in ,

Megújult a könyvtár Csabacsűdön

Levegősebb tér, modernizált környezet, megújult könyvállomány és gyereksarok – külsőségekben ezek voltak a legszembetűnőbb változások a csabacsűdi községi könyvtárban. Az intézményben közel négy évtizedes bútorokat cseréltek le, így az olvasóközönség 21. századi feltételeknek megfelelő környezetben veheti igénybe a könyvtári szolgáltatásokat.

A fejlesztést a Békés Megyei Könyvtár közel 1,5 millió forinttal támogatta, amihez a település önkormányzata közel 620 ezer Ft-tal járult hozzá. Magánszemélyként további 50 ezer Ft adományozott Rigóné Kiss Éva Mária, a korábbi könyvtáros Kiss Illésné lánya, aki ugyancsak szívügyének érezte a kérdést.

Molnár József polgármester köszöntőjében rövid írástörténeti áttekintetést tett, középpontba helyezve az könyv semmivel sem összehasonlítható szerepét. Aláhúzta, a könyvtárakat – mint ahogyan eddig sem – a jövőben sem lehet majd pótolni, hiszen a látogatók itt nemcsak olvasmányokat fedezhetnek fel, hanem közösségi színtérként is használhatják.

– Minden egyes fejlesztés azt jelenti, hogy a településnek nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van – hangsúlyozta beszédében Dankó Béla országgyűlési képviselő. De a jövőképhez szorosan hozzátartozik az is, hogy a települések megfelelő szolgáltatásokat nyújtsanak a polgároknak, hiszen enélkül a helyiek joggal érezhetnék úgy, hogy nem kellően élhető a település, és bármennyire kötődnek érzelmileg hozzá, máshová vágynak. Különösen igaz ez a fiatalok esetében. Ebben lépett egyet előre Csabacsűd.

Rámutatott, bár a digitális tér folyamatosan szélesedik, egy könyvtárlátogatásnak különleges hangulata, rituáléja van, emellett pedig közösségi élményt is nyújt.

– Kivételesen a fejlesztés nem pályázati forrásból valósult meg, hanem sokat kellett dolgozni érte. Köszönhetően az önkormányzatnak, a könyvtáros kollégáknak és Önöknek, akik nagyon gyakran látogatták a könyvtárat, bebizonyosodott, hogy nagyon komoly munka folyik Csabacsűdön. Ha ez nem így lett volna, akkor most ezt a pénzt nem erre a könyvtárra fordítottuk volna – mondott köszönetet hosszú évek partnerségéért Rakonczás Szilva, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

Az összeget a kistelepülései könyvtári ellátás központi normatívájából különítették el. Ennek köszönhetően 2013 óta számos településen sikerült új bútorokat, asztalokat, polcokat és szőnyeget beszerezni. Aláhúzta, jelenleg a fenntartásuk alatt 45 könyvtár működik, amelyek infrastrukturális ellátása rendkívül széles spektrumon mozog. Eddig összesen 15 könyvtár berendezése újult meg, ill. a könyvállomány is sikerült frissíteni.

Dr. Sindely Pál ünnepi gondolataiban felidézte gyermekkora első könyvtári élményeit. Az öreg néne őzikéje és a János vitéz meghatározó olvasmányt jelentett akkoriban a világra egyre inkább rácsodálkozó kisdiák számára, a könyvek pedig olyan birodalmat, amelyek mindig megérintették a lelkét. A nagyközségi könyvtár értékei között tartja számon Chován József lelkész és Torda Lajos könyveit, ill. számos helytörténeti kiadványt is. Utalt a nagy előd, Trefort Ágoston értékes gyűjteményére is, és áttekintette a népművelődés helyszíneinek folyamatos gyarapodását.

– Minden itt látható könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak. Ahányszor csak valaki kezébe vesz egy könyvet, tekintetével átfutja lapjait, a könyv szelleme erőre kap – vont párhuzamot a spanyol szerző, Carlos Ruiz Zafón gondolatai és a helyi könyvtár között.

Mint megfogalmazta, a csabacsűdi könyvtár egy „otthonosan békés hely”, ami találkozási pontot jelent a betérők számára. Az emberek keresnek valamit, ami a szívük szerint való. De egy találkozási pontot is jelent, ahol az emberek beszélgetnek, kicserélik gondolataikat.
Az ünnepség kulturális műsorral zárult. A közelgő karácsony jegyében Liszi Melinda és Nagy Róbert, a Békéscsabai Jókai Színház művészei ünnepre hangoló dallamokkal ajándékozták meg a közönséget.

A közeljövőben a könyvtár tovább gazdagodik. Év elején egy mesetablet asztalt helyeznek el, két lapozgató, elektronikus könyvecskével, ill. elindul a KönyvtárMozi szolgáltatás is, ami még közelebb hozhatja az embereket egymáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Mi a SZÖSZ? 90 éves a Vajdás Öregdiákok Baráti Köre.

Buda Annamária, Hon Wen-Lung Tao, Dankó Béla és Lázár Zsolt

Sószobával gazdagodott az Ótemplomi Szeretetszolgálat