in , ,

Földesi: 2016 a fideszes oligarchák éve volt

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Az EB-n való szereplésünk, ill. az olimpiai aranyak, után szinte el is fogytak a jó hírek Földesi Zoltán évértékelő sajtótájékoztatóján.

Amerika elnökválasztása után azt látja, hogy Európa is forrong. Orbán Viktor Európai uniós tényezővé vált, de a Magyarországon zajló folyamatokat nem látja jónak: a középréteg csúszik le, a gyermekszegénység nő, dolgozói szegénység van és küszöbön áll a nyugdíjas szegénység is.

Kiléptünk a korrupcióellenes kormányok szövetségéből, ami a szarvasi MSZP első emberének értelmezésében azt jelenti, hogy “Orbán Viktor nyíltan elismerte azt, hogy semmiféle féket, visszatartó erőt, kontrollt nem tűr a politikáját illetően, semmilyen, a klientúrájának a gazdagodását akadályozó tényezőt nem tud elviselni, ami máshol kontrollt jelent”.

– Semmi újdonság nincs ebben számomra. Pontosan tudjuk, hogy velejéig korrupt rendszert épített ki az elmúlt hat esztendőben Orbán Viktor. Ők ugyan nemzeti együttműködés rendszerének hívják, de ez egy autokratikus rendszer, amiben átírták a törvényeket, lebontották a fékek és ellensúlyok rendszerét, és most már személy szerint is olyan gátlástalan módon gazdagodnak, elsősorban az uniós forrásokat körülvevő korrupciós jelenségek miatt, amikről nagyon sokan tudnak ebben az országban.

Erre válaszul a szocialisták elkészítették korrupcióellenes csomagjukat, amit kormányváltás esetén azonnal törvényként elfogadtatnának.

– 2016 a fideszes oligarchák éve volt. Döbbenetes gazdagodáson ment keresztül ez a kör. Csak kettő nevet szeretnék említeni csak. Mészáros Lőrinc, a legjobb barátja és földije az ország miniszterelnökének, ebben az évben 225 milliárd forint állami megrendelést nyert el – majd tisztázta a milliárd fogalmát, miszerint ezer millió forint, vagy hétköznapira lefordítva számításai szerint 1,7 millió ember egyévnyi minimálbérét jelenti. Megemlítette még Tiborcz Istvánt, mint a miniszterelnök vejét, és Garancsi Istvánt is.

Időközi választást tartottak, mert lemondott a korábbi fideszes polgármester, és nagy többséggel egy független futott be a kormánypárti ellenében.

– Üzenet volt, ha még egy ilyen kis helyről is a miniszterelnöknek, hogy kezd a puttonya tele lenni az embereknek mindazokkal, amit maguk körül látnak – vonta le a konzekvenciát Földesi Zoltán.

Pedagógusként szólt a PISA jelentésről, ami véleménye szerint tragikusan sikerült, és amiért a kormány a pedagógusokat és a gyerekeket tette felelőssé.

A Mikulás helyett talán csak a nyuszika hozza majd az új tűzoltó laktanyát, mondta. Nem nagyon lát ott mozgást és ő arra gyanakszik, hogy “ki akarják húzni ezt a fél évet arra, hogy már a következő választás jegyében lehessen átadni”, majd hozzátette: “szeretném mondani önöknek, hogy a Luca széke ehhez képest egy villámgyors akció”.

Szót ejtett az önkormányzati rendszer kiürüléséről, amit ő, aki 18 éve önkormányzati képviselő, nagyon nehezen él meg.

Összefoglalója közben megemlékezett képviselőtársáról, Lohr Gyuláról, akinek a búcsúztatója ma lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az öröm gyertyája is fellobbant a csabacsűdi koszorún

Mi a SZÖSZ? 90 éves a Vajdás Öregdiákok Baráti Köre.