in , ,

A Príma-díjas Tessedik Táncegyüttes újra „Kiválóan minősült”

Csasztvan András megtiszteltetésnek vette, hogy egy teltháznyi szarvasi a Cervinus Teátrum színháztermét választotta a természetben való séta helyett szombaton, hogy megtekintsék a másnapi minősítőre készülő Tessedik Táncegyüttes műsorát.

A becslések szerinti 280-300 együttesből mintegy 50 jelentkezett az idén, de a megmérettetésre már csak alig harminc ment el. Sok idő, energia, tánc- és zenei próba, na meg pénz kell ahhoz, hogy ezeket a műsorokat eljuttassák abba az állapotba, hogy a kétévente rendezett minősítőn be lehessen mutatni. A Tessedik Táncegyüttes négyévente engedheti meg magának a minősítőn való részvételt, mert mint Csasztvan András mondta, ennyi időnként jut rá forrás. Négy évvel ezelőtt a Csíksomlyói búcsúval, azelőtt pedig a Fejezetek Tessedik Sámuel önéletírásából című táncszínházi előadással minősíttették magukat kiválóra.

Az öttagú zsűri hat ismérv alapján maximum 5-5 pontot adhat az együttesek 30 perces produkcióira. A szempontok között van a műsorszerkesztés, a dramaturgia, a színpadi megjelenés, az ének-zenei összhatás, a folklorisztikai hitelesség, azaz táncban, viseletben szokásanyagban megfelel-e az adott tájegység szellemi-kulturális örökségének. Így minden zsűritagnál maximum 30 pont állhat össze, azaz legfeljebb 150-et adhat a teljes zsűri. 150 még nem volt, talán 148,5 volt a legtöbb. A Tessedik Táncegyüttesnek eddig 147,5-et sikerült legtöbbet begyűjtenie, amivel akkor a másodikok voltak, de a rangsorban hetediknél rosszabbul nem álltak. 130 pont felett illeti meg az együttest a kiváló minősítés. Eddig hatszor minősültek kiválóra.

Előadásukat tréfás halottsiratóval kezdték a farsang idejéből Galga-mentéről, maglódi szlovák táncok, pünkösdölő, az aratóünnephez kapcsolódó nyírségi tirpák táncok, Szent Mihály-napjához kötődő mezőségi, palatkai táncok, rítustáncokkal tarkított pásztortáncot, egy szentegyházi betlehemes, majd az előadást újévköszöntővel, moldvai táncokkal zárták.

Kísérő zenekar: Suttyomba zenekar és barátai
Zenei szerkesztő: Bohák Endre
A műsort szerkesztette: Csasztvan András
Női tánckarvezető: Bakró Erzsébet
Férfi tánckarvezető: ifj. Csasztvan András
Művészeti vezető: Valach Gábor

Nekik és a táncosoknak Buzás Tünde, Csasztvan Zsuzsanna, Hankó Tamás, Mihályi Gábor, Nyemcsok Pál, Ökrös Dániel, Palyov Attila, Posgay Nóra, Szilágyi Zsolt és Újlaki Mariann nyújtott segítséget ahhoz, hogy hetedszer is elindulhassanak a kiváló minősítésért.

A Tessedik Táncegyüttest az idén a Suttyomba Zenekar kísérte. Mivel az előadás 1996 óta már csak 30 perces, a program összeállítói úgy gondolták, hogy ha már a nézők vették a fáradságot, és eljöttek otthonról, akkor a félórás táncos műsor mellé megkérik az együttest kísérő Suttyomba Zenekart, hogy mutassanak be a repertoárjukból olyan zenéket, amik a minősítőben nem hallhatóak.

– Nagy örömmel tettünk eleget ennek a meghívásnak, miután Szarvason mindig szívesen lépünk fel, hiszen a zenekar, anno, több mint húsz éve, habár nem is ugyanebben a felállásban, de mégiscsak itt Szarvason kezdte el működését – mondta Szujó Zsolt, az együttes vezetője.

Összeállításukat egy Sepsiszentgyörgy melletti cigánytelepről gyűjtött zenével kezdték, majd a Galgamentéről, Turáről, Vajdaszentiványról, valamint Kolozs megyéből származókkal folytatták.

A 20. jubileumra készítettek egy olyan lemezt, amire minden olyan barátjukat meghívták, akik ezalatt az idő alatt velük muzsikáltak, így húsznál is többen szerepelnek a lemezen.

Az együttes tagja jelenleg Szujó Zsolt – prímhegedű, citera, Schäfer Szilveszter – második hegedű, koboz, Bohák Endre – brácsa, kontra, dob, tekerő, Laurik László – nagybőgő, helikon, Makó Péter – fúvós hangszerek és Szabó Dániel – cimbalom, dob.

A Tessedik Táncegyüttes egy generációváltás után áll. A műsorban szereplők nagy része az új generációhoz tartozó táncos volt.  Csasztvan András azt mondta, hogy akkor is meg akarja méretni az együttest, ha nem is kiválóra, hanem csak jóra minősülnek. A generációváltás jól sikerült. A szarvasi bemutató másnapján, vasárnap, a Tessedik Táncegyüttes Jeles napi ünnepi szokások című műsorával ismét kiválóra minősült.

Vélemény, hozzászólás?

Gaál Roland, dr. Lukácsi Krisztina, Rómer Ilona és Babák Mihály

Rómer Ilona akvarelljeivel nyitott a Szarvasi Járási Hivatal minigalériája

Hisznek a civil összefogásban és az ajándékozás örömében