in ,

2017-ben fontos változások lesznek az agrártámogatásokban

Dankó Béla
Dankó Béla

Változnak a termeléshez kötött agrártámogatások és a zöldítési támogatások feltételei 2017-től – adja hírűl Dankó Béla, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagja. A módosítások célja, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen a rendszer. Mind a termeléshez kötött támogatásokhoz, mind a zöldítési pénzekhez az úgynevezett közvetlen kifizetéseken belül juthatnak hozzá a gazdák.

A legfontosabb módosítások a következők lesznek:

2017-ben a termeléshez kötött támogatás feltételeként a rizsnél hektáronként 2,5 tonnás hozamot kell igazolni .

Változik a támogatható zöldségek köre, és új vetőmagnormákat vezetnek be.

Jövőre bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája. A nitrogénmegkötő növényeknél a hazai termesztési technológiához igazítják a bab termesztési idejét.

Támogathatók lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények, az olajtök, az étkezési burgonya, valamint az intenzív és a hagyományos gyümölcsök is.

A zöldítésen belül az ökológiai jelentőségű másodvetéseknél fenntartási időszakot írnak elő.

A spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül.

Az unió által közvetlenül térített agrártámogatások összege mintegy 400 milliárd forintra rúg, a nemzeti támogatások összege pedig 100 milliárd forint körüli. Ezek a támogatási összegek jövőre sem változnak majd. Így az alaptámogatásra és a zöldítésre jutó támogatás összege hektáronként 226,1 euró, mintegy 70 ezer forint. A fiatal gazdák számára ehhez még hozzá kell számolni 67,9 euró, mintegy 21 ezer forint további támogatást is – foglalta össze az országgyűlési képviselő.

Vélemény, hozzászólás?

Hét forduló után is hibátlan NB II-es női kézilabdázóink mérlege

A bölcsőtől a sírig kísérik az emberek problémáit a szociális gondozók