in ,

Már csak néhány napot kell várni 2016 görbe tükrére

Keserű Zsuzsa és Bogárné Csávás Katalin
Keserű Zsuzsa és Bogárné Csávás Katalin

Kétféle ember van: azok, akiknek az esik rosszul, hogy kimaradtak belőle, és azok, akik azt nehezményezik, hogy bekerültek – Tatai László, a Szarvas és Vidéke önkormányzati hetilap felelős szerkesztője szerint jellemzően így reagálnak a közélet szereplői az újév nyitányaként közzétett karikatúrára. A hasonlatban azonban van némi költői túlzás is, hiszen emlékezetük szerint a rovat közel 30 éves története alatt csak néhány esetben fordult elő kisebb sértődés és negatív visszhang. A legtöbbször a helyiek jóízűen tudtak nevetni hibáikon és jellegzetes vonásaikon.

A gerillacsapat mindig a két ünnep közötti időszakot használja ki egy felfokozott hangulatú „brainstormingra”. A gyülekezőpont idén közelebb került a város szívéhez, ami egyúttal azt is lehetővé tette, hogy többen autó helyett bringára pattanjanak. Ez utóbbi nemcsak az ünnepek alatt elfogyasztott töltött káposztamennyiség ledolgozásában jött jól, hanem némi alkoholtartalmú ital elfogyasztására is feljogosította a baráti társaságot.

– Valamikor a ’80-as évek végén indult a sorozat, amikor Szenes János volt a főszerkesztő. Én akkoriban munkatársként dolgoztam, és úgy gondoltam, hogy jó humorom van, és biztosan kitalálok egy oldalnyi érdekességet. De kellett volna egy jó rajzoló is. A feleségem akkoriban a gimnáziumban tanított, és az osztályába járt Csávás Kati. Megkerestük ezzel a kérdéssel, és igent mondott. Azóta kiűzhetetlen munkatársunk – eleveníti fel a kezdeteket dr. Kutas Ferenc, a csapat örökös tagja.

A szerkesztést tekintve csak minimális változások történtek. Az egykor A/4-es méret idővel A/3-ra bővült, a központi motívum mellett pedig ma már több kisebb jelenet is helyet kap a felületen.

– 2002 óta szerkesztem az újságot, azóta a rovat elkísér – újságolja Tatai László. Mindig arra törekedtem, hogy olyan csapatot olyan személyek alkossák, akik helyi médiumoknál dolgoznak, ill. akik rajtatartják a figyelmüket a város életének ütőerén. Az idei év karikatúrája eléggé gyorsan megszületett. Részben talán azért, mert nem voltak ideálisak a körülmények, több esemény is közbejött, de remélem, az olvasók ezt nem veszik észre, és jót mosolyognak az ötleteken.

A munkafolyamat egy gyors emlékeztetővel indult. A hetilap szerkesztője végigtekintett az év eseményein, és egyfajta mankóként hónapról hónapra számba vette a helyi élet rezdüléseit. Az ötletek egy része már ekkor megfogalmazódott, némelyik pedig egymás javaslatait kiegészítve, ill. továbbgondolva körvonalazódott.

– Az alapelveket és a jeleneteket készen kapom, a figurák arcát, ruháját vagy olykor egy-egy mozdulatot pedig rajzolás közben teszem hozzá – avat be a részletekbe Bogárné Csávás Katalin rajzoló. Minden évben már várom, hogy összeüljünk, mert sok mindent megbeszélünk, és nagyon jó a hangulat. Számomra ez nem munka, hanem egy kis év végi felüdülés, ahol jól érzem magam.

A karikatúrával az olvasók a 2017-es év első lapjában találkozhatnak, ami január 5-én jelenik meg. Egy héttel később pedig az elmúlt év sajtófotóiból válogatnak, ugyancsak humoros képaláírásokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Bogár Gábor abszolútban, Homonnai Luca a nők között volt a leggyorsabb a szilveszteri futáson

Ittas járművezetés gyanúja miatt intézkedtek a rendőrök Szarvason