in , , ,

Az ablakon kinézni szigorúan tilos

Miközben még javában a Valahol Európában című darab tavalyi utolsó előadására készültek a Cervinus Teátrum színészei, már egy új tragikomédia első olvasópróbáját tartották a kamarateremben.

– Már a következő évadra készül a színházunk. Február 28-án lesz az előbemutatója Peter Karvaš Szigorúan tilos című előadásának a kamarateremben. Ez lesz a következő évad kamaratermi nyitóelőadása – árulta el Varga Viktor a próbáról.

Helyszín: egy család panelházi lakása valahol Csehszlovákiában. Címszereplő: egy rendelet, ami arról szól, hogy szigorúan tilos kinézni az ablakon. Egy főszereplő: a család vak lánya, aki imád az ablakon kinézni.

– Ebből származnak a bonyodalmak. Rendeletek jönnek, az emberek egyik része próbálja betartani, a másik meg lázad ellene. Az értelmetlen rendeletek egy idő után kifulladnak, és kiderül, hogy hülyeség az egész – foglalta össze röviden Varga Viktor a darabról, ami nem teljesen ismeretlen a szarvasi közönségnek.

Peter Karvaš szlovák kortárs drámaíró darabját a nyár folyamán már a Vízi Színházban színpadra állították, pontosabban színpadra ültették, ugyanis felolvasó színház keretében láthatta azt a közönség. A tragikomédia természetesen az előző rendszerben játszódik, ami arról szól, hogy a kisember megpróbál alkalmazkodni az éppen aktuális rendeletekhez. Szlovák szerző darabja nem feltétlenül északi szomszédunknál játszódott, hanem bármelyik közép-európai országban játszódhatna. Érdekessége, hogy (Cseh)szlovákiában nem csak a rendszerváltás előtt volt tiltott. 1994-ben egy figyelmetlenség folytán feloldották a tilalmát, de azóta sem mutatták be. Ma sincs betiltva, csak önkéntes alapon nem játsszák a szlovák színházak.

– A Napfény, széna és erotika csehszlovák trilógia rendszerváltás utáni humorát próbálom ide visszacsempészni, amikor az ember egyszerre visítva nevet és sír, hogy mennyire állatok tudunk lenni, mennyire nemnormálisok vagyunk a világban. Mindig akad, aki megpróbál megfelelni a legostobább törvénynek, vagy rendelkezésnek is. Nagyon jó játszani is azt, hogy hogy hasonulnak meg az emberek, hogy változnak meg és hogyan kényszerítik magukra az új ideológiát, amiben egy idő után elkezdenek hinni, és mennyire nem akarják elengedni, amikor az új ideológiáról kiderül, hogy hülyeség és visszavonják. Egy darabig még küzdenek érte, majd fokozatosan ellenségévé válnak, és bizonygatják, hogy ők bizony mondták – engedett bepillantást a rendezőszemszögéből Varga Viktor, és hozzátette: ”dr. Dósa Zsuzsa műfordításában kifejezetten visszaadja azt a hangulatot, ami a szlovákban benne van”.

A Szigorúan tilos zártkörű előbemutatója február 28-án a 84 férőhelyes kamarateremben lesz. Ezt mintegy ízelítőképpen kapja majd a szarvasi közönség, ugyanis műsorra majd csak szeptemberben tűzik. A darab a színházi bérlet plusz bónuszelőadása lesz.

Szereplők: Nádházy Péter, Szemerédi Bernadett, Polák Ferenc, Timkó János, Ragány Misa, Maróti Attila, Dósa Zsuzsa.
Rendező: Varga Viktor

Vélemény, hozzászólás?

A karácsony öröme mindenkinek járt

Jól zárult az év a szlovákos sakkozóknak