in , ,

Mi a SZÖSZ? 90 éves a Vajdás Öregdiákok Baráti Köre.

Ma már mulatságos kérdésnek tűnik ez a főcím, pedig komoly is lehet. A válasz is.1926-ban jó néhány „öregdiák”, azaz a Szarvasi Evangélikus Főgimnázium végzett tanulói összeültek, és elhatározták, hogy támogatni fogják egykori iskolájukat. Létrehoztak egy szervezetet Szarvasi Öregdiákok Szövetsége néven. Na, ez volt a SZÖSZ.

Nagyon aktívak voltak, ezt bizonyítják azok az emléktáblák, amelyeket ők helyeztek el az egykori gimnázium, ma Tessedik Múzeum falán. (Vajda Péter nevét csak 1930-ban vette fel az iskola.)

A SZÖSZ mai utódai a Vajdások Baráti Köre nevet viseli. Ők emlékeztek elődeikre december 17-én az immár Vajda Péter Evangélikus Gimnázium legeslegújabb épületében abból az alkalomból, hogy 90 éves lett a Baráti Kör.

Meglepetésként a mai diákok mutatták be elődeiknek Big Bang címmel a Bánk bán humoros átiratát, amely már jelentős sikereket ért el a fesztiválokon. Most is sikert arattak.

Tóthné Jansik Erzsébet, a Kör legújabb elnöke részletes és tartalmas beszámolójával bizonyította, hogy ők is vannak olyan tevékenyek, mint elődeik voltak. Anyagilag támogatják az iskola által szervezett versenyeket, a diákok külföldi utazásait, a tanulmányi versenyen résztvevők részvételi díjait, a díjazott diákok jutalmát, szoborállítást és még sok minden mást. Kitajkáné Szántai Mária igazgató az évi munkáról számolt be, beszámolóját vetített képekkel kísérte.

Befejezésül a Kör Elnöke oklevelekkel és ajándékokkal ismerte el a Baráti Kört támogató öregdiákok és a mai tantestület munkáját.

A hivatalos programok után fehér asztal mellett folytak az emlékidéző beszélgetések. Az ünnepség a 90 égő gyertyával feldíszített torta felszeletelésével (és elfogyasztásával) ért véget.

Kutas Ferenc

A fényképeket Bencsik Ernő készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Földesi Zoltán

Földesi: 2016 a fideszes oligarchák éve volt

Megújult a könyvtár Csabacsűdön