in ,

Több családtámogatásról döntött a képviselő-testület

Makainé Árki Mária és kislánya, Luca
Makainé Árki Mária és kislánya, Luca

A kormányzati szándékot követve Szarvas város képviselő-testülete legutóbbi testületi ülésén több olyan rendeletet is alkotott, amik a családok helyezik előtérbe. Egyike ezeknek az újszülöttek életkezdési támogatása. Ennek keretében az önkormányzat 50 ezer Ft-tal segíti minden olyan szarvasi lakcímmel rendelkező újszülöttet, akinek legalább az egyik törvényes képviselője a gyermek születésekor és azt megelőzően, legalább egy éven keresztül Szarvason lakik.

– Három gyermeket nevelek egyedül, egy 9 és egy 4 éveset. A legkisebb alig 5 hónapos. Bár szeretnék takarékoskodni számukra, sajnos nem tudok. Elég szűkösen élünk. Minden hónapban be kell osztani a pénzt – mondja Szandáné Czecznak Eszter Éva, aki elsők között érdeklődött a lehetőségről. Nagyon örülök a kezdeményezésnek, majd alaposan utánajárok, és ha egy mód van rá, élek vele.

Lényeges feltétel, hogy az igényléshez a Magyar Államkincstárnál egy kincstári Start-értékpapírszámlát kell nyitni, ezt követően a szerződés másolatát csatolni kell a kérelemhez. A szükséges dokumentumok közé tartozik továbbá a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata, a családi pótlékra jogosultságot megállapító határozat másolata, ill. adott esetben a gyámkirendelő határozat és az örökbefogadást igazoló okirat másolata.

– Fontos hangsúlyozni, hogy az összeget nem a szülő, hanem az újszülött kapja, amihez a 18. életévét betöltve férhet hozzá – tájékoztat Hegedűs Norbert osztályvezető-helyettes.

Információik szerint évente nagyságrendileg 100-120 gyermek születik. Előzetes becsléseik szerint várhatóan a támogatással a családok 35-40%-a fog élni. A meglepően alacsony arányt azzal magyarázza, hogy nem azonnali, készpénzben kifizetett hozzájárulásról van szó, hanem egy hosszútávon megtérülő befektetésről.

–  Most hallottam a lehetőségről, és örömmel értesültem róla – kommentálja a hírt Makainé Árki Mária, aki ugyancsak harmadik gyermekével van otthon. Épp nemrég gondolkoztam el azon, hogy nyitok a gyermekeimnek Start-értékszámlát, hogy könnyebben induljanak később az életben. Mindenképp nagy segítség lesz a kislányomnak, Lucának is, ezért szeretném kihasználni.

Az önkormányzat döntött továbbá a telekvásárlási támogatásról is, amit a fiatal – 40. életévüket még nem betöltött – felnőttek számára nyújt. Az összeg a település közigazgatási területén belül lakás építése, valamint használt lakások bővítése céljából történő telekvásárláshoz vehető igénybe.

– A 250 ezer Ft értékű támogatás nemcsak önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetében használható fel, hanem minden olyan ingatlan esetében is, ami a város közigazgatási területén található. A támogatás mértéke meglehetősen magas, bár lehet, hogy lakás esetében nem is olyan sok, de az önkormányzat számára fontos volt, hogy olyan összeget állapítson meg, amivel a költségvetést nem terheli túl – járta körbe a feltételrendszert a hivatal munkatársa.

Kizáró okot jelent, ha valaki a közeli hozzátartozójától kívánja megszerezni az ingatlan tulajdonjogát, ill. ha az igénylő a vele együtt lakó személy közeli hozzátartozójától szeretne vásárolni. Nem kaphat támogatás az a személy, aki – vagy a vele együtt lakó – korábban már lakáscélú támogatásban részesült, esetlegesen kizáró tényezőt jelent az is, ha a keretösszeg elfogy.

Bővebb felvilágosításért a Polgármesteri Hivatalhoz lehet fordulni, a Béke utca 1. alá, ill. telefonon ez ügyben a 06-66/311-122-es telefonszám hívható, a 105-ös vagy 106-os melléken.

Vélemény, hozzászólás?

Várak földjén, a Felvidéken

2016-ban is sikeres pályázati programok a Székelyben