in , ,

Nyelvekkel kezdődött a tematikus hetek sora a Vajdában

Szokás szerint idén is az idegen nyelvi munkaközösség nyitotta a projekthetek sorát. Az őszi szünetet követő első héten minden napra jutott program, eseményeinket igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minél több érdeklődő megtalálhassa bennük a számára izgalmasnak ígérkezőt.

Tematikus heteink esetében lassan hagyománnyá válik, hogy megpróbáljuk bevonni egykori tanulóinkat. Idén Kanik Barna, 2010-ben érettségizett vajdás öregdiák kötetlen beszélgetése nyitotta a hetet. Barna már jóval az érettségi előtt tudta, hogy nyelvekkel szeretne foglalkozni, így senkit nem ért váratlanul, hogy az amerikanisztika szakot választotta a szegedi egyetemen. Az alapképzés után egyből beiratkozott mesterképzésre is, ahol fordító-tolmács szakon szerzett diplomát, miközben egy féléven keresztül a belgiumi KU Leuvenen mélyíthette ismereteit. Jelenleg az Afford Fordító- és Tolmácsirodánál dolgozik Budapesten projektmenedzser munkakörben, mellette szabadúszó fordítóként és tolmácsként működik. Munkanyelvei a magyar mellett az angol és a német, most éppen svédül tanul. Hétfőn egy meglehetősen vicces hangvételű, sok példával és gyakorlati tanáccsal tarkított beszélgetés keretein belül avatta be a munkájával járó kihívásokba és élményekbe azon diákjainkat, akik kíváncsiak voltak, mivel is jár egy tolmács élete. A délelőtt folyamán a bátor jelentkezők még ilyen irányú képességeiket is tesztelhették, kezdetben magyarról, később már angolról magyarra fordítva.

Ha nyelvi hét és kedd, akkor Halloween! Az egyetlen fix programunk helyszínéül ezúttal is menzánk szolgált, idén már harmadik alkalommal, rutinosan rendeztük be a termet, ahol a 9.B-sek rövid jelenete után hat csapat vetélkedett egymással kilenc hagyományos, visszatérő vagy új feladat során. Ami viszont állandó volt az este során, az a nevetés. A gyakran maszkok mögé rejtőző csapattagok jókedvűen építettek egymás homlokára keksztornyot, tesztelték orrukat és fordítási képességeiket, ügyeskedtek teniszlabdákkal vagy éppen próbáltak meg zöldségeket és gyümölcsöket a fogaikkal vízből kihalászni. A vetélkedő végére még a szemerkélő eső is elállt, így semmi nem akadályozhatta meg a versenyzőket abban, hogy idén is előkapják modern zseblámpáikat, és telefonjaik segítségével próbálják meg az udvaron levadászni az előre elrejtett 90 papírtököt. Sikerüket jól mutatja, hogy végül 85-öt be is gyűjtöttek, ezzel is gyarapítva pontjaik számát. Végül a Fatal lullaby nevű csapat gyűjtötte a legtöbbet, így a 2016-os Halloween Party az ő sikerükkel zárult.

A rutinos előadók valamint egykori diákjaink mellett szerettünk volna lehetőséget adni jelenlegi tanulóinknak is, hogy megcsillanthassák előadói erényeiket, ezért arra biztattuk őket, hogy szabadon választott témában készítsenek prezentációkat. Végül tízen vállalkoztak rá, hogy ezeket elő is adják, és amellett, hogy kicsit elmélyülhettek az őket érdeklő témákban, még azt is megtapasztalhatták, hogy milyen érzés nagyobb hallgatóság elé kiállni, és ott angolul vagy németül megszólalni. Hallhattunk kiselőadást a virtuális valóságról, különleges bolygókról, az egészséges életmódról, a csoki történetéről, a kézilabdáról, német és magyar ételekről, a kisvárosi életről, a média világáról, nyaralásról és a bajor sörfesztiválról egyaránt.

Csütörtökön a teljes kilencedik évfolyamot vártuk a tornaterembe, ahol egy tradicionális brit labdajáték, a ‘Bench ball game’ keretein belül mérhették össze tudásukat. A délelőtt a B-sek sikerével zárult, ők voltak azok, akik végül mindkét meccsen a leggyorsabban hazajuttatták csapatuk minden tagját.

A hetünket új – ráadásul rögtön kétnapos – programmal zártuk. Hogy az olasz kultúra és gasztronómia se maradjon ki, első alkalommal hirdettük meg a Vajdás Tiramisu Készítő Versenyt. És hogy milyen jól tettük, azt a kezdésre felsorakozott tíz diák- valamint egy tanárcsapat mutatta. A résztvevők száma minden előzetes várakozást felülmúlt, az ebédlő délutáni csendjét ezúttal robotgépek zaja, kanalak csörömpölése és szakácsjelöltek zsivaja váltotta fel, másfél óra múlva pedig már meg is csodálhattuk az elkészült remekműveket. A kóstolásra és az eredményhirdetésre az ízeknek még érniük, nekünk pedig aludnunk kellett egyet, hogy végül péntek délben a nyolctagú zsűri elvégezhesse nem egyszerű feladatát. A győzelmet végül öt dobogós jelöléssel a 10.C osztály egyik csapata nyerte, akiknek a gratulációk begyűjtése után már csak a szó szerint édes teher maradt hátra: az összes többi résztvevővel együtt ügyelni arra, hogy egy falat se maradjon az egy nappal korábban készített finomságokból! A verseny jövője nem lehet kérdéses, folytatás egy év múlva!

Bencsik Péter

Vélemény, hozzászólás?

Polák Ferenc

Valahol Európában Szarvason: a Leventeoktató Polák Ferenc

Dernovics Péter, Vörös Janka és Hodálik Pál

Minden ami Szarvas: Esküvő Kiállításból összefogás Szarvasért