in , ,

Hatvanéves a krakói labdarúgás

Idén 60 éves a krakói városrész labdarúgása. A Roma Kisebbségi Önkormányzat ennek apropóján szerveztek szombaton megemlékezést az Arató Pál utcai közösségi házában.

A házigazdák nevében Romhányi Tiborné Erika köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Kasuba Józsefnek, aki gyermek fejjel maga is részese volt annak az időszaknak, amikor Velencei György pékmester régi álmát valóra váltva, csapattá kovácsolta a környék csellengő, kártyázó, vagy éppen verekedő ifjúságát.

Már a második világháború után volt élet a mostani Arató Pál utcai sportpályán, szervezett keretek között azonban 1956-tól sportolhattak a Krakó FC-ben, majd 1959-től a Szarvasi Előrében a városrészben lakó, főleg cigány fiatalok. Kasuba József a klubélet méltatása mellett kitért a közösségi ház múltjára és jelenére is, melynek falán 10 esztendeje a félévszázados jubileum alkalmából avattak emléktáblát.

A jelenlévők rögtönzött fotókiállítás keretében is feleleveníthették az elmúlt hat évtized emlékeit, majd Hodálik Pál alpolgármester témát váltva arról a sikeres pályázatról számolt be, amit a napokban nyert az önkormányzat. A „Jó Gyakorlat” elnevezésű projekt lehetőséget ad a roma nők társadalmi szerepvállalásának erősítésére, aktivitásának növelésére.

A megyei roma kisebbségi önkormányzat elnökeként megjelenő Jónásné Jánosné Krisztina a megemlékezés protokolláris részének zárásaként arról beszélt, hogy napjainkban is aktualitása lehet a klubélet újraélesztésének, hogy a környék fiataljainak tartalmas programokkal segíthessék a hasznos szabadidő eltöltését, illetve az egészséges életmódra nevelését.
Az összejövetelt a krakói, illetve az onnan elkerülő gyermekek és felnőttek kispályás labdarúgó-mérkőzése, valamint közösen elfogyasztott ebéd zárta.

Vélemény, hozzászólás?

M44: Jövő héten szerződéskötés, tavasszal indul az első kapavágás

Kádár Annamária

Kádár Annamária: A mesék hamuba sült pogácsák a felnőttkorhoz