in , , ,

Kétórás gálával tisztelegtek a magyar kultúra előtt a Cervinus Teátrum művészei

Ez itt az én hazám – Bardon Ivett és Boronyák Gergő duettjével kezdődött a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsor a Cervinus Teátrum színháztermében tegnap este, de a gerincét a színház saját nagyprodukcióinak, a Valahol Európában, a Lili bárónő és a Csodaszarvas részletei adták. Mellettük a Hegedűs a háztetőn, a Rómeó és Júlia, a Nyomorultak, Az operaház fantomja, Jézus Krisztus szupersztár és más operettekből, musicalekből, sanzonokból is felcsendültek részletek.

– A városban nagyon sok egyesület, művészeti csoport tevékenykedik. Ezt nem csak mindennapjaikból tudhatják, hanem onnan is, hogy a tavalyi műsorban fel is vonultattuk őket. Ma viszont színházunk művészei szolgáltatnak egy kis műsort. Ők próbálják megköszönni azt a támogatást, amivel önök egész évben végigkísértek, a jelenlétükkel, a szeretetükkel, a tapsaikkal, a kritikájukkal. Mind, mind, mind nagyon köszönjük – mondta köszöntőjében dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója.

A műsor közben Varga Viktor főrendező egy kisfilmmel foglalta össze az évadot: 100 színházi előadás, 25000 néző, 1800 mozifilm vetítés, 240 film, 24000 néző, Szilvanap 15000 látogató, Vízi Színház – a nyár fénypontja, Zenepavilon – ingyenes nyári koncertek, Cervinus Fesztivál – 10 nap, ami összeköt, Kenumaraton – amikor meghódítjuk a Köröst, Előadások, konferenciák, találkozók, fórumok, képzések, szünidős programok. Mindez Önök nélkül nem sikerülhetett volna. “Minden percét köszönjük”, állt a végén.

– A kultúra rengeteg olyan dolgot takar, amelyre néha talán nem is gondolunk. Nem biztos, hogy jól fogalmazzuk meg tartalmát, de mi vagyunk. Nem csak a művészek, hanem mi magyarok, ahogy viselkedünk, benne van a történelem, elért értékeink. Mi magyarok, ahogy viselkedünk. A kultúra az egy hitvallás, egy állásfoglalás, az egy választás, egy értékítélet, hogy mi hogyan kívánunk élni. Hogyan vagyunk mások mint mások, és hogyan viselkedünk, hogyan értékelünk az életünkben bizonyos értékeket és fontos dolgokat. Igen, a magyar kultúra gazdag. Gazdag, mert évszázadok óta építkezik és ehhez mindig, mi magyarok hozzáteszünk – foglalta össze a kultúra fogalma köré szőtt gondolatait Babák Mihály polgármester.

A multikulturáról hozzátette, hogy “az nem a mienk, mi majd befogadunk bizonyos kulturális elemeket, viselkedési módot, stílust, tudást, azt majd eldöntjük, hogy miket fogadunk be belőle a magunk módján, de a mienk az a mienk”.

– Nekünk saját kultúránk van. Ennek a kisvárosnak saját tótos, magyaros, szlávos, ugyanakkor tisztességes, értékteremtő, és értékművelő lakossága van ennek a városnak – kanyarodott egy gondolat erejéig Szarvasra.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója köszönetet mondott azon szarvasi, ill. járásbeli cégek, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., az FLR IMEX Kft., az Agrota-Alcsired Kft., a Szarvas-Fish Kft., a VESPER Kft., a Szarvasi Ergo–Med Kft., az Oryza Karex Kft., az Örménykúti Petőfi Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Szarvasi Mozzarella Kft., Cool Airconditional Kft., a Szarvasi KOMÉP Nonprofit Kft. és az Art –Farm Kft. vezetésének, akik a társasági adójuk egy részét felajánlották a Cervinus Teátrumnak.

A műsort az olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére egyperces néma csend szakította meg.

A dalok sorát a Cervinus Teátrum “himnusza”, a Csodadaszarvas betétdala zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Ellenfél hiányában házi edzés lett a bajnoki fordulóból

Egyre több roma nő kapcsolódik be a munka világába