in ,

Ezt a telet is segít túlélni az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség

Lázár Zsolt, dr. Czinkóczky Mihály és Galó Tamás
Lázár Zsolt, dr. Czinkóczky Mihály és Galó Tamás

A tavalyi mottó, a „Jó buli jót tenni” fiatalos lendületét követően idén a szarvasiak szociális érzékenységére apellált az Ótemplom. Már az újév első napján egy figyelemfelkeltő videót osztottak meg a legnagyobb közösségi portálon, hogy kizökkentsék az embereket a komfortzónájukból. A nyugalom megzavarására is alkalmas felvételek cselekvést sürgettek, melyre a kemény fagyok beálltával fokozottan szüksége van a rászorulóknak.

Az Angyali Segítség az Ótemplomból kezdeményezésről január 2-án tartottak részletes sajtótájékoztatót, a Tessedik Sámuel u. 24. szám alatti Második Esély Napraforgó klubban. Lázár Zsolt esperes utalt a decemberben lezajlott Angyali reggelek és jótékonysági gyűjtések sikerére, amelyhez ezúttal is sokan kapcsolódtak. Ennek ellenére a leghidegebb hónapokban sem hagyják magukra az elesetteket, és több módon nyújtanak segítő kezet.

Az egyik legfontosabb alappillérnek az ételosztások számítanak. A tervek szerint minimum 5, de felajánlásoktól függően áprilisig akár 10 nagyszabású megmozdulásra is sor kerül, először már január 8-án. Ennek költsége minimum 130 ezer Ft, amelynek hátterét a perselypénzből, nagyobb felajánlásokból, ill. reményeik szerint az ökumenikus imahét alatti összefogásból teremtik meg.

Mindemellett hétköznapokon 30-40 adag ételt osztanak a rászorulóknak a klubépületben. Így ez a szám tavaszra elérheti a 3-4 ezret is, ami ugyancsak nem elhanyagolható segítség.

De továbbra is szívesen fogadják a ruhaadományokat, elsősorban télikabátot és vastag, meleg ruhadarabokat előtérbe helyezve, valamint a tartós élelmiszereket és a játékokat. A gyűjtés alapvetően a Tessedik utcai klubban zajlik, de az Újtemplomi Evangélikus Egyházközség is örömmel vesz minden adományt. Az Ótemplom önkénteseket is vár, akik a nagyobb eseményekbe személyesen kapcsolódnának be.

– Mindamellett, hogy beindítottuk a támogatott lakhatást a Szent László utcában, szükségét érezzük, hogy kialakítsunk egy krízisközpontot is. Nagyon hideg van, ezért ez már január 4-től igénybe vehető lesz, a Tessedik Sámuel utcai klubban. Ezt sajnos nem tudjuk egész télen üzemeltetni, csak az extrém hideg időszakban – tájékoztatja a közvéleményt az újból igényelhető szolgáltatásról Lázár Zsolt.

Galó Tamás, a szenvedélybeteg ellátás, valamint a támogatott lakhatás program vezetője a részleteket illetően kiemelte, a nyitvatartási idő este nyolc és reggel nyolc között alakul. Kért mindenkit, ha ismernek olyan személyt, akinek nincs hol aludni vagy fűtetlen szobában kell nyugovóra hajtani a fejét, értesítsék a lehetőségről. Cserébe mindössze annyit várnak el, hogy mindenki józanul érkezzen. A rászorulókról minden éjszaka két kolléga gondoskodik.

– Mindenkit fogadunk, aki úgy érzi, hogy jobb itt neki, mint bárhol máshol – hangsúlyozta. Biztos lesz egy felső határ, de szerintem ezt nem fogjuk elérni. Néhány éve 18-an is aludtak nálunk, idén 10-15 emberre készülünk.

Dr. Czinkóczky Mihály, az Ótemplomi Szeretetszolgálat igazgatótanácsának elnöke és az ótemplomi gyülekezet felügyelője szólt az evangélikus egyház a szeretetszolgálat közötti közeledésről. A főbb állomások közé tartozott a diplomakiosztó ünnepség, ill. a professzorok Angyali reggeleken való részvétele. Úgy érzi, a közös rendezvények jelentősen hozzájárultak az eredményességhez, és bízik benne, hogy a gyümölcsöző kapcsolat folytatódik. Utalt decemberi programsorozat sikerére is, ahol többek között Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára és dr. Székács György, az Magyarországi Evangélikus Egyház ügyésze is tiszteletét tette. Emlékeztetett, 2017 is gazdag lesz eseményekben, hiszen a reformáció 500. évfordulója és Tessedik Sámuel Szarvasra érkezésének 250. évfordulója lesz.

Összegzésként elhangzott, a karitatív akciónak sajnos van létjogosultsága, mert egyre többen vesznek részt az ételosztásokon, és keresik fel az Ótemplomot problémáikkal.

A kezdeményezéssel kapcsolatosan bárki hívhatja a 06-66/201-006-os vezetékes vagy a 06-20/770-0012-es telefonszámot, ill. írhat a lazar@szarvas.hu e-mail címre.

Vélemény, hozzászólás?

Hudák Martin

Haza került a Toldi Kupa

Kovács Lilien Anna

Szarvasi család gyermeke a szentesi Dr. Bugyi István Kórház idei első babája