in ,

A helyi értékteremtő közfoglalkoztatást díjazta a Belügyminisztérium

A Start program keretében futó hét program közül kettő az értékteremtő munkát célozza meg. Ez a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás (45 fő) és a mezőgazdasági tevékenység (54 fő). Az ezekben felmutatott eredményeket ismerte el a Belügyminisztérium év végén. A kiemelkedő közfoglalkoztatási programok sorából a Békés megyei települések közül Kamut, Magyardombegyház és Sarkad mellett Szarvast is díjazták. Az 5-5 millió Ft-os pénzjutalom a 2017/18-es programok tervezésébe épül be, és dologi ráfordítások formájában gazdagítja a települést.

– Elsősorban olyan programokat dolgoztak ki a Komép Kft. szakmai irányítói, amelyek a közösség érdekeit szolgálják – tájékoztat a részletekről Szenteczki Anikó közfoglalkoztatási ügyintéző. Gyártunk pl. betonlap elemeket, amelyek a város különböző pontjaira kerültnek. Emellett nagyon szép játszótéri játékok és kerítés is készült, az Erzsébet-ligetben tornapálya elemeket és futóutat alakítottunk ki, ill. város több pontján információs táblákat helyeztünk ki.

A leglátványosabb termékeket azonban kétség kívül az asztalos műhely kézműves portékái jelentik, amelyeket a termelői boltban árusítanak. A közfoglalkoztatási kiállításokon is ezek a kézzel festett dísztárgyak vonzzák a legtöbb tekintetet magukra, valamint a vásárlók körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Emellett újdonságként készülnek raklap bútorok és virágtartók is, amelyekkel ugyancsak a város arculatához szeretnénk hozzájárulni.

A 2011-ben induló Start programban jelenleg 204 fő vesz részt. A két értékteremtő program mellett a közfoglalkoztatottak a mezőgazdasági és a belterületi utak karbantartásában segítenek, ill. belvízelvezetést végeznek, továbbá közreműködnek az illegális hulladéklerakó helyek felszámolásában is. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok a romák, az egészségügyi problémákkal küzdők munkához jutását segítik, képzések hátterét biztosítják, ill. útőrök foglalkoztatását is lehetővé teszik. A teljes létszámuk jelenleg 62 fő.

Érdekesség, hogy „Családért és Közösségért” Roma nők társadalmi szerepvállalásának jó példái címmel meghirdetett pályázaton a szarvasi önkormányzat első díjat vehetett át, a roma nők munkaerőpiacra történő integrálásának elősegítésében, ugyancsak a közfoglalkoztatásnak köszönhetően. (A témával a későbbiekben bővebben fogunk foglalkozni – szerk.)

– Sok embernek a közmunka jelenti az egyetlen esélyt egy normálisabb életre – erősíti meg a sokat kritizált program szükségességét Korbely Barbara közfoglalkoztatási ügyintéző. Találkoztunk nem egyszer olyan esttel, hogy a foglalkoztatási jogviszonynak köszönhetően kaphatott valaki szociális bérlakást vagy ebből kifolyólag találták a családi körülményeket megfelelőnek arra, hogy hazavihesse az anyuka a kórházból a kisbabáját.

A legfőbb cél ennek ellenére továbbra is az, hogy a kormányzat megkönnyítse az átmenetet az elsődleges munkaerőpiacra. Ebből következik az is, hogy a jövedelem is alacsonyabb, mint a versenyszférában. Január 1-től ugyan a fizetés bruttó 79155 Ft-ról 81530 Ft-ra emelkedett – szakmunkás esetében maximum 106555 Ft – de az összeg így is csak rendkívül alacsony életszínvonalat biztosít.

– Havonta 4-5-en kérik ki magukat azzal, hogy találtak munkahelyet. Nagyon örülünk neki, azonnal elengedjük őket, hiszen nem az a célunk, hogy a közmunkások között tartsuk, hanem hogy készen álljon a folyamatos munkára. A lehetőséget azonban nekik kell megkeresniük, a felelősség az övék, mi segítjük őket, ameddig lehet – elemezte a jelenlegi gyakorlatot Babák Mihály polgármester.

A Start program idei tervezete előkészítés alatt áll. A márciusban újrainduló programokban várhatóan 200 fő vehet rész, ill. előreláthatólag a hosszabb idejű közfoglalkoztatás is folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

, Dinya Gábor és Dinya-Balog Nikolett

Szüleik nevezték be a versenybe a győztes szentandrási párt

Ellenfél hiányában házi edzés lett a bajnoki fordulóból