in , , ,

Szavazzunk!: Versenyben a békésszentandrási Magyar Vándor az Év Kisüzemi Söre díjért

A jelenlegi, 2016. november 18. 8 órai állás szerint az Év Kisüzemi Söre díjért folyó versenyben a békésszentandrási Szent András Sörfőzde Magyar Vándor elnevezésű lager-ale hibrid söre 20 kézműves sör között 26,7 százalékkal az első helyen állt. Szorosan a sarkában a Mecénás Sörműhely Nautilusa, majd kissé leszakadva a Zirci Apátság Belgája.

A szavazás november végéig tart. A szentandrási sörnek jó esélye van, hogy megtartsa az elsőségét, ha egy kicsit megtoljuk. A versenyt a www.beerporn.hu portál szervezi, a hazai gasztronómiai-, elsősorban sörös tárgyú online magazinok egyik legnagyobb tekintélyű felülete.

A szavazók között a sörfőzdések kisorsolnak 10 darab díszdobozos Magyar Vándort. A csomagban egy sör és egy Szent András sörfőzde logójával ellátott pohár található, de két Szent András uniformis, ami egy sapkából és egy pulcsiból áll, is gazdára fog találni.

A játékban való részvételhez a http://woobox.com/m4crug/i36icx linken lehet. Hogy esélyeinket a díszdobozos sörre, illetve a szentandrási egyenruhára növeljük, 24 óra elteltével ismét, többször is lehet szavazni.

Bukovinszky Bélát, a sörfőzde tulajdonosát kérdeztem, mit kell tudni a – immár 3.– Magyar Vándorról.

BZ: Mikor jöttetek ki a sörrel?
BB: 2014 márciusában jöttünk ki a sörrel. Ahogy címkén is írjuk, ez afféle “folyékony vándorbot” volt, mivel Simkó Józsi bá’ nyugdíjba vonulásakor ez kvázi az ő búcsú-, és a mi bemutatkozó sörünk volt.

BZ: Van valami különlegessége? Mit lehet tudni erről a sörről?
BB: Annyi különlegessége van, hogy kétféle élesztővel készül és nagyon összetett mind a komlózás, mind a malátázás tekintetésben. A két élesztő egyszerre jelent lager (alsóerjesztésű) és ale (felsőerjesztésű) sört. Négyféle, egy amerikai, egy szlovén és két német komlóval, és háromféle malátával főzzük 40 napos érleléssel.

BZ: Be lehet sorolni egyáltalán?
BB: Ilyen kategóriát senki sem készít itthon.

BZ: Hozott már valamilyen díjat a Magyar Vándor sör változata?
BB: 2014 ben a Miskolci Nemzetközi Sörversenyen ezüstöt kapott. Különlegessége okán a “speciális sörök” kategóriájába nevezhető, tehát nemigen beskatulyázható sör.

BZ: Megszoktuk, hogy már az elnevezésekkel is betaláltok, de miért pont “Magyar Vándor” lett a neve?
BB: a név Magyar Vándor elsősorban a folyékony vándorbotra utal amit Józsibá’ adott át nekünk, de ugyan kevesen tudják, de Magyar Zoltán, akiről a magyar vándor nevű gyakorlatot is elnevezték, a TF után a szarvasi főiskolán is tanult. Továbbá, hogy teljesen bezáruljon a kör, van egy együttműködésünk a Magyar Vándor című nagy sikerű film alkotójával, Herendi Gáborral, és a sörből befolyó bevétel egy részével közösen egy sérült gyerekekkel foglalkozó alapítványt támogatunk.

Akkor hajrá, Magyar Vándor! Itt szavazzunk a szentandrási sörre: http://woobox.com/m4crug/i36icx

Kicsit leszakadva ugyan, de az ötödik helyen egy másik helyi illetőségű sör, Szarvasi Sörfőzde, Favágó Red Light IPA-ja 5,7%-kal áll.

Vélemény, hozzászólás?

Bak Sándor (Fotó: Zentai Péter)

Ár- és belvízhelyzet: A Békés megyében élők biztonságban tudhatják magukat

Hétből hét: Közel az év végéhez sem lazítanak a birkózók