in , , ,

Egyszer lett második, minden más versenyt megnyert

Petrás Márta
Petrás Márta

Petrás Márta iskolánk – GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma – 9. D osztályos szakgimnáziumi tanulója a Szarvasi Sakk Egyesület tagja. Márti már 5 éve sakkozik Patkó Lajos tanár úr irányítása mellett.

A kemény gyakorlásoknak és a szakszerű felkészítésnek köszönhetően 2016-ban különösen szép eredményeket ért el.

„A sakk az a játék, amelyik a legtöbb dicsőséget hozza az emberi elmére” (Voltaire francia filozófus )

Első helyezett lett a X. Orosházi Nyílt Gyermek Sakkbajnokságon, a XXV. Park-kupán és a Romániában megrendezésre kerülő Báthory-Kupán. A legbüszkébb azonban az év sakkozója díjra, amelyet több éves sikeres versenyeredményeiért kapott.

Sakkozni otthon kezdett családi körben. Az alapokat a nagymamájától tanulta, igazán ő szerettette meg vele a sakkozást. Versenyszerűen az általános iskola negyedik osztályában kezdett el foglalkozni a sakkal. Kitartóan, hetente több napot gyakorolt eddig, de ma már a középiskolai elfoglaltságok miatt gyakran önmagát képzi.

A sakk is követi a mai kor újításait, mert több olyan program is letölthető a telefonokra, amelyeken gyakorolni lehet. Márti az interneten is komoly meccseket vív a világ más pontján élő sakkozókkal. Ezeknek a meccseknek is megvan a maga különlegessége, mert a mérkőzések során jól kell kommunikálnia idegen nyelven is. Nagy kitartás, figyelem, összpontosítás kell ahhoz, hogy mindig a legjobb formáját hozza az ember.

Az idei tanévben csak egyetlen versenyen lett második helyezett, az összes többi versenyt megnyerte. Még 7-8 komoly megmérettetés vár rá, többek között a diákolimpia, ahol iskolánk színeiben indul majd, és az országos döntőbe szeretne jutni. Látva kitartását, céltudatosságát ez biztosan sikerülni is fog.

Gratulálunk Mártinak és felkészítőjének eddigi eredményeihez, álmai megvalósításához pedig sok sikert kívánunk.

Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Molnár Gergő

Emberfeletti: Molnár Gergő 56 kilométert úszott 24 óra alatt

Családi nap boszikkal és bábtáncoltató betlehemmel