in ,

Az öröm gyertyája is fellobbant a csabacsűdi koszorún

Karácsonyi kézműves vásár késztette megállásra az evangélikus templom felé sietőket advent negyedik vasárnapján. Odabenn, az oltár mellett elhelyezett adventi koszorún már csak egyetlen gyertyaláng nem égett. Ezt Jansik Györgyné, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnökének felkérésére Molnár József, a település polgármestere gyújtotta meg.

– Lassan az ünnepkörnek az első szakasza lezárul, megérkezik a Mindenható, elérkezik szent karácsony ünnepe. A gyerekek pontosan tudják, hogy mennyit kell aludni karácsonyig, és mikor lehet kibontani a fenyőfa alatt lévő ajándékokat. A szeretet ünnepe a családok ünnepe. A családé, ami a társadalom legkisebb egysége. Kívánom, hogy ezen az ünnepen legyen teljes a család, még azok is érjenek haza, akik a munkájuk miatt az év többi szakaszában távol tartózkodnak – fogalmazta meg jókívánságait a község első embere.

A Cervinus Teátrum művészei közül Bardon Ivett és Polák Ferenc hozták közelebb az ünnep hangulatát. Ady Endre: Karácsony című versére felfűzve csendült fel többek között Leonard Cohen legnagyobb slágere valamint Demjén Ferenc: Gyertyák című örökzöldje.

A műsor második részében az óvodás hittanosok angyalszárnyakkal vonultak fel az oltárhoz, majd az általános iskolások versekkel és dalokkal örvendeztették meg a közönséget. Köztük akadt olyan is, aki szlovák nyelven szavalt, ill. aki saját szerzeményét olvasta fel.

Zárásként egy távoli üzenetet tolmácsolt egy angyalruhába öltözött gyermek, amelynek egy szeletkéjét, papírtekercs formájában mindenki hazavihette:

„Én várok rád…De te vajon Engem keresel, Rám vársz, ahogy közeledsz a Szentestéhez? Vagy valami egészen mást kutatsz? Tudod-e valójában, miről is szól az adventi időszak és a Szenteste? Ó, ha tudnád, akkor a legnagyobb örömre, szeretetre, békére, reményre találnál e világon! S ezeken kívül még ez nagy kincsre: a hitre Bennem. Ha képes lennél elfogadni engem az életedbe, Én soha többé nem eresztenélek el téged! Kérlek, figyelj Rám is Szenteste, próbáld meghallani hangom. Emlékezz, Én várok rád: szerető mennyei Atyád és Istened.”

A közösségi alkalom végén szeretetvendégségre került sor, majd a tömeg átvonult a hivatal előtti területre, ahol Czesznak János választókerületi elnök gyújtotta meg az utolsó gyertyát. Láng Emese egy magyar népdal dallamaival búcsúzott az összegyűltektől, és kívánt az egyházközség nevében áldott, békés ünnepeket.

Vélemény, hozzászólás?

Ételosztással zárult a negyedik adventi gyertyagyújtás

Földesi Zoltán

Földesi: 2016 a fideszes oligarchák éve volt