in ,

Hisznek a civil összefogásban és az ajándékozás örömében

Apró dolgokból nagyokat varázsol Szarvas Város Barátainak Köre: Október óta szorgoskodik a Kossuth utcai Civil Udvarban, másokat helyezve előtérbe. Idén már tizenkettedik éve vállalták, hogy karácsonyi jótékonysági vásárt rendeznek, amelynek bevételéből egyedül álló emberek és a szarvasi idősek klubjai számára vásárolnak ajándékokat. Mi több, nemcsak december 17-én árusítják kézműves termékeiket, hanem minden nap megjelennek az Zenepavilon mellett felállított faházuknál, hogy munkájukat adományokra váltsák.

Az advent első vasárnapját megelőző napokban már csak nehezen lehetett elférni az aprócska helyiségben a dobozokban, falon és asztalon tornyosuló dísztárgyaktól. A kreativitás, a kifinomult ízlés és mindenekelőtt az önzetlenség ötvöződött ezekben az ünnepi kellékekben, amelyekhez többnyire újrahasznosítható tárgyakat használtak fel.

– Rózsika egész évben járja a piacot, és ha meglát valami használhatót, azonnal megveszi – súgja meg Zsapkéné Csasztvan Zsuzsanna, a civil szervezet elnöke, hálásan pillantva Koltai Lajosnére.

A kijelentést azonnal példákkal is alátámasztja. Az ajtó mellett lógó textilkoszorúk egyikét is körútjai során találta, bár akkor még hagyott némi kívánnivalót maga után. Egy kis utánajárás után azonban rövidebbre és karcsúbbra vette textilkígyókat, majd ennek a mintájára több hasonló ajtódíszt készített. De a kopogtatókban elhelyezett plüssfigurák is leginkább szemfüles gyűjtögetéseinek eredményei, mint ahogyan a felhasznált termések és üvegek is. Rózsika még egy valamikori alkalmi ruhájának az egyik ujját is feláldozta, amivel végül az egyik dunsztosüveget „öltöztette” fel.

– Nagyon szeretek örömet szerezni, és ezeket az apró dolgokat elkészíteni. Szinte egész évben horgolok: karácsonyi angyalkákat, harangokat készítek. Szívesen csinálom, és tudom, hogy örömet okozok annak, aki ezeket megvásárolja – mondja szerényen a csapat egyik mozgatórugója, majd szinte repül vissza az asztalon félbehagyott munkájához.

Újdonságként idén ölelgetős gyerekpárnákat készítettek, abban bízva, hogy ezeknek is nagy keletjük lesz a vásárlók körében. Azt mondják, nehéz előrelátni, az adott évben mire lesz a legnagyobb igény, de rugalmasan kezelik a kérdést. Ha esetleg valamiből kifogynak, gyorsan utángyártanak belőle még néhány darabot.

A baráti kör csapata először november 27-én árusított. Az első gyertyagyújtást követően kisebb sor kígyózott a faháznál, és gyorsan fogyott a kínálatuk. Hétköznaponként 15 és 18 óra között várják az adakozókat, akik minden vásárlással maguk is hozzájárulhatnak egy embertársuk megajándékozásához.

Vélemény, hozzászólás?

A Príma-díjas Tessedik Táncegyüttes újra „Kiválóan minősült”

Ismerd meg Budapestet!