in ,

Eddig nyolc főnek nyújtott menedéket a Luther Hotel

Várhatóan a leghidegebb hétvégét kell átvészelnünk a napokban. Az MTI adatai szerint év végéig összesen nyolcvanan fagytak meg, ebből 27-en a saját lakásukban. Ez szám a tavalyi duplája. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egyebek mellett rámutatott, nemcsak a fedél nélkülieket fenyegeti veszély, hanem az időseket és az egyedülállókat is. A kérdésben pedig fontos szerep hárul az önkormányzatokra és a szociális jelzőrendszerre.

Szarvason az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség már négy évvel ezelőtt meghallotta a hívószót, azóta pedig minden esetben reagálnak a rendkívüli időjárásra. Idén minden eddiginél korábban, már január 4-én megnyitotta kapuit a krízisszálló, a Tessedik utca 24. szám alatt. A Napraforgó Második Esély klubban 20 óra és reggel 7 óra között tudják fogadni a rászorulókat, napközben pedig háromszori étkezéssel, tisztálkodási, öltözködési, sőt, egyfajta ráadásként internetezései lehetőséggel segítik a bajba jutottakat.

– Az első napokban 2-3 fő aludt nálunk, de most ugrottunk egy nagyot. Jelenleg nyolc fő tartózkodik a klubban, akik biztonságban, fűtött falak között tölthetik az éjszakát – tájékoztat a találóan Luther Hotelnek elkeresztelt klub kihasználtságáról Galó Tamás, a szenvedélybeteg ellátás, valamint a támogatott lakhatás program vezetője. Felvettük a kapcsolatot a mentőszolgálattal, a rendőrséggel, a polgárőrséggel, akik tudják, hogy amennyiben találnak valakit, nyugodtan hozhatják hozzánk.

A többség a klub ellátottjai közül került ki, de akadt olyan személy is, akit a tanyavilágból hoztak be. Az esti órákban már nagy volt a nyüzsgés a folyosókon. Az egyik helyiségben épp lázas snapszerparti folyt, egy másik zugban pedig néhányan a számítógép fölé görnyedtek. Csak az evőeszközcsörgés törte meg az elmélyült tevékenységeket, és lassan mindenki a terített asztalok köré kuporodott.

– Ismerjük egymást, itt már bizonyos értelemben baráti hangulat van – vélekedik a szakember a krízisszállóktól szokatlan légkörről. A délutáni órákban volt, aki pihent, mások kártyáztak vagy melegedtek. Egy ember akadt, akivel most ismerkedtünk meg, de időközben ő is otthonra talált nálunk. Persze ha a szám tovább gyarapszik, egyre több konfliktus is adódhat, de ezeket igyekszünk megbeszélni, és emberi módon kezelni.

Volt, aki nem szívesen vállalta az arcát, és kapucnival a fején foglalta el helyét, a legtöbben azonban örültek az érdeklődésnek, és kendőzetlenül meséltek az életükről. A pénteki menü paradicsomleves és krumplistészta volt, amit a Korona Gyorsétterem jóvoltából fogyaszthattak el a „hotel lakói”.

– A nem túl jó hírű Questor pénzügyi csoportnál voltam fiókigazgató 12 évig, de az évek alatt több megpróbáltatás is ért. Elváltam, anyagilag kisemmiztek, és az italt sem vetettem meg. Fél éve élek Szarvason, de hiszem, hogy ez egy átmeneti állapot. Alkalmi munkákból élek, de tele vagyok tervekkel, és hiszem, ha az emberben megvan az akarat és egyfajta józan életmód, akkor mindig újra lehet kezdeni – mesél hányattatásokkal teli múltáról Hegedűs Zsolt, aki néhány hónapja fedezte fel a klubot.

Hozzátette, úgy érzi az intézmény dolgozói az első pillanattól kezdve kedvesen fogadták, és azóta is nagyon jó kapcsolatot ápol velük. Hideg albérlet helyett ezekben a napokban gondos környezet és meleg étel várja, amiért rendkívül hálás.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban marad a zord időjárás, ezért a központot tovább működtetik. Megváltozott munkarenddel azt is lehetővé tették, hogy egész nap benn tartózkodhassanak az ellátottak, kapacitásaik azonban fogytán. Épp ezért jövő héttől várják azoknak az önkénteseknek a jelentkezését, aki szívesen vállalnának felügyeletet, hogy zökkenőmentesebben hidalhassák át a legkeményebb téli napokat.

Vélemény, hozzászólás?

Pusztai Botond

U-12-eseink nyerték a IX. Szarvas-kupát

Első féléve után mindenki elégedett az újraéledt csabacsűdi felnőtt labdarúgással