in , ,

A Príma-díjas Tessedik Táncegyüttes újra „Kiválóan minősült”

Csasztvan András megtiszteltetésnek vette, hogy egy teltháznyi szarvasi a Cervinus Teátrum színháztermét választotta a természetben való séta helyett szombaton, hogy megtekintsék a másnapi minősítőre készülő Tessedik Táncegyüttes műsorát.

A becslések szerinti 280-300 együttesből mintegy 50 jelentkezett az idén, de a megmérettetésre már csak alig harminc ment el. Sok idő, energia, tánc- és zenei próba, na meg pénz kell ahhoz, hogy ezeket a műsorokat eljuttassák abba az állapotba, hogy a kétévente rendezett minősítőn be lehessen mutatni. A Tessedik Táncegyüttes négyévente engedheti meg magának a minősítőn való részvételt, mert mint Csasztvan András mondta, ennyi időnként jut rá forrás. Négy évvel ezelőtt a Csíksomlyói búcsúval, azelőtt pedig a Fejezetek Tessedik Sámuel önéletírásából című táncszínházi előadással minősíttették magukat kiválóra.

Az öttagú zsűri hat ismérv alapján maximum 5-5 pontot adhat az együttesek 30 perces produkcióira. A szempontok között van a műsorszerkesztés, a dramaturgia, a színpadi megjelenés, az ének-zenei összhatás, a folklorisztikai hitelesség, azaz táncban, viseletben szokásanyagban megfelel-e az adott tájegység szellemi-kulturális örökségének. Így minden zsűritagnál maximum 30 pont állhat össze, azaz legfeljebb 150-et adhat a teljes zsűri. 150 még nem volt, talán 148,5 volt a legtöbb. A Tessedik Táncegyüttesnek eddig 147,5-et sikerült legtöbbet begyűjtenie, amivel akkor a másodikok voltak, de a rangsorban hetediknél rosszabbul nem álltak. 130 pont felett illeti meg az együttest a kiváló minősítés. Eddig hatszor minősültek kiválóra.

Előadásukat tréfás halottsiratóval kezdték a farsang idejéből Galga-mentéről, maglódi szlovák táncok, pünkösdölő, az aratóünnephez kapcsolódó nyírségi tirpák táncok, Szent Mihály-napjához kötődő mezőségi, palatkai táncok, rítustáncokkal tarkított pásztortáncot, egy szentegyházi betlehemes, majd az előadást újévköszöntővel, moldvai táncokkal zárták.

Kísérő zenekar: Suttyomba zenekar és barátai
Zenei szerkesztő: Bohák Endre
A műsort szerkesztette: Csasztvan András
Női tánckarvezető: Bakró Erzsébet
Férfi tánckarvezető: ifj. Csasztvan András
Művészeti vezető: Valach Gábor

Nekik és a táncosoknak Buzás Tünde, Csasztvan Zsuzsanna, Hankó Tamás, Mihályi Gábor, Nyemcsok Pál, Ökrös Dániel, Palyov Attila, Posgay Nóra, Szilágyi Zsolt és Újlaki Mariann nyújtott segítséget ahhoz, hogy hetedszer is elindulhassanak a kiváló minősítésért.

A Tessedik Táncegyüttest az idén a Suttyomba Zenekar kísérte. Mivel az előadás 1996 óta már csak 30 perces, a program összeállítói úgy gondolták, hogy ha már a nézők vették a fáradságot, és eljöttek otthonról, akkor a félórás táncos műsor mellé megkérik az együttest kísérő Suttyomba Zenekart, hogy mutassanak be a repertoárjukból olyan zenéket, amik a minősítőben nem hallhatóak.

– Nagy örömmel tettünk eleget ennek a meghívásnak, miután Szarvason mindig szívesen lépünk fel, hiszen a zenekar, anno, több mint húsz éve, habár nem is ugyanebben a felállásban, de mégiscsak itt Szarvason kezdte el működését – mondta Szujó Zsolt, az együttes vezetője.

Összeállításukat egy Sepsiszentgyörgy melletti cigánytelepről gyűjtött zenével kezdték, majd a Galgamentéről, Turáről, Vajdaszentiványról, valamint Kolozs megyéből származókkal folytatták.

A 20. jubileumra készítettek egy olyan lemezt, amire minden olyan barátjukat meghívták, akik ezalatt az idő alatt velük muzsikáltak, így húsznál is többen szerepelnek a lemezen.

Az együttes tagja jelenleg Szujó Zsolt – prímhegedű, citera, Schäfer Szilveszter – második hegedű, koboz, Bohák Endre – brácsa, kontra, dob, tekerő, Laurik László – nagybőgő, helikon, Makó Péter – fúvós hangszerek és Szabó Dániel – cimbalom, dob.

A Tessedik Táncegyüttes egy generációváltás után áll. A műsorban szereplők nagy része az új generációhoz tartozó táncos volt.  Csasztvan András azt mondta, hogy akkor is meg akarja méretni az együttest, ha nem is kiválóra, hanem csak jóra minősülnek. A generációváltás jól sikerült. A szarvasi bemutató másnapján, vasárnap, a Tessedik Táncegyüttes Jeles napi ünnepi szokások című műsorával ismét kiválóra minősült.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Gaál Roland, dr. Lukácsi Krisztina, Rómer Ilona és Babák Mihály

Rómer Ilona akvarelljeivel nyitott a Szarvasi Járási Hivatal minigalériája

Hisznek a civil összefogásban és az ajándékozás örömében