in ,

Harmadik éve nincs változás a nagy adózók képzeletbeli dobogóján

Odonics Gábor, Erdélyi István és Nagy Gergely
Odonics Gábor, Erdélyi István és Nagy Gergely

Továbbra is első a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., második Pioneer Hi-Bred Zrt., harmadik a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. az város kasszájába legtöbbet fizetők rangsorában. Így volt ez tavaly, ill. az azt megelőző évben is. Őket, pontosabban az 50 legnagyobb helyi iparűzési adót fizető cég vezetőit köszöntötték tegnap a Szarvasi Járási Hivatal dísztermében.

A számukra adott évköszöntő fogadásra eljött korábbi országgyűlési képviselőnk, Szarvas város díszpolgára, az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László is. A városvezetés meghívását elfogadta Dankó Béla, jelenlegi országgyűlési képviselőnk, Petróczki Zoltán Gábor, a Békés megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Lukácsi Krisztina, a Békés megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Orosz Tivadar, a Békés megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke és dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke is.

A Cervinus Teátrum művészeinek, Szemerédi Bernadettnek és Nádházy
Péternek a műsora után elsőként Domokos László köszöntötte a város legnagyobb adófizetőit, szólt az Állami Számvevőszék tevékenységéről, adókról, adórendszerről. “Javuló híreket lehet ma hallani”, mondta, “fehéredik a gazdaság”, ami lehetővé teszi azt, hogy az adók csökkenjenek, az állam visszaadjon abból, amit elvett.

– Azt gondolom a Számvevőszék élén, hogy minél alacsonyabb adó, minél több adófizető, minél jobb közszolgáltatás járuljon ahhoz hozzá, hogy hosszú távon is fenntartható munkák, fejlesztések, jövőbeli piaci bővülés, másrészről sikeres családi és magánélete legyen mindenkinek. Legyenek vállalkozóak, legyenek sikeresek, másrészről legyenek gondosak azok, akik a pénzüket költik, gazdálkodnak vele itt a hivatal, az önkormányzat világában, harmadrészt pedig magánéletükben is sok sikert és egészséget kívánok mindenkinek – fejezte ki jókívánságait Domokos László.

Szarvast megye és országszerte irigylik. Ezt már jelenlegi országgyűlési képviselőnk jelentette ki.

– Ez részben annak köszönhető, hogy a városnak elhivatott vezetése van, aki arra törekszik, hogy lehetőség szerint minden egyes forrást bevonjon abba, hogy ez a város folyamatosan fejlődjön. Részben annak is köszönhető, hogy az itt lévő intézmények és szervezetek vezetői legjobb tudásuk szerint szolgálják a várost, és igyekeznek olyan szolgáltatásokat nyújtani, hogy az itt élőknek ez pozitív életérzés legyen. Nem kis részben pedig azoknak a vállalkozásoknak köszönhető, akik miatt szintén irigyelt ez a város, hogy milyen szép számban és milyen sikeres vállalkozások vannak itt, amely vállalkozások munkahelyeket teremtenek a szarvasi polgároknak, részben pedig a megtermelt és befizetett adóforintjaikkal alapját teremtik meg a városi fejlesztéseknek – sorolta az okokat Dankó Béla.

De semminek sem tudunk örülni, mint ahogy annak sem, hogy a Szarvasi Járási Hivatal vezetője, Gaál Roland nemrég arról tájékoztatta, hogy Szarvasi Járásban az álláskeresők száma gyakorlatilag megegyezik a meghirdetett állások számával, tehát nincs munkanélküliség a járásban. “Ez nem okoz feltétlen örömet a vállalkozásoknak, mert ez azt is jelenti, hogy nem tudják a meglévő kapacitásaikat teljesen kihasználni, esetleg a későbbi fejlesztéseiknek is gátja”, tette hozzá.

Babák Mihály polgármester megígérte, hogy nem olvassa fel a mindenki számára előkészített anyagot, ehelyett egy kicsit bővebben összefoglalta Szarvas helyzetét. Néhány beszédes adat ezek közül: 1800 vállalkozás van a városban, közülük a helyi adópolitika miatt sokan nem fizetnek adót. A többiek 640 millió adóforintot fizetnek be a város kasszájába. A város költségvetése 3,3 milliárd. 35-36 milliárdra becsüli a város adófizető cégeinek a leadózott árbevételét. Ő a 100-150 milliárd árbevételért szurkol.

A város lakosságmegtartó képességéről elmondta, hogy földrajzi helyzeténél fogva nincs a világ élvonalában, de igyekeznek minden eszközt bevetni arra, hogy “az itt született gyermeket itt neveljék, itt tanítsák, és itt maradjanak, itt legyenek büszke szarvasi polgárok”. Nem csak az elvándorlás a probléma, hanem az elöregedés is, hiszen a megye egyharmada nyugdíjas korú. Minden ötletet szívesen fogadnak, hogy a város gazdaságát, népességmegtartó képességét bármilyen legális eszközzel erősítsék és biztassák a város polgárait, hogy itt érdemes élni, jelentette ki polgármesterünk. Köszönetét fejezte ki Erdélyi Istvánnak az Alföld-Hús és a Lúdland megmentéséért, mert mint mondta, ez 170-190 családnak jelent megélhetési forrást, segít a helyben tartásukban.

Beszámolójának végén a testület jelenlevő tagjai megköszönték a legnagyobb adófizetők képviselőinek adóforintjaikat. A három legnagyobbnak járó díjat Erdélyi István, a Gallicoop pulykafeldolgozó Zrt., Nagy Gergely, a Pioneer Hi-Bred, valamint Odonics Gábor, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezetője vihette irodájába.

Az 50 legnagyobb adózó névsora betűrendben: Alföldi-Hús Zrt., Alföldvíz Zrt., Aufwind Schmack Első Biogáz Kft., Barex Kft., Biohungaricum Kft., Cool4U Kft., E.On Energiakereskedelmi Kft., E.On Energiaszolgáltató Kft., E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt., Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt., Erste Bank Hungary Nyrt., Gallicoop Zrt., Geomark Kft., Goldfood Kft., Habar Baromfinevelő Kft., Haltáp Kft., Immorent Oktatási Kft., Integrál Építő Zrt., Invitel Távközlési Zrt., Kardosi Agrár Kft., Katech Zrt., Kereskedelmi És Hitelbank Zrt., Laktárius Kft., Lau Federn Plusz Kft., Lidl Magyarország Bt., Liget Hotel Kft. Magyar Posta Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Nagyrét Farm Kft., Oryza Kft., Otp Bank Nyrt., Penny Market Kft., Pioneer Hi-Bred Zrt., Shell Hungary Zrt., Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Szarvas Coop Zrt., Szarvas És Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, Szarvas Lux Kft., Szarvasi Agrár Zrt., Szarvasi Általános Informatikai Kft., Szarvasi Medicago Kft., Szarvasi Szakorvosi Kft., Szarvasi Unitrans Kft., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szerencsejáték Zrt., Telenor Magyarország Zrt., Tesco-Global Áruházak Zrt., Vesper Kft., Work-Metall Kft.

Vélemény, hozzászólás?

A végén a szerencse egy bronz erejéig U–11-eseink mellé állt

Több mint hatvanezer könyvtári könyv került új polcokra