in ,

Négy adventi gyertya, négy karitatív megmozdulás

Advent időszakában minden héten megajándékozza a rászorulókat a Szarvasi Család és Gyermekjóléti Központ. Összesen négy adományosztó alkalmat hirdetnek meg, hogy megszokott karitatív tevékenységükön túllépve segítő kezet nyújtsanak a családoknak. Az első alkalom december 1-jére esett, amikor forró citromos teával és harapnivalóval fogadták meghívott ügyfeleiket. Az udvaron felállított hatalmas adventi koszorú mellett az ajándékok is egymásra halmozva sorakoztak, 20 kg-os liszteszsákok formájában.

Az előzményekhez tartozik, hogy az intézmény és az Emberöltő Alapítvánnyal karöltve egy tonna lisztadományt kapott a Magyarok Kenyere program jóvoltából. Ennek egy részét már eljuttatták az idősgondozásban dolgozókhoz, ill. oktatási, szociális és közösségi célokra fordították. A fennmaradó 30 zsákot rendhagyó értelemben vett nagycsaládoknak adják át, vagyis olyan nehéz helyzetben élő kis közösségeknek, akik 8-10-en élnek egy fedél alatt.

– Három kiskorú gyereket nevelek albérletben, közmunkabérből – ad életképet szociális és anyagi helyzetükről Bohák Éva. Sokszor nemet kell mondanom a gyerekeknek, amikor valamit szeretnének, mert nem futja élelmiszerre. Próbálom azért nekik megteremteni a karácsonyi ajándékokat, de azt nem igazán tudom megvenni, amit elvárnának. Számunkra ez a liszt is nagy segítség, ennyivel több jut nekik.

Tóth Tamásné intézményvezető úgy látja, a szakmai feladatokat egyre inkább el kell tolni a segítségnyújtás és prevenció felé. Lényeges, hogy a családok helyzetét ne globálisan, hanem egységekre bontva lássák és kezeljék. Ebből kifolyólag azt sem lehet megállapítani, hogy Szarvason hogyan változott a családok szociális rászorultsága az elmúlt esztendőben. Mint mondja, vannak olyanok a látókörükben, akik a tavalyihoz képest stabilizálódtak, és olyanok is, akik kevésbé vannak jól.

A meghívottak többsége bátortalanul fogadta a szerény vendéglátást. Egyedül a három éves Martin nyúlt két kézzel a péksütemények után, aki délutáni alvásból ébredve, sietve jött el édesanyjával a karitatív megmozdulásra.

– Ha teljesülhetne egy kívánságom, egy saját otthont kérnék. Jelenleg heten lakunk egy kilencven négyzetméteres házban, szüleimmel, testvéremmel és két gyerekével, valamint én a két fiammal. Heten, mint a gonoszok, és nagyon rossz körülmények között – mondja a kisfiú édesanyja, aki meglepődve tapasztalta, hogy ő is bekerült a meghívottak körébe.

Jövő héten a központ papírbriketteket oszt, amelyek a közmunkaprogram keretében készültek. A harmadik gyertyagyújtást követően szervezik a Mindenki karácsonya elnevezésű, hagyományos szeretetvendégségüket, ahová több mint négyszáz meghívót postáztak. A karácsonyhoz közeledve pedig élelmiszercsomagokkal segítik a családokat, hogy ezáltal is több jusson az ünnepi asztalra.

A segítségnyújtás azonban esetükben nem zárul le az év végével. Várhatóan január közepén faosztásra kerül sor, ami évről évre egy szarvasi vállalkozó jóvoltából valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Arató Ferenc, Dankó Béla, Gajda Róbert, Molnár József és Gaál Roland

Új utakon halad Csabacsűd

Vajda: A 210. végzős évfolyam is kész a kirepülésre