in ,

Több mint hatvanezer könyvtári könyv került új polcokra

Alig néhány napja még bedobozolt könyvek, üresen tátongó polcok és szorgosan hajlongó könyvtári dolgozók fogadták a Szarvasi Városi Könyvtárba betérőket. Az intézményegység munkatársai komolyan vették az „új év, új kezdet” mottót, és az ünnepekről visszatérve szinte azonnal nagy átalakításba kezdtek.

– Egy véletlen folytán adódott lehetőségünk a könyvespolcok cseréjére – tájékoztat az jó hírről Baginé Tóth Erika könyvtárvezető. Bár az elmúlt évek pályázatai révén a bútorzat egy részét sikerült megújítanunk, de jellemzően ezek a különböző szolgáltatásainkhoz kapcsolódtak. Az elmúlt év évén azonban a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának könyvtára végleges helyére került, és új bútorokat is vásároltak. De mivel a régi bútoraik is még újszerű állapotban voltak, ezeket kedvezményesen megvehettük.

A takarékos gazdálkodásból kifolyólag a fejlesztés teljes mértékben költségvetési forrásból valósulhatott meg. A 13 nagyméretű polcon a könyvtár nagytermének szinte teljes állománya elhelyezésre került, a fennmaradó – ritkábban forgatott – köteteket pedig egy raktárhelyiségbe csoportosították át.

A dobozolás és a polcok elhelyezése már az év első napjaiban megkezdődött, január 9-től pedig teljes kapacitással erre a feladatra összpontosítottak. A könyvári tér átrendezésébe két közfoglalkoztatottat is befontak, a nagyobb bútordarabok mozgatásához pedig önkormányzati segítséget is igénybe vettek. A látszólag kevés fizikai erőfeszítést, de annál nagyobb kitartást és összehangolt munkát igénylő pakolás néhány nap után éreztette hatását, olykor kisebb-nagyobb ízületi problémákat is okozva.

– Ez bizony nem volt könnyű munka – állítja Harencsár Lászlóné könyvtáros, aki hétfő reggel már jobb kezén fáslival érkezett. Ha csak abba gondol bele az ember, hogy mit jelent egy háztartásnál egy könyvespolcnyi könyvet átrakni egy másikra, könnyen beláthatja, hogy több mint 60 ezer kötetet milyen erőráfordítással lehet átrendezni. És az is megesett, hogy nem is csak egyszer tettük meg. Pontosan ugyanis nehéz kiszámítani a könyvek helyét, ezért többször is leleményesnek kellett lennünk, és meg kellett oldani a nem várt helyzeteket.

A polcrendezéssel mindezek ellenére gördülékenyen haladtak, a munka oroszlánrésze a hét elejére befejeződött. Ennek ellenére a kölcsönzés január 9-e és 19-e között még továbbra is szünetel, hogy az utolsó simításokat is elvégezzék, és letisztázzák a könyvek végső helyét.

– A korábbi elrendezés egy kicsit rovására ment annak is, hogy az olvasó maga válogathasson. Olykor még maguk a könyvtárosok is gondban voltak egy-egy kötet megtalálásakor, hiszen a szűkös elhelyezés akadályozta az áttekinthetőséget. Ez most megoldódott. Az olvasótérbe lépve nagyon jól elkülönül a könyvek tematikus elrendezése, ill. a polcoknak van egy olyan térelválasztó hatásuk is, amelynek segítségével látszólag a nagytermet két részre osztottuk. Az egyikben a könyvespolcok foglalnak helyet, a másik rendezvények, író-olvasó találkozók számára válik alkalmassá.

A látogatókat mostantól levegősebb tér, polcok között megbújó, apró kuckók várják, az esélyegyenlőség jegyében pedig ezentúl a mozgáskorlátozott könyvtárhasználók is önállóan járhatják be a teret.

A Szarvasi Városi Könyvtár január 20-tól ismét teljes szolgáltatási körrel várja az olvasókat, január 27-én pedig idei első rendezvénye keretein belül lehet felfedezni az újonnan kialakított teret. 16.30-től Janurik Tamás nyelvészprofesszor a magyar nyelv rejtelmeit boncolgatja, Rekviem a magyar helyesírásért címmel.

Vélemény, hozzászólás?

Odonics Gábor, Erdélyi István és Nagy Gergely

Harmadik éve nincs változás a nagy adózók képzeletbeli dobogóján

Papíron már csak 970-et kell aludni az M44-es szalagvágásáig