, egy monumentális gyűrű formájában. A szoborszerű alkotás már csak nyomokban emlékeztet hagyományos elődjére, az ujjra húzható központi rész felett ugyanis egy kisebb építmény tornyosul. A versenyző az egyik kézfejre egy komplett temetői jelenetet álmodott, míg a másikra tökök, föld alól kikandikáló csontvázak, egy lovas és egy világító házikó is került. Az egyedi tervezésű ékszerek több mint 60 munkaórát vettek igénybe.

A verseny komplexitását jelzi, hogy a modellek a teljes külső átalakuláson mennek keresztül. Témához illeszkedő öltözék, smink és frizura egészíti ki az elkészült műkörmöket, amiket – bár kevésbé fajsúlyosan – ugyancsak figyelembe vesznek érteléskor.

– Nagyon sok múlik a modellen – állítja a győztes. Én három éve Gorda Csendével dolgozom. Fontos, hogy szép keze és ápolt ujjai legyenek, ill. bírja azt a tortúrát, amin keresztül kell mennie. Én ugyanis már előző este megépítem a körmeit. Ezek kb. 7-8 cm hosszúak és tűhegyesek, ezért a modell csak ülve tudott néhány órát aludni. Másnap hajnalban indultunk Pestre, a verseny kezdetétől pedig szinte egy teljes napon át mereven kellett tartania az ujjait, egészen az eredményhirdetésig és az azt követő fotózásig.

Betti elárulta, most először érezte igazán, hogy megnyerheti a versenyt. Az apró jeleket is megerősítésként értékelte, mint pl. azt, hogy semmilyen kellék nem maradt otthon, ill. hogy sikerült időben befejeznie a műkörömépítést.

– Szalonmunkában ezt a tudást egyáltalán nem lehet kamatoztatni, de engem az vezérelt, hogy elmondhassam, hogy ebben a szakmában egyszer én voltam a legjobb – magyarázza a befektetett munka megtérülését.

Bartus Beatrix köszönetét fejezi ki a Gold Nails tulajdonosának, Gazsó Adriennek is, aki a felkészülésben mindvégig támogatta. Egy rövid pihenőt követően pedig újabb nagy levegőt vesz, és megkezdi a felkészülést a 2017 októberében megrendezésre kerülő müncheni világbajnokságra.

Vélemény, hozzászólás?

Csikós Gyuri bácsi

55. évüket zárták a szentandrási kajakosok

A Körös-holtág lehalászásával kapcsolatos indulatokat kompromisszumra váltották a felek